Στο αρχείο προκαταρκτική για ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, μετά από μήνυση του δημάρχου

Στο αρχείο μπήκε εδώ και αρκετούς μήνες, ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει τον Φεβρουάριο του 2017 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει ο δήμαρχος Αλοννήσου κατά παντός υπευθύνου, για ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου στις 17 Φεβρουαρίου 2017.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου είχε ζητήσει με την προκαταρκτική εξέταση που είχε ανατεθεί σε πταισματοδίκη, να διερευνηθεί, αν τίθεται σε κίνδυνο από τις ελλείψεις, η υγεία των κατοίκων της Αλοννήσου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση τέθηκε αρχικά στο αρχείο της Εισαγγελίας του Βόλου και στη συνέχεια ο φάκελος εστάλη προς εξέταση και έγκριση στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, η οποία με απόφαση της, την έθεσε οριστικά στο αρχείο στις 13 Δεκεμβρίου του 2017.
Το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης, εδράζεται στο γεγονός, ότι δεν διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση κάποιας ποινικά κολάσιμης πράξης και έτσι κρίθηκε αστήρικτη στον ποινικό νόμο. Η Εισαγγελία Βόλου είχε θέσει στο αρχείο την υπόθεση βασιζόμενη στο άρθρο 43 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ορίζει τα εξής: “Αν η μήνυση ή η αναφορά δεν στηρίζεται στο νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει στο αρχείο και υποβάλλοντας τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών, αναφέρει σε αυτόν τους λόγους για τους οποίους δεν άσκησε ποινική δίωξη. Ο τελευταίος έχει δικαίωμα να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση αν πρόκειται για κακούργημα ή την άσκηση ποινικής δίωξης ή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στα λοιπά εγκλήματα”.
Ο Πέτρος Βαφίνης στη μήνυσή του είχε καταγγείλει την υποστελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου.
Η στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου εκείνη την περίοδο ήταν ως εξής: Ένας ιατρός Γενικής Ιατρικής (διευθυντής). Η θέση είναι κενή από την 1/1/2014. Δύο αγροτικοί ιατροί. Η μία θέση είναι κενή από τις 22/10/2016. Μία παιδίατρος. Η θέση παραμένει κενή από τον Νοέμβριο του 2013. Ένας οδοντίατρος. Η θέση παραμένει κενή από 2/01/2012. Ένας παρασκευαστής. Η θέση παραμένει κενή από τις 31/1/2013. Μία μαία. Παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια. Μία νοσηλεύτρια. Η θέση είναι κενή από τις 23/12/2016. Ένας χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος. Προσλήφθηκε χειριστής τον Ιούλιο του 2014 , παρατάθηκε η σύμβασή του μέχρι το Ιούλιο του 2015 νέα παράταση για το 2016 και νέα παράταση μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Ένας οδηγός ασθενοφόρου. Η θέση είναι καλυμμένη. Χρειάζεται και δεύτερος εποχικός.
Ο δήμαρχος δήλωνε πως η κατάσταση, είχε γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, καθώς είχαν σταλεί πολλές επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και είχαν γίνει πολλές συναντήσεις στα υπουργεία, δυστυχώς όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο κ. Βαφίνης ζητούσε να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν, λέγοντας πως οι κάτοικοι δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα, και υπογράμμιζε ότι αν δεν μπορούσε η Πολιτεία να τους παρέχει υγειονομική περίθαλψη, θα πρέπει να το ξέρουν για να δουν τι θα κάνουν από μόνοι τους.

“Λυπάμαι ως πολίτης, φορολογούμενος και νησιώτης”

Την απογοήτευση του για αυτή την εξέλιξη εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης, υπογραμμίζοντας ότι μετά από περίπου ένα χρόνο, τα προβλήματα με την υποστελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου παραμένουν τα ίδια.
Δηλώνει πως υπάρχουν υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση και συμπληρώνει πως είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να εκπληρώνει τον ρόλο της, παρέχοντας πρωτοβάθμια υγεία στους κατοίκους του νησιού.
Μάλιστα χαρακτηρίζει ως διαπραχθέν ποινικό αδίκημα το γεγονός της έλλειψης προσωπικού και εκφράζει τη λύπη του ως νησιώτης και φορολογούμενος πολίτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.