Σύλλογος Διδασκόντων Π. Θ.: «Είμαστε επιφυλακτικοί και ανήσυχοι…δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα»

«Πώς θα εξασφαλίσουμε την υγεία των φοιτητών μας, όταν είμαστε σε γεμάτες αίθουσες;» αναρωτήθηκε η κα Βανέσσα Κατσαρδή

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την ασφαλή λειτουργία του ιδρύματος με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Συγκεκριμένα, η κ. Βανέσσα Κατσαρδή, Επίκουρη καθηγήτρια και Γραμματέας του Συλλόγου Διδασκόντων, έκανε λόγο για επιφυλακτικότητα και ανησυχία απέναντι στα μέτρα που έχουν ληφθεί, μιλώντας στο Ράδια ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.
Αρχικά η κ. Κατσαρδή τόνισε ότι η ανησυχία τους αυτή υπάρχει, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για ασφαλή επιστροφή στα πανεπιστημιακά έδρανα, αν και ως καθηγητές, είναι πολύ χαρούμενοι για την επιστροφή.
«Ενώ είμαστε πολύ χαρούμενοι για την έναρξη της διδακτικής διαδικασίας, είμαστε και πολύ επιφυλακτικοί και ανήσυχοι, διότι δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου η επιστροφή στα πανεπιστήμια να γίνει με ασφάλεια, έτσι ώστε όταν τελειώσει αυτό το εξάμηνο να είμαστε υγιείς και εν ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο 95% το ποσοστό εμβολιασμού των καθηγητών
– Σε πολύ καλά ποσοστά οι φοιτητές

Στη συνέχεια, η κ. Κατσαρδή σημείωσε ότι με τον τρόπο που γίνεται η επιστροφή δεν υπάρχει πρόνοια και πρόληψη για το ανθρώπινο δυναμικό του ιδρύματος το οποίο ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, ενώ υπογράμμισε ότι το 95% των καθηγητών είναι εμβολιασμένο.
«Είμαστε 95% εμβολιασμένοι και έχουμε και αρκετούς νέους ηλικιακά συναδέλφους, αλλά υπάρχουν συνάδελφοί μας και φοιτητές που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Η κοινή υπουργική απόφαση μας κατευθύνει σε ένα οριζόντιο άνοιγμα, χωρίς όμως να έχει προβλέψει για ειδικές περιπτώσεις και αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ», τονίζει η γραμματέας του Συλλόγου Διδασκόντων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ως ακαδημαϊκή κοινότητα φρόντισαν εγκαίρως να παραθέσουν τις εμπεριστατωμένες και αναλυτικές προτάσεις τους σε όλα τα πανεπιστήμια αλλά και διαπανεπιστημιακά ιδρύματα. Από την άλλη επίσης , εξηγεί η ίδια ότι και η ΠΟΣΔΕΠ παρέθεσε προτάσεις στο ίδιο πνεύμα. «Θέλουμε να ανοίξουμε άμεσα, αλλά με όρους που θα εξασφαλίζουν την υγειονομική μας ασφάλεια», υπογραμμίζει.
Μάλιστα, η κ. Κατσαρδή ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους φοιτητές και φοιτήτριες που, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, λοιδορήθηκαν αρκετά και στιγματίστηκαν ως απρόσεκτοι στο κομμάτι της πανδημίας, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πολύ ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού, «κάτι που αποδεικνύει ότι έχουν κάνει τελικά το καθήκον τους».

«Πώς θα εξασφαλίσουμε την υγεία των φοιτητών
μας, όταν είμαστε σε γεμάτες αίθουσες;»

Για ακόμα μια φορά μίλησε για την ανησυχία που αισθάνονται ως καθηγητές, επικαλούμενη αυτή τη φορά τα λόγια ειδικών, όπως αυτά της κ. Λινού (τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής), ότι ο ιός μεταδίδεται ακριβώς το ίδιο είτε από εμβολιασμένους, είτε από ανεμβολίαστους. «Πώς θα εξασφαλίσουμε την υγεία των φοιτητών μας, όταν είμαστε σε γεμάτες αίθουσες; Υπάρχουν αίθουσες που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνήθως οι φοιτητές είναι περισσότεροι από τον επιτρεπτό αριθμό. Μάλιστα η κοινή υπουργική απόφαση λέει πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι αίθουσες πλήρως. Αυτό δεν ισχύει πουθενά, ούτε σε ένα θέατρο, σε ένα σινεμά ή σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, ενώ στο πανεπιστήμιο πρέπει να είμαστε υπερπλήρεις», λέει η γραμματέας του Συλλόγου, εξηγώντας την υπάρχουσα συνθήκη των μέτρων.

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη εκπαιδευτικής
διαδικασίας για τους φοιτητές που θα νοσήσουν»

Μεταξύ άλλων, σχετικά με τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, είτε φοιτητές, είτε καθηγητές, επεσήμανε την απουσία πρόβλεψης εκπαιδευτικής διαδικασίας σε περίπτωση νόσησης, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι όλο το τεχνολογικό προσωπικό είναι έτοιμο να ανταποκριθεί άμεσα σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο.
«Οι φοιτητές που θα νοσήσουν ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες δεν δικαιούνται της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Τα πανεπιστήμια τεχνολογικά, και ειδικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι έτοιμα, με ένα εξαιρετικό τεχνολογικά προσωπικό το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα και τα τρία εξάμηνα που χρειάστηκε να είμαστε κλειστά, ένα απίστευτο επίτευγμα», εξήγησε η κ. Κατσαρδή.
«Γίνονται προσπάθειες, έτσι ώστε να είναι η μισή αίθουσα γεμάτη και η άλλη μισή να είναι διαδικτυακά. Όλο αυτό τορπιλίζει την προσπάθειάς μας να επιστρέψουμε και όχι να ξανακλείσουμε», σημειώνει η ακαδημαϊκός, φέρνοντας ταυτόχρονα ένα παράδειγμα του πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια.
Η κ. Κατσαρδή αναφέρθηκε και στην επιστροφή των φοιτητών, λέγοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι «γίνεται χαμός», καθώς, όπως συνέχισε η ίδια, οι φοιτητές επέστρεψαν και ανυπομονούν να ζήσουν τη φοιτητική τους ζωή, αλλά να έρθουν επιπρόσθετα σε επαφή με τους καθηγητές τους και το πανεπιστήμιο.
Τέλος, ενημέρωσε ότι δεν έχουν παρθεί ακόμα αποφάσεις, αλλά όταν γίνει, θα παρθούν συλλογικά και από τη Διοίκηση των Πανεπιστημίων, αλλά και από τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.