Στον Βόλο πρέπει να ιδρυθεί τμήμα ακτινοθεραπείας των καρκινοπαθών

Τόνισε ο Γ. Κύργιας αν. Καθηγητής Ακτινοθεραπείας στο Τμήμα Ιατρικής Σχολής του Π.Θ.

Το γεγονός ότι από τους 2.400 νέους καρκινοπαθείς σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ οι υπάρχουσες δημόσιες και ιδιωτικές δομές για ακτινοθεραπείες καλύπτουν 800 ασθενείς με αναμονή 2 ως 2.5 μήνες, τόνισε ο Γεώργιος Κύργιας, Ιατρός Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοθεραπείας στο Τμήμα Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ.

Συνέντευξη στον Δημ. Καρεκλίδη

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τμήμα ακτινοθεραπείας πρέπει να ιδρυθεί, επιδημιολογικά και πληθυσμιακά, στο Νοσοκομείο Βόλου και όχι στη Λαμία, όπως ακούστηκε ότι θα ιδρυθεί, γιατί υπάρχουν ασθενείς από τα νησιά των Σποράδων και το Πήλιο, που δεν έχει η Λαμία, παρά κάποια χωριά με πληθυσμό πολύ λιγότερο από τη Μαγνησία.

“Αν στρατηγικά υπήρχε η ανάγκη για ένα και μοναδικό Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, θα έπρεπε να γίνει στον Βόλο”, ανέφερε ο καθηγητής.  Όσον αφορά στις μορφές καρκίνων, από προσωπική του πείρα διαπιστώνει ότι κατεβαίνουν οι ηλικίες και υπάρχει αύξηση των καρκίνων στο γαστρεντερικό, που σημαίνει ότι έχει επισέλθει κάποιος παράγοντας στη διατροφή μας και δημιουργεί προβλήματα και των καρκίνων στον εγκέφαλο που προκαλούνται από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, λόγω χρόνιας θερμικής επίδρασης.

 

«Επίσημα στοιχεία για τον καρκίνο δεν υπάρχουν…»

 

Επίσημα στοιχεία για τον καρκίνο στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, λόγω έλλειψης αρχείου νεοπλασιών και νεοπλασμάτων ή αρχείο καρκίνων. Ο καθηγητής τόνισε πως ήλπιζε, ότι με τη χρήση των κωδικών που απαιτούνται για τη συνταγογράφηση των συνεδριών ακτινοθεραπείας, ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν κάποια στιγμή να συγκεντρωθούν και να καταχωρηθούν στο αρχείο νεοπλασιών, αλλά δυστυχώς όλα τα στοιχεία που υπάρχουν είναι συμβιβαστικά με τα στοιχεία της ΕΕ.

“Για το λόγο αυτό μπορούμε να πούμε ότι για την περιοχή της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Σποράδες και Βόρεια Εύβοια), όπου υπάρχουν περίπου 1,3 εκ. κάτοικοι,  οι νέοι καρκινοπαθείς ετησίως είναι περίπου 3000, από τους οποίους ποσοστό 70% περίπου ή το 80% κατ’ άλλους (2400 νέοι ασθενείς), κάθε χρόνο χρειάζονται ακτινοθεραπεία, ενώ οι υπάρχουσες δομές, ιδιωτικές και δημόσιες, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα ένα τρίτο (περίπου 800)”, τόνισε ο κ. Κύργιας.

Για τους υπόλοιπους ασθενείς, ο καθηγητής Ακτινοθεραπείες τόνισε ότι, δυστυχώς, απευθύνονται στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη σε άλλα κέντρα.

 

Οι συνήθεις μορφές καρκίνου 

 

Σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή, ο καρκίνος κατεβαίνει ηλικίες και έχουμε όλο και μικρότερους  σε ηλικία ανθρώπους, που εμφανίζουν κάποιου είδους καρκίνο. Στην 5η ΥΠΕ και στη Θεσσαλία, ο καθηγητής παρατηρεί αύξηση των καρκίνων στο γαστρεντερικό, που σημαίνει ότι έχει επισέλθει κάποιος παράγοντας στη διατροφή μας και δημιουργεί προβλήματα.

Επίσης ανέφερε ότι βλέπει μια ανησυχητική αύξηση των όγκων στον εγκέφαλο και μάλιστα με μικρές ηλικίες και έχει 4 ασθενείς από 37 ως 47 χρονών, κάτι που ο ίδιος εκτίμησε ότι οφείλεται στη χρήση κινητών τηλεφώνων, καθώς η ακτινοβολία δεν είναι ιοντίζουσα, αλλά έχει θερμικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες χρόνια μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο, όπως και χρόνιο ερέθισμα στην ίδια περιοχή. Ο ίδιος είπε ότι με τη σωστή χρήση και τα σωστά μέτρα (χρήση ακουστικών ή ανοιχτής συνομιλίας)  το κινητό τηλέφωνο είναι πολύ χρήσιμο, αλλά όταν το κολλάμε στο αυτί μας έχει επιπτώσεις.

 

Ένα μηχάνημα στη Θεσσαλία

 

“Εγώ λόγω και καταγωγής βρίσκομαι στη Θεσσαλία 15 χρόνια, όταν ήρθα από τον “Άγιο Σάββα” και ακόμη παλεύω για να έχουμε τα μηχανήματα που χρειαζόμαστε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και δυστυχώς αυτή η προσπάθεια δεν έχει ευοδωθεί. Η μόνη προσπάθεια που καρποφόρησε ήταν η δωρεά του Ιδρύματος “Στ. Νιάρχος” 10 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων σε όλη την Ελλάδα”, δήλωσε  ο κ. Κύργιας. Όπως είπε, τότε πίεσαν για να αποκτήσουμε δύο μηχανήματα, αλλά τελικά απέκτησαν ένα και δεν μπόρεσαν να δώσουν μεγαλύτερη ανάσα στις λίστες αναμονής των ασθενών.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα λέγεται γραμμικός επιταχυντής και δεν έχει καμία σχέση με αξονικούς ή μαγνητικούς τομογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Κύργια, η αναμονή ενός ασθενούς για ακτινοθεραπεία είναι 2 με 2,5 μήνες, όπως σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν καρκίνοι και ογκολογικοί ασθενείς που δεν μπορούν να περιμένουν τόσο μεγάλο διάστημα, επομένως πρέπει να απευθυνθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε με το ένα μηχάνημα που διαθέτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι η ακτινοβολία 70 μόλις ασθενών για 1,5 μήνα, ενώ αν υπήρχε αξονικός τομογράφος, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει 2.500 ασθενείς στο ίδιο χρονικό διάστημα. Το κόστος του γραμμικού επιταχυντή είναι 2-3 εκ. €.

 

«Σήμερα ο καρκίνος

θεωρείται χρόνια νόσος»

 

Ο ίδιος είπε ότι σχεδόν σε όλα τα κακοήθη νεοπλάσματα, χρειάζεται σε κάποια φάση της νόσου, ακτινοθεραπεία και πρόσθεσε ότι σήμερα ο καρκίνος θεωρείται αν όχι ιάσιμος, που είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων, θεωρείται χρόνια νόσος. Και αυτό χάρη στα καινούργια φάρμακα και τις στοχευμένες και πολύ ακριβείς ακτινοθεραπείες, οι γιατροί καταφέρνουν να δώσουν στους ασθενείς μεγάλη διάρκεια ζωής, αν όχι την ίαση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ακτινοθεραπείας του Τμήματος Ιατρικής Σχολής του Π.Θ. έχει αυξηθεί το ποσοστό ίασης, αλλά ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και τα νέα περιστατικά καρκίνου.

“Είναι γεγονός ότι αναπνέουμε, πίνουμε και τρώμε “πλαστικά”, υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα γεωργικά φάρμακα, υπάρχει μόλυνση της ατμόσφαιρας και όλα αυτά τείνουν να ανεβάζουν διαρκώς των αριθμό των καρκινοπαθών σε Πανελλαδική κλίμακα”, επισήμανε ο κ. Κύργιας.

Ο ίδιος είπε ότι οι περισσότεροι ασθενείς στις δύσκολες εποχές που ζούμε, έχουν ανάγκη θεραπείας στον δημόσιο τομέα και το μόνιμο καθημερινό του άγχος είναι ότι δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει.

 

Η ακτινοθεραπεία στο Νοσοκομείο Βόλου

 

Ο καθηγητής τόνισε ότι την ιδέα για την ακτινοθεραπεία στο Νοσοκομείο Βόλου, την είχε ο ίδιος με τον γιατρό και βουλευτή κ. Λιούπη, με τον οποίο δημιούργησαν το Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου, με τη συμμετοχή του ιδίου μια φορά την εβδομάδα στα Ογκολογικά Συμβούλια με ασθενείς της Μαγνησίας και των Β. Σποράδων.

Βλέποντας τον όγκο των ασθενών, τότε σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να υπάρχει ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα στον Βόλο. Βέβαια, λόγω της μικρής απόστασης Βόλου – Λάρισας, δεν είναι χρήσιμο να υπάρχει και δεύτερο μηχάνημα, ωστόσο θα καλύπτει ασθενείς από το Πήλιο και τις Σποράδες που ταλαιπωρούνται τριπλάσια, από τους κατοίκους άλλων Θεσσαλικών πόλεων  για να πάνε στη Λάρισα, ανέφερε ο κ. Κύργιας.

“Επομένως θεωρήσαμε ότι αυτό είναι σκόπιμο να γίνει και κάναμε διάφορες ενέργειες, κυρίως ο κ. Λιούπης, από τη θέση που κατείχε ως διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Βόλου και εγώ από τη μεριά μου προς το Πανεπιστήμιο και είπαμε ότι θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια τέτοια μελέτη, ωστόσο ακόμη δεν έχει εξοπλιστεί καλά το βασικό κέντρο (Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας της Λάρισας), πόσο μάλλον να γίνει και ένα τμήμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

 

Ο ίδιος είπε ότι όταν συγκεντρώνεται ένας τεράστιος αριθμός ασθενών και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ασφαλώς και το τμήμα στο Βόλο θα αποφόρτιζε το Εργαστήριο της Λάρισας, αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο πλήθος ασθενών από τη Θεσσαλία, από τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία και για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σωστά, θα έπρεπε να υπάρχουν τμήματα στην Καρδίτσα, στον Βόλο, δυο στη Λάρισα και στη Λαμία.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.