Στρατής στο Ράδιο ΕΝΑ: «Να συνεχιστούν τα βήματα για το υποβρύχιο πάρκο και να μην αλλάξει το μοντέλο»

Επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του Πολιτισμού συνολικά ο πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

Η μη παρουσίαση του χαιρετισμού του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση των εγκαινίων του υποβρύχιου μουσείου της Περιστέρας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλου να κάνει λόγο για ναυάγιο πολιτικού πολιτισμού, και τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Στρατή να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη.

«Είναι λυπηρό που ένα ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς έγινε αντικείμενο κομματικής μικροπολιτικής απρέπειας από την πλευρά των διοργανωτών. Είναι εύστοχη η δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου. Ζητήσαμε εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ένας θετικός χαιρετισμός από την πλευρά του, για να δείξει τη στήριξη προς αυτό το σημαντικό έργο, έχοντας γίνει πάρα πολλά από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς διαμάχη στην εκδήλωση των εγκαινίων» ανέφερε ο κ. Στρατής, συμπληρώνοντας ότι με την άφιξη της κας Μενδώνη στο νησί σταμάτησαν, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί η παρουσία των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ εκεί.

Πάντως, ο κ. Στρατής σημείωσε ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας ο υποθαλάσσιος πολιτιστικός πλούτος, σε συνδυασμό με τη διαύγεια των νερών, κάτι που δεν συναντά εύκολα κανείς σε άλλες χώρες.  Σύμφωνα και με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τα συνολικά έσοδα φτάνουν τα 5 δις παγκοσμίως, με τη Μάλτα έχει το 25% του ΑΕΠ της από τον καταδυτικό Τουρισμό με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. «Ενώ ο Τουρισμός δεν πάει καλά, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια και ένα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει είναι η καταδυτική διάσταση. Εξάλλου, το πάρκο στην Αλόννησο είναι το αποτέλεσμα ενός άλλου μοντέλου δημόσιας διαχείρισης των μνημείων μας, που σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Στρατής.

Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα στα στελέχη των υπηρεσιών Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μέχρι το 2014 τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, αφού υπήρχαν πολλοί περιορισμοί, ενώ είχαν γίνει και παραχωρήσεις σε ιδιώτες που κρατούσαν το 95% των κερδών σε άλλες περιοχές. «Έχουμε θετική εξέλιξη με την ολοκλήρωση αυτού που βάλαμε στις ράγες το 2015 και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θ’ ανατραπεί και θα συνεχιστούν τα βήματα. Δεν μπορεί ένας αρχαιολογικός χώρος να σταθεί μόνος του και θα πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο χώρων. Διαμορφώσαμε ένα δίκτυο οκτώ χώρων, έναν στην Περιστέρα, τρεις στη Σούρπη και προσθέσαμε και άλλες τέσσερις περιοχές στις Βόρειες Σποράδες. Όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια θα είναι πολύ ελκυστική παγκοσμίως. Στο τελευταίο νομοσχέδιο πάντως της κυβέρνησης επανέρχονται ιδέες για παραχώρηση σε ιδιώτες της διαχείρισης και των εσόδων. Τη στιγμή που αποδίδει καρπούς στην πράξη γιατί ν’ αλλάξουμε μοντέλο;» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός.

«Δεν στηρίχθηκε επαρκώς ο Πολιτισμός»

Από την άλλη, ο κ. Στρατής τόνισε ότι ο Πολιτισμός και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σ’ αυτόν δεν στηρίχθηκαν επαρκώς από την κυβέρνηση, ενώ ακόμη και τώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις υπολειτουργούν.

«Ο Πολιτισμός δέχθηκε ένα χτύπημα αντίστοιχο με αυτό στον Τουρισμό, και είναι ο πρώτος που κόβεται σε τέτοιες περιόδους και από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Θα έπρεπε το Υπουργείο να μπει μπροστά και να υλοποιήσει ένα γενναιόδωρο πακέτο. Εμείς με το «Μένουμε όρθιοι 2» προβλέψαμε και για τον Πολιτισμό. Η κυβέρνηση ήταν μάλλον φειδωλή και δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Στρατής.

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι παντού στην Ευρώπη υπήρξαν μεγάλα πακέτα στήριξης, εξέφρασε την ελπίδα ότι από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε αβλεψία και ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης του πολιτισμικού πεδίου με είσοδο μεγάλων ιδρυμάτων που εμφανίζονται ως χορηγοί και ν’ αποφασίζουν αυτά ποιοι δημιουργοί θα συνεχίζουν και ποιοι όχι. «Αυτό θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την πολιτισμική Δημοκρατία μας. Φέτος χάθηκαν 3-4 χιλιάδες εκδηλώσεις και είναι μεγάλη η αγωνία των ανθρώπων του Πολιτισμού για το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο, που ξεκινούν οι δράσεις σε κλειστούς χώρους» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.