Συγκλονίζει η μαρτυρία στο «Ράδιο Ένα» συγγενούς αλκοολικού και δίνει μήνυμα…

«Υπάρχει λύση, οι ομάδες «Αλ-Ανών», βοηθούν να απαλλαγούμε απ΄ τα βάρη που σηκώνουν οι ώμοι μας»

Στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι Οικογενειακές ομάδες Αλ-Ανών (συγγενών και φίλων των αλκοολικών) αναφέρθηκε η κα Άντα, ως μέλος τέτοιας ομάδας που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, και μετέφερε περιπτώσεις οικογενειών που διαλύθηκαν, ζευγαριών που χώρισαν, παιδιών που έχασαν τους πατεράδες τους και ενώθηκαν, γιατί ζήτησαν βοήθεια οι αλκοολικοί ή τα άλλα μέλη της οικογένειας και γιατί η αγάπη είναι πιο σημαντική.
Εκδήλωση ομάδας Αλ-Ανών θα γίνει στην πόλη του Βόλου*, που έχει σκοπό να ενημερώσει και παράλληλο στόχο τη δημιουργία ομάδων, που θα δώσουν το μήνυμα στους συγγενείς αλκοολικών ότι δεν είναι μόνοι, μπορούν να έχουν βοήθεια.
Η ομάδα έχει στόχο να έρθει στον Βόλο φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να ξεκινήσουν ομάδες και στην περιοχή.

Η κα Άντα, ανέφερε ότι σκοπός των οικογενειακών ομάδων Αλ-Ανών (ομάδων συγγενών αλκοολικών), είναι να βοηθηθούν συγγενείς ή οικογένειες που έχουν έναν δικό τους άνθρωπο που πίνει. Η αλλαγή στη στάση μας μπορεί να βοηθήσει εμάς τους ίδιους και τους αγαπημένους μας αλκοολικούς στην ανάρρωσή τους.
Η κα Άντα τόνισε ότι μέχρι κανείς να μάθει ότι πρόκειται για μια αρρώστια αναγνωρισμένη παγκόσμια, νομίζει ότι ο αλκοολικός είναι κάτω από τη θέλησή του, το αν θα σταματήσει να πίνει ή όχι και θυμώνει μαζί του, γιατί τον βλέπει να καταστρέφει την υγεία του, τον εαυτό του, τις σχέσεις του και τη δουλειά του πιθανόν, ενώ δεν μπορεί να είναι στη ζωή του με τον τρόπο που οι άλλοι περιμένουν και θα ήθελαν να είναι.
«Οπότε θυμώνουμε, φοβόμαστε, ελέγχουμε, δεν κοιμόμαστε, γιατί έχουμε στο νου μας ότι θα γυρίσει και μπορεί να είναι πιωμένος και να προκαλέσει ένα ατύχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αποστολή των ομάδων

Η κα Άντα τόνισε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για γονείς που το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα και τόνισε ότι σ’ αυτές τις ομάδες δίνεται η ευκαιρία να μάθουν καινούργια πράγματα, να αποκτήσουν τη γνώση τι σημαίνει αλκοολισμός και να δουν ποιες δικές τους συμπεριφορές δεν βοηθούσαν και πώς να τις αλλάξουν.
Επίσης οι ομάδες βοηθούν να νιώσει κάποιος ότι είναι με ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν, να αλλάξουν συμπεριφορές και πιθανόν να γίνουν έμπνευση για τους αγαπημένους τους αλκοολικούς, ώστε να ζητήσουν βοήθεια και εκείνοι από το αντίστοιχο πρόγραμμα των ΑΑ (Αδελφότητα που στηρίζει και βοηθάει να γίνουν καλά οι αλκοολικοί).
Η ίδια είπε ότι εκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια έχουν γίνει καλά μέσω των οικογενειακών ομάδων που απευθύνονται στους συγγενείς και φίλους των αλκοολικών.

«Ο αλκοολισμός είναι ένα στίγμα»

Σύμφωνα με την κα Άντα ο αλκοολισμός είναι «οικογενειακή ασθένεια» και ένας αλκοολικός μπορεί να «αρρωστήσει» ως και 15 άτομα του περιβάλλοντός του, η ενέργεια των οποίων φεύγει και επικεντρώνεται στο πώς να βοηθήσουν τον αλκοολικό να απαλλαγεί από το ποτό, κάτι που δεν είναι στα δικά τους χέρια, αλλά θα συμβεί όταν ο ίδιος ο αλκοολικός αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια και όταν πάρουν οι ίδιοι το βλέμμα τους από πάνω του.
Επίσης, επειδή ο αλκοολισμός είναι ένα στίγμα ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχει η ανωνυμία της Αθήνας, σε μικρές πόλεις και σε χωριά, υπάρχει ντροπή ειδικά για τα παιδιά αλκοολικών και το στίγμα αυτό τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. «Αυτές οι ομάδες βοηθούν να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα βάρη που έχουν οι ώμοι μας εξαιτίας του αλκοολισμού», τόνισε.
Οικογενειακές ομάδας Αλ-Ανών υπάρχουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη στην Κατερίνη, στην Κέρκυρα, στην Πάτρα και στη Λάρισα και η κα Άντα τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο να δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα.

*Τo 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Οικογενειακών Ομάδων Αλ-Ανών στον Βόλο με συμμετοχή των Αλκοολικών Ανωνύμων. Το συνέδριο θα γίνει από σήμερα 3,4 και 5/02/2023 στο Park Hotel στον Βόλο. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου το Σάββατο 04/02/23 θα γίνει παρουσίαση των προγραμμάτων της Αλ-Ανών και των Αλκοολικών Ανωνύμων. Πιο συγκεκριμένα: 19:30-21:00 Παρουσίαση στο κοινό των προγραμμάτων των Οικογενειακών Ομάδων της Αλ-Ανών και των Αλκοολικών Ανωνύμων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.