Συνεχίζεται η αναζήτηση χρυσής τομής μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε για το χρέος

Σπριντ για το SLA

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν για την Ελλάδα από τις επαφές κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον: Το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν έχουν καταλήξει ακόμη στη χρυσή τομή για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται και υπάρχει αισιοδοξία πως, όσο δύσκολες και αν είναι, θα καταλήξουν. Σε ό,τι αφορά τη β’ αξιολόγηση, όλες οι πλευρές ανεβάζουν ταχύτητα για να κλείσει το SLA το πολύ σε 10 ημέρες και η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή της ελληνικής αποστολής, μετά το πέρας των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαπιστώθηκε ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ δεν βρήκαν τη χρυσή τομή για το ζήτημα του χρέους, ωστόσο διαπιστώθηκε επίσης η διάθεση του Βερολίνου να βρεθεί λύση σύντομα για το ελληνικό ζήτημα, καθώς δεν θέλει προσκόμματα εν όψει γερμανικών εκλογών.

Σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη, πού μπορούμε να πάμε και πού όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση».

Η πηγή της ελληνικής αποστολής διευκρίνισε ότι είναι αβέβαιο εάν έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα υπάρχει αποτέλεσμα για το ζήτημα του χρέους, ενώ έθεσε ένα ακόμη ορόσημο, την επομενη σύνοδο του G7 ως μια ευκαιρία για συμφωνία σε επίπεδο Washington Group.

Εξήγησε, πάντως, πως το άγχος ητς ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το χρόνο, το συμμερίζονται όλες οι πλευρές, δηλαδή και το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε.

«Όλοι πια είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης» το θέμα, σημείωσε και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε διαφωνίες αλλά αυτές πρέπει να λυθούν με αμοιβαίους συμβιβασμούς».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η ελληνική πηγή έκανε σαφές ότι έχει διαμορφωθεί ένας αναλυτικός οδικός χάρτης. Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει, ενδεχομένως και σήμερα, να του σταλούν τα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) και με την ΕΕ (επικαιροποιημένο SMoU).

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αρχίζει την Τρίτη, που επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, με στόχο συμφωνία το αργότερο σε 10 ημέρες.

Η ψήφιση προαπαιτούμενων, μέτρων και αντιμέτρων σχεδιάζεται έως τις 15 Μαΐου, με στόχο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχει υποβληθεί και η έκθεση συμμόρφωσης και η διαδικασία της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.