Στο επίκεντρο έρευνας η “προσφυγομάνα” Νέα Ιωνία

Μέσω του ερευνητικού έργου “100 χρόνια μνήμες”. Τι δήλωσε στο Ράδιο Ένα η υπεύθυνη του έργου

Στο επίκεντρο έρευνας βρίσκονται η “προσφυγομάνα” Νέα Ιωνία και ο Βόλος ευρύτερα, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “100 χρόνια μνήμες”, από την οποία θα προκύψει ένας ιστορικός περίπατος και ένα έργο που θα μείνει και θα είναι προσβάσιμο στον καθένα.
Η Ελένη Κυραμαργιού υπεύθυνη ερευνητικού έργου “100Memories”, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και αναφέρθηκε στη δράση, που θα είναι συμπληρωματική στις προσπάθειες που γίνονται από τους φορείς της πόλης.
Όπως είπε, το εργαστήριο είναι μέρος ενός μεγάλου έργου που λέγεται “100 χρόνια μνήμες” και υλοποιείται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Ιδρύματος Ερευνώ, με τη χρηματοδότηση του ΕΠΑΝΕΚ “Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ”.

Πόλεις που δέχθηκαν μεγάλο
κύμα προσφυγικής μετακίνησης

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά τέσσερις μεγάλες πόλεις λιμάνια της Ελλάδος τον Πειραιά, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, που δέχτηκαν μεγάλο κύμα της προσφυγικής μετακίνησης του 1922 και στη συνέχεια τα 100 αυτά χρόνια έχουν δεχτεί μεγάλα κύματα αφίξεων και αναχωρήσεων πληθυσμών από και προς τις πόλεις αυτές.
“Θα επιχειρήσουμε να δούμε πως διαμορφώνεται ο αστικός χώρος, μέσα από αυτή τη μετακίνηση των ανθρώπων”, τόνισε η κα Κυραμαργιού. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του ερευνητικού έργου “100 χρόνια μνήμες”, στην περιοχή του Βόλου επελέγη να μελετηθεί η Νέα Ιωνία, η κατεξοχήν προσφυγική περιοχή της πόλης και η έρευνα θα δείξει μέσα στα 100 χρόνια πως η Ν. Ιωνία γίνεται ο χώρος που συναντιούνται οι πληθυσμοί που βρίσκονται σε κίνηση.
“Οι πρόσφυγες του 1922 και λίγα χρόνια πριν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του Βόλου, που από την οδό 2ας Νοεμβρίου αναχωρούν τη στιγμή όταν ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει στην πόλη μετά την απελευθέρωση, οι πληθυσμοί που φτάνουν από το Πήλιο ή την υπόλοιπη Θεσσαλία, στο Βόλο για να εργαστούν σε όλη τη διάρκεια του μεσοπολέμου και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, οι Βολιώτες που φεύγουν μετανάστες για τη Δυτική Ευρώπη τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60, οι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη και την Αλβανία που έρχονται τη δεκαετία του ‘90 και τέλος τα τελευταία προσφυγικά κύματα μετά το 2015, που κι αυτά μέσα από διάφορα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, φτάνουν κι αυτά στην πόλη του Βόλου”, τόνισε η κα Κυραμαργιού.

«Θα δούμε τη διαμόρφωση του αστικού χώρου»

Όπως τόνισε, σ’ όλη αυτή τη μετακίνηση των πληθυσμών από και προς την πόλη του Βόλου, με επίκεντρο τη Ν. Ιωνία, θα επιχειρήσουμε να δούμε τη διαμόρφωση του αστικού χώρου, το μπλέξιμο των ανθρώπων και των ιστοριών τους.
Στα εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να διηγηθούν την ιστορία της μετακίνησης της οικογένειάς τους ή άνθρωποι που θα μπορούσαν να αφηγηθούν την ιστορία του γείτονα τους ή κάποιου συγγενικού τους προσώπου και γενικά άνθρωποι που έχουν ενδιαφέρον να διερευνήσουν αυτή τη μετακίνηση.
“Εμείς αυτό που νομίζουμε ότι διαφέρει το σεμινάριο μας, δεν είναι ότι οι ερευνητές μαζί με τους συναδέλφους τους στο Βόλο θα έρθουν, για να πούμε τι έχουμε βρει και τι σκεφτόμαστε να κάνουμε, αλλά κυρίως θέλουμε οι κάτοικοι του Βόλου ή οι φοιτητές του ΙΑΚΑ του Π.Θ., που επίσης θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο σεμινάριο, να συζητήσουμε γύρω απ’ αυτή τη μετακίνηση και να βρούμε όλοι μαζί αυτές τις μικρές ιστορίες της Ν. Ιωνίας και του Βόλου. Και όλες αυτές οι ιστορίες που θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε σ’ αυτό το εργαστήριο, στη συνέχεια του έργου θα γίνει σειρά δράσεων που θα παρουσιαστούν στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης”, επισήμανε.

Η αρχή από μία σειρά δράσεων

Η υπεύθυνη του έργου “100 χρόνια μνήμες”, τόνισε ότι αυτό το εργαστήριο είναι η αρχή από μία σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου και θα κορυφωθούν ένα χρόνο μετά, με τη δημιουργία ενός ιστορικού περιπάτου που θα μπορεί ο καθένας και η καθεμία να κάνει μόνος του στην πόλη του Βόλου, μέσα από έναν ψηφιακό χώρο που θα δημιουργηθεί στο διαδίκτυο και ζωντανά μέσα από QR codes και σταθμούς που θα δίνουν ίντερνετ στους κατοίκους της πόλης, για να επισκεφτούν και να ακούσουν αυτή τη διαδρομή που θα έχει δημιουργηθεί, από μια μικρή έκθεση που θα γίνει στην πόλη. Επίσης θα πραγματοποιηθούν μία σειρά ακόμη δράσεις, κυρίως διαδικτυακές που θα δημιουργηθούν στο τέλος του 2022 στο πλαίσιο του έργου.

Που, πως και πότε θα γίνουν τα επόμενα εργαστήρια

Η ερευνητική ομάδα του έργου «100memories: Ολοκληρωμένη δράση φυσικής και ψηφιακής τεκμηρίωσης και προβολής της μικρασιατικής προσφυγικής μνήμης», που υλοποιείται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, προσκαλεί όσες και όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν το προσφυγικό παρελθόν και να (συν)διαμορφώσουν αφηγήσεις για την ιστορία και το παρόν της Νέας Ιωνίας σε ένα εργαστήριο με θέμα: «Νέα Ιωνία-Βόλος, οι άνθρωποι και η πόλη σε κίνηση 1922-2022». Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου (Καραμπατζάκη-Αναπαύσεως).
Οι δύο πρώτες ημέρες των εργαστηρίων έγιναν και οι επόμενες είναι: Παρασκευή,3 Δεκεμβρίου 2021 και Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 στις Ώρα:18.30
Χώρος: Τα εργαστήρια φιλοξενούνται από τη Δ/νση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου (Καραμπατζάκη-Αναπαύσεως)
Ελεύθερη συμμετοχή,μετά από δήλωση,στο email: [email protected]
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, καθώς και οι οδηγίες που θα είναι σε ισχύ την ημέρα διεξαγωγής, για την παραμονή σε κλειστούς χώρους.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210.72.73.582.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.