Χρ. Στρατηγόπουλος για Δικαστικό Μέγαρο : «Τώρα είναι αρκετά περισσότεροι οι συνοδοιπόροι μας»

Παράθυρο αλλαγής στάσης και θέσης προσώπων στη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου

Ένα παράθυρο αλλαγής στάσης και θέσης προσώπων ως προς τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου άφησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, με αφορμή και το δημοψήφισμα που αποφάσισε ο Σύλλογος δίνοντας τη δυνατότητα στους δικηγόρους να εκφράσουν ανοιχτά την άποψή τους, εάν συμφωνούν με την χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου στον οδό Ύδρας στη Νεάπολη ή όχι.

 

Ο κ. Στρατηγόπουλος, χωρίς να θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του διάπλατα, σχετικά με την ουσία των συζητήσεων με τους Βουλευτές κ.κ. Χρήστο Μπουκώρο και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο σχετικά με το θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε σχέση με το παρελθόν ακόμη και το πρόσφατο που γυρνούσαμε πίσω μας και δεν υπήρχε κανένας να μας ακολουθεί, τώρα είναι αρκετά περισσότεροι οι συνοδοιπόροι μας», αφήνοντας ουσιαστικά ένα παράθυρο αλλαγής θέσης.

 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που αποφάσισε χθες το ΔΣ, επισημαίνοντας πως είναι ένας θεσμός που εισήχθη στον κώδικα δικηγόρων το 2013. Σε αυτά τα εννέα χρόνια έχει ακολουθηθεί ελάχιστες φορές. Μία φορά πανελληνίως για την εισαγωγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και μία δεύτερη φορά,  που εμφανίζει πολύ στενή σχέση με το δημοψήφισμα που ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όταν το 2016 υπήρξε πρόταση από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης για τριχοτόμηση του πρωτοδικείου Βόλου.

«Είναι ένας θεσμός που με πολλή φειδώ κι εμείς ως δικηγορικοί σύλλογοι οργανώνουμε, προκειμένου να μην θεωρηθεί μία φλύαρη διαδικασία, αλλά να τονιστεί ότι γίνεται μόνο όταν υπάρχουν σημαντικά ζητήματα γενικότερου ή τοπικού ενδιαφέροντος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση», σχολίασε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του Συλλόγου, ομόφωνα με την ψήφο των 11 παρόντων μελών, σε σύνολο 15, υπήρξε τοποθέτηση κατά της συγκεκριμένης πρότασης χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου στη Νεάπολη.

Ο κ. Στρατηγόπουλος υποστήριξε πως ο Σύλλογος προχωρά βήμα προς βήμα καθώς είναι ζήτημα θεσμικής εγκράτειας.

«Είμαι υπέρ της λογικής των βημάτων και όχι των αλμάτων. Ας τελειώσουμε με το καλό με το συγκεκριμένο δημοψήφισμα να υπάρξει η έκφραση της άποψης του δικηγορικού σώματος του Βόλου και όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε προφανώς στη βάση που δημιουργεί και η απόφαση που θα προκύψει από το δημοψήφισμα», τόνισε.

Στο μεταξύ, για ακόμη μια φορά ο κ. Στρατηγόπουλος άφησε αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος σημειώνοντας πως δεν υπήρξε μια ουσιαστική διαβούλευση υποστηριζόμενη επιστημονικά και τεχνοκρατικά για να υπάρξει η βέλτιστη λύση για το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.

«Καλούμασταν να προσυπογράψουμε προειλημμένες αποφάσεις, που κατά την άποψή μου, καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την ιστορία, ούτε με το παρόν, τη δυναμική και τις προοπτικές της πόλης και γι’ αυτό έχουμε φτάσει σε αυτές τις διεκπεραιωτικές λύσεις που προωθούνται. Αυτό πρέπει να αλλάξει και ελπίζω ότι θα υπάρχει το κρίσιμο μέγεθος σε επίπεδο κοινωνίας, σε επίπεδο και των πολιτικών εκπροσώπων για να μπορέσουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση για την πόλη. Δεν είναι θέμα στενής οπτικής γωνίας του ομιλούντος, του δικηγορικού συλλόγου κ.ο.κ.. Πρέπει να μας απασχολεί ως πολίτες να έχουμε ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας της δυναμικής και των προοπτικών της πόλης. Το ερώτημα παραμένει, πολιτική βούληση υπάρχει;», επεσήμανε ο ίδιος.

Το δημοψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, το οποίο απευθύνεται στα μέλη του θα διεξαχθεί στις 14 & 15 Οκτωβρίου με το ερώτημα εάν οι δικηγόροι συμφωνούν με την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, στην οδό Ύδρας, στη Νεάπολη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.