Στον «αέρα» η δόμηση στο Πήλιο

Συγκρουόμενες αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση με το ΕΣΠΑ

Στο πρόβλημα που δημιουργείται με τη δόμηση στο Πήλιο, από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που ορίζει ότι σε κάθε οικόπεδο ή αγροτεμάχιο μπορεί να χτιστεί ένα μόνο κτίριο, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν μείνει εκτός ΕΣΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα, αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα.
Η κα Καπούλα, τόνισε ότι δεν μπορεί μια απόφαση του ΣτΕ να αλλάζει τον συντελεστή δόμησης ενός οικοπέδου, δεν μπορεί η Πολεοδομία να μην επιτρέπει σε έναν ιδιοκτήτη να χτίσει ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης, ενώ πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία είναι στον αέρα και κάποιοι φαίνεται να παρανομούν. Όπως είπε, υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία και ασάφειες, που πρέπει να μπουν στη σωστή τους βάση και πρόσθεσε ότι επειδή η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε συγκροτήματα κατοικιών, δεν μπορεί να αφορά ένα οικόπεδο με δύο κατοικίες, ούτε επενδύσεις που εξ ορισμού έχουν ήπια μορφή δόμησης.
Η Νάνσυ Καπούλα εξήγησε ότι ο λόγος γίνεται για δύο αποφάσεις του ΣτΕ, που έχουν δώσει μια νομολογία, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί κάποιος να ανοικοδομήσει στο ίδιο οικόπεδο ή σε αγροτεμάχιο, άνω του ενός κτιρίου.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ένα οικόπεδο και μπορούσε με βάση τον συντελεστή του και την επιφάνεια να κάνει δύο κατοικίες, όπως για παράδειγμα δύο αδέλφια, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το κάνουν και κυρίως, αν έχει χτίσει πρώτα ο ένας αδελφός, ο άλλος χάνει το δικαίωμα, είπε.
«Η απόφαση του ΣτΕ περιγράφει έναν ενιαίο όγκο και μια κατοικία σε λειτουργία. Αυτό αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο, οι ιδιοκτήτες να χάνουν τον συντελεστή τους», δήλωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ.

Εκτός ΕΣΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα

Σύμφωνα με την κα Καπούλα, αυτό έχει αποτέλεσμα, εκτός από το πρόβλημα της κάθε ιδιοκτησίας που δημιουργείται στο Πήλιο, να μας θέσει εκτός ΕΣΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα. Όπως είπε, ήταν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο πολύ σπουδαίο για το Πήλιο, αφορά ήπια δόμηση και τουριστική ανάπτυξη, αλλά το ΕΣΠΑ προέβλεπε χρηματοδότηση για τρία καταλύματα και άνω των 80 τ.μ. το καθένα και η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν επέτρεπε να κανέναν να χτίσει άνω του ενός κτιρίου σε ένα οικόπεδο.
Η ίδια είπε, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν για συγκεκριμένες άδειες δόμησης και περιελάμβαναν μια γενική θεώρηση των πραγμάτων , που θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική ανάγνωση, ενώ επιπλέον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν ερμηνευτεί με εγκύκλιο από το αρμόδιο υπουργείο.
«Εδώ και τρία χρόνια που είναι αυτή η κατάσταση, το ΤΕΕ έχει κάνει επανειλημμένα υπομνήματα και προς τη ΔΟΜ, αλλά κανένας δεν απάντησε και δεν έγινε βάσει εγκυκλίου των αποφάσεων. Αντ’ αυτού προφορικά αποτρέπονται οι ιδιοκτήτες ή επενδυτές στην κατάθεση προτάσεων», τόνισε η πρόεδρος , που πρόσθεσε ότι υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο ΤΕΕ και είχαν όλα τα κριτήρια για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αλλά σταματούσαν στην άδεια δόμησης. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ βρισκόμαστε ενόψει του προγράμματος Leader , που από την ενημέρωση που υπάρχει, θα έχει επίσης μια τέτοιου τύπου χρηματοδότηση, επισήμανε η Νάνσυ Καπούλα.
Η πρόεδρος είπε, ότι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, το ΤΕΕ ενημέρωσε τους υποψήφιους βουλευτές για το πρόβλημα και τους είχε ζητήσει να ασχοληθούν με το θέμα, να συνεργαστούν με τους μηχανικούς και να το δουν με σοβαρότητα γιατί αφορά ιδιοκτήτες και επενδυτές.
Όπως εξήγησε τα προγράμματα αυτά προωθούν την ήπια μορφή δόμησης και τουρισμού και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. «Αντίθετα το Συμβούλιο Επικρατείας, ωθεί κάποιον να κάνει μεγάλα ξενοδοχεία, κάτι που είναι οξύμωρο», ανέφερε.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διοικούσας αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον νέο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημ. Οικονόμου, που ήταν καθηγητής στο Τμήμα Χωροταξίας Πολεοδομίας του Π.Θ., με τον οποίο θα ζητηθεί συνάντηση, για να τεθεί το πρόβλημα που υπάρχει. Η πρόεδρος του ΤΕΕ, είπε ότι έγιναν επαφές με τους δημάρχους του Πηλίου και θα το δει από τη θέση της στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Βόλου, που έχει την αρμόδια υπηρεσία Δόμησης, ενώ αρκετά χωριά υπάγονται στον Βόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.