Στο «σκαμνί» για παράβαση καθήκοντος Μπέος – Θεοδώρου

Την ερχόμενη Δευτέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου θα καθίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 ο ασκών χρέη δημάρχου και ο σε αργία, εκείνη την περίοδο, Δήμαρχος Βόλου κ.κ. Θάνος Θεοδώρου και Αχιλλέας Μπέος, προκειμένου να δικαστούν, ο πρώτος για παράβαση καθήκοντος και ο δεύτερος για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση αφορά στη γνωστή αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει μεταξύ επιχειρηματία εστίασης και του Δήμου Βόλου τον Αύγουστο του 2016, με αφορμή τοποθέτηση κοντέινερ σε χώρο που ήταν μισθωμένος από τον ΟΛΒ για την εξυπηρέτηση επιχείρησης εστίασης στην παραλία του Βόλου. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ο οποίος είχε μεταβεί προσωπικά στην επιχείρηση και μετά από «αυτοψία» που έκανε το χαρακτήρισε παράνομο και ζήτησε την απομάκρυνσή του. Η αντιπαράθεση μάλιστα είχε λάβει χαρακτηριστικά «βεντέτας» με συνεργάτη της επιχειρηματία να καταγγέλλει ότι δέχθηκε απειλές από αγνώστους ότι «θα του κάψουν το μαγαζί». Όπως καταγγέλλει επίσης στη μήνυσή της η επιχειρηματίας, ο Αχιλλέας Μπέος πήγε στο κατάστημα και της είπε σε έντονο ύφος ότι «θα φροντίσει να απομακρύνει το κοντέινερ μόνος του με γερανό» προσθέτοντας μάλιστα πως «κουμάντο στο Βόλο κάνει αυτός».

Τις σοβαρότατες καταγγελίες του συνεργάτη της επιχειρηματία είχε επιβεβαιώσει μάλιστα και ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 στις 25/08/2016 είχε δηλώσει πως «στην πόλη αρχίζει να επικρατεί λογική Καμόρα και εκβιασμών», μεταφέροντας πως ο καταγγέλλων «δέχτηκε εκβιασμούς, διότι τοποθέτησε νόμιμα κοντέινερ, στο οποίο γίνονται εργασίες ενίσχυσης του εξωτερικού μπαρ και σε κάποιους δεν άρεσε».

Η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο μετά από μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που υπέβαλε η επιχειρηματίας, διότι η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, κατ’ εντολή του ασκούντα χρέη Δημάρχου Θάνου Θεοδώρου κωλυσιεργούσε επί μήνες την θεώρηση της σχετικής άδειας για τη σύνδεση του κοντέινερ με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, παρά το γεγονός ότι η κατασκευή πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και κατείχε όλες τις απαιτούμενες, σύμφωνα με τη μηνύτρια. Μάλιστα η ίδια υπηρεσία είχε δώσει οικοδομική άδεια για το κοντέινερ, καθιστώντας τη νόμιμη, ενώ είχε αδειοδοτηθεί και από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο.

Με διάφορες προφάσεις, άλλοτε ζητώντας διευκρινίσεις και πρόσθετα έγγραφα και άλλες φορές καταθέτοντας ενστάσεις σε διάφορα όργανα, τόσο ο Αχιλλέας Μπέος ως κατ’ ουσίαν δήμαρχος, όσο και ο Θάνος Θεοδώρου που λειτουργούσε κατ’ εντολή του ασκώντας χρέη δημάρχου την περίοδο που ο πρώτος βρισκόταν σε αργία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκαλούσαν προσκόμματα προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία να μην εκδώσει τη σχετική άδεια, προχωρώντας μάλιστα ακόμη και σε απομάκρυνση υπαλλήλων από την υπηρεσία! Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι υπάλληλοι έλαβαν ρητή εντολή από τον ασκούντα χρέη Δημάρχου με επίσημο μάλιστα έγγραφο να μην υπογράψουν την άδεια.

Στη μήνυσή της η επιχειρηματίας καταγράφει την «οδύσσεια» που πέρασε επί μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2016, προσπαθώντας να λάβει την απαιτούμενη άδεια από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και να συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Καταγράφοντας αλλοπρόσαλλες καταστάσεις και περιγράφοντας την «εμμονή» όπως την χαρακτηρίζει των δύο κατηγορουμένων να ασχολούνται προσωπικά με το δικό της θέμα, παρότι επρόκειτο για απολύτως υπηρεσιακό ζήτημα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σκοπός τους ήταν να κλείσει η επιχείρησή της.

Ο Δήμος Βόλου από την πλευρά του είχε στραφεί νομικά κατά της επιχείρησης, με αφορμή καταγγελία ενός πολίτη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και καταγγέλλοντας την τοποθέτηση του κοντέινερ ως παράνομη. Αφού ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση από τη δικαιοσύνη η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, ωστόσο η επιχειρηματίας συνέχισε να βρίσκει «τοίχο» στην προσπάθειά της να λάβει τη σχετική άδεια από τη Δ΄/νση Πολεοδομίας.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΛΒ Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου στο Ράδιο Ένα 102,5, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος είχε καταθέσει την 1η Σεπτεμβρίου 2016 μήνυση και αγωγή εναντίον του ζητώντας του να αποδείξει στη Δικαιοσύνη τις σοβαρές καταγγελίες που έκανε. Ο κ. Μπέος σε δηλώσεις του έξω από το Δικαστικό Μέγαρο είχε διαβεβαιώσει τότε ότι «δεν υπάρχουν εκβιασμοί, απειλές και πιέσεις από τη Δημοτική Αρχή» και είχε υπογραμμίσει ότι «το κοντέινερ δεν θα λειτουργήσει, όχι γιατί το λέει αυτός, αλλά γιατί δεν το θέλουν οι πολίτες και γιατί είναι παράνομο.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.