Συμφώνησαν κυβέρνηση – τράπεζες για την α’ κατοικία

Αύριο κιόλας μπορεί να συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη και σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία.

Στη σύσκεψη, διάρκειας τρεισίμισι ωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών και οι θεσμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με ζητούμενο να γεφυρωθούν και οι τελευταίες διαφορές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕΤ και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες – αν όχι αύριο- στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη οι δύο πλευρές κατέληξαν, σε ένα σχέδιο το οποίο προέβλεπε ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ν» τα νέα όρια εκτιμάται πως είναι ανάλογα του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου και επομένως δεν θέτουν εκτός κοινωνικές ομάδες έναντι των δυνατοτήτων που είχαν με τον ν. Κατσέλη.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί φαίνεται να προέβαλλαν ενστάσεις σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, ενστάσεις οι οποίες πυροδότησαν και τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων κυβέρνησης – τραπεζών και Βρυξελλών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.