Στους επόμενους μήνες πετούν τα υδροπλάνα σε Βόλο και Σποράδες!

Ο πρόεδρος της εταιρείας Hellenic Seaplanes μιλά στη «Μαγνησία»

Με τους καλύτερους οιωνούς και όπως όλα δείχνουν, από φέτος τελικά στη χώρα μας, και ειδικά στον Βόλο και στη Μαγνησία, θα υλοποιηθεί το έργο της λειτουργίας υδατοδρομίων και με πτήσεις υδροπλάνων, παίρνοντας «σάρκα και οστά» ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που συζητιέται χρόνια.

Μάλιστα, οι πρώτες πτήσεις στα υδατοδρόμια των Σποράδων και του Βόλου θα γίνουν σύντομα, όπως τόνισε ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, της εταιρείας που έχει αναλάβει την δημιουργία του έργου. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το υπάρχον πλάνο συνεχίζει να λειτουργεί ως έχει, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» εντός του έτους που διανύουμε.

 

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Κ. Χαραλάμπους, σε ποια φάση υλοποίησης των υδατοδρομίων ανά τη χώρα μας βρισκόμαστε και ποιες οι εξελίξεις;

Οι προκλήσεις δεν σταματούν να εμφανίζονται. Η δε μεγάλη πρόκληση να λειτουργήσουν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα είναι κάτι το οποίο μας δίνει το κίνητρο να συνεχίζουμε να προσπαθούμε μέχρι τέλους. Πρώτος στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βάλουμε στο χάρτη τα υδατοδρόμια της Ελλάδας και δεύτερος να επιχειρήσουν τα υδροπλάνα. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή των υδατοδρομίων και την επερχόμενη λειτουργία τους.

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, μετά από τις συναντήσεις που είχατε με κυβερνητικά στελέχη και αρμόδιους φορείς;

Η θέληση της ηγεσίας της Κυβέρνησης να πετάξουν τα υδροπλάνα είναι ξεκάθαρη. Βέβαια, όπως γνωρίζουμε όλοι, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζεται σε γραφειοκρατικά αδιέξοδα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και εμείς, αλλά προσπαθούμε να τα λύσουμε. Θέλω να πιστεύω πως δεν έχουν μείνει πολλά εμπόδια ακόμα. Να προσθέσω, επίσης, ότι τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, όσο και του Υπουργείου Ναυτιλίας, προσπαθούν να μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους. Είναι λογικό ότι σε ένα τόσο μεγάλο δίκτυο που εμπλέκονται τόσοι φορείς, με ανθρώπους που άλλοι έχουν τη γνώση του υδροπλάνου και άλλοι όχι, θα είναι δύσκολη η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Υπάρχουν άνθρωποι που καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο και τι σημαίνει πραγματικά υδροπλάνο και υδατοδρόμιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραπέμψουν το θέμα σε κάποιον άλλον, και αυτοί με τη σειρά τους σε άλλον, και έτσι να υπάρχουν καθυστερήσεις. Η τυπολατρία υπάρχει, και όλοι, όταν χρειάζεται, ακολουθούν το γράμμα του νόμου.

Το πλάνο που υπήρχε εξαρχής, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα διατηρηθεί, και μέσα στο τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν  τελικά οι πρώτες πτήσεις;

Το πλάνο που υπήρχε και που ισχύει ακόμα, είναι το τρέχον έτος να ξεκινήσει η λειτουργία των υδροπλάνων, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη. Είναι η αλήθεια ότι τις αρνητικές εξελίξεις δεν τις… προλαβαίνουμε τώρα τελευταία, με τον πόλεμο, τις αυξήσεις πετρελαίου, το κόστος μεταφοράς κ. α. Εμείς, ως εταιρεία, θέλουμε να είμαστε σωστοί προς τον επιβάτη, αλλά και προς το συνολικό εγχείρημα.

Σχετικά με το δίκτυο υδροπλάνων σε Βόλο και Σποράδες, ποιες είναι οι τρέχουσες εξελίξεις και ποιες οι στοχεύσεις;

Για τη Σκόπελο, την Αλόννησο και την Σκύρο είμαστε στην περίοδο που έχουμε παραγγείλει τον εξοπλισμό των χερσαίων εγκαταστάσεων με σκοπό να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Ταυτόχρονα, περιμένουμε από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και τον Διευθύνων Σύμβουλο, καθώς τα υδροπλάνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την πόλη του Βόλου, να ολοκληρώσει την κατασκευή του υδατοδρομίου και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.  Άλλωστε, είμαστε ήδη στις διαδικασίες δημιουργίας ενός υδάτινου πεδίου στην περιοχή, με σκοπό άμεσα να μπορέσει να λειτουργήσει με ορισμένες πτήσεις, μέχρι να γίνει το τελικό υδατοδρόμιο στον Βόλο. Πιστεύουμε πως ο κ. Αναγνώστου, ο διευθύνων σύμβουλος και το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες.

Θα υπάρξουν, επομένως, εξελίξεις εντός του τρέχοντος έτος και για τα υδατοδρόμια της περιοχής μας;

Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε εξελίξεις μέσα στους επόμενους μήνες, ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα υδατοδρόμια της περιοχής μας θα συνδέουν , όπως έχετε αναφέρει, τα υπόλοιπα υδατοδρόμια της Ελλάδας, αλλά στόχος είναι, κάποια στιγμή, να συνδεθούν και με τα διεθνή;

Αυτό που προσπαθούμε προς το παρόν είναι να πραγματοποιηθούν τα εντός συνόρων υδατοδρόμια και να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα, τόσο σε τουριστικό προϊόν όσο και σε μεταφορικό. Το επόμενο βήμα της εταιρείας είναι να συνδέσει τα υδροπλάνα με τις γείτονες χώρες. Φυσικά, για να γίνει αυτό το εγχείρημα απαιτούνται άλλες προδιαγραφές, οπότε σχετικά με αυτό δεν θα υπάρξουν άμεσες εξελίξεις.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.