Στράτος Παραδιάς απ΄τον Βόλο: «Λερναία Ύδρα» τα προβλήματα για ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας

Παράλογο… «χαράτσι», ζητά από ιδιοκτήτες να καταβάλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, ακόμη και από το… 1958!

Στον Βόλο βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, προκειμένου να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν και τους επηρεάζουν. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Παραδιάς , σχολίασε πως τα προβλήματα των ιδιοκτητών ιδιωτικών ακινήτων είναι σαν τη Λερναία Ύδρα και αναφέρθηκε στο πρόσφατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και επηρεάζει χιλιάδες ιδιοκτητών, με την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών, καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που θα πρέπει να καταβάλουν ποσά για τετραγωνικά, που δεν είχαν δηλαδή πριν ακόμη και από 65 χρόνια!
Στην ενημερωτική συζήτηση των ιδιοκτητών, παρουσία μηχανικών, τοπογράφων και άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται με τα ακίνητα αναλύθηκαν όλες οι εξελίξεις και τα νέα ζητήματα που αφορούν στα θέματα της ιδιοκτησίας.

Η φορολόγηση έχει ενταθεί και έχει
δημιουργήσει προβλήματα σε ιδιοκτήτες

Έγινε λόγος για τον τρόπο που φορολογείται η ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ο οποίος τελευταία, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, έχει ενταθεί και έχει δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα ως προς τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη επισημάνθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια, αναλύθηκαν θέματα όπως οι μισθώσεις κατοικιών, η ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και τι πρέπει να γίνει, οι εμπορικές μισθώσεις, οι αποζημιώσεις του covid που για κάποιους αποτελούν ακόμη εκκρεμότητα, αλλά και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών.
«Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι το πιο σημαντικό απόκτημα του ελληνικού λαού, το απόκτημα του ιδρώτα του, των στερήσεών του, των οικονομιών του. Η ιδιοκτησία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα αναγνωρισμένο και από το Σύνταγμα. Είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας, της οικονομίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς ο οποίος τόνισε πως τα προβλήματα εμφανίζονται σαν μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα και πως τη μία ημέρα παίρνονται αποφάσεις που αιτούνται οι ιδιοκτήτες και την επόμενη λαμβάνονται αποφάσεις που τους αδικούν.

«Πονοκέφαλος» ιδιοκτητών με την επιβολή
αναδρομικών δημοτικών τελών

«Πονοκέφαλος» έχει πιάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς εδώ και λίγες ημέρες επιβλήθηκε η αναδρομικότητα των δημοτικών τελών. Όπως εξήγησε ο κ. Παραδιάς, πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ ήταν να επανέλθει η 5ετής παραγραφή σε όλων των ειδών τα δημοτικά τέλη. Το… «χαράτσι αναδρομικών δημοτικών τελών ακόμη και από το… 1958 επιβάλουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που κατά τη μεταβίβαση ακινήτων οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά, με την αιφνιδιαστική εν κρυπτώ τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των Δήμων που ψηφίστηκε με το νόμο 5027/2.3.23».
«Ενώ ήταν έτσι επί χρόνια, το 2014 νομοθετήθηκε ότι , ό,τι δεν δηλώθηκε πρέπει να φτάσει στα 20 χρόνια και με μια απόφαση του νομικού συμβουλίου του κράτους τα 20 αυτά χρόνια, ξεκίνησαν από τα 5 και αυξάνονται κατά ένα και τώρα έχουμε φτάσει στα 14-15 χρόνια», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι πέρασε μία ρύθμιση για την πενταετή παραγραφή εξαιρέθηκαν όμως οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, με την πρωτοφανή, όπως είπε, διατύπωση ότι θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών «από τη γένεση της υποχρέωσής τους», δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά ότι εάν κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου προβεί σε μια γονική παροχή και καλέσει τον μηχανικό για την ταυτότητα του κτηρίου και διαπιστωθεί ότι το ακίνητο δεν είναι πχ 100τμ, όπως νόμιζε ο ιδιοκτήτης, αλλά 150τμ, θα πρέπει να δηλωθούν αυτά τα 50τμ και ο χρόνος γένεσης πάει στον χρόνο κατασκευής του κτηρίου.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν από το αρμόδιο Υπουργείο τη διόρθωση αυτής της διαταγής, καθώς αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.