Συνθήκες γαλέρας σε τουρισμό και επισιτισμό!

Να μπει τέλος, ζητά ο Γ. Χότζογλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού

Κατά 25% αυξημένες είναι οι προκρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν, σε σχέση με πέρυσι στη χώρα μας και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς, που επιλέγουν τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και πολίτες άλλων ηπείρων, όπως η Αμερική και η Αυστραλία.

Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με την εξεύρεση προσωπικού και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το 2023 θα είναι χειρότερα τα πράγματα, κάτι που συμβαίνει για τρεις λόγους, όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο Γιώργος Χότζογλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού, που αναφέρθηκε στις «συνθήκες γαλέρας» με χαμηλούς μισθούς που επικρατούν σήμερα, κάτι που έχει αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνειδητά να μην πηγαίνουν για δουλειά και να προτιμούν την πείνα.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι θα πάμε σε μία πολύ καλή τουριστική σεζόν, αν και φρενάραμε λίγο την περίοδο του Πάσχα, γιατί υπήρξε όντως πρόβλημα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Πάσχα απευθύνεται σε ομόθρησκους λαούς, τόνισε.

«Το 2023 οι κενές θέσεις

στον κλάδο θα είναι 100.000»

Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό τομέα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, του χρόνου οι κενές θέσεις στον κλάδο θα είναι 100.000 , κάτι που συμβαίνει για τρεις λόγους:

Πρώτος λόγος , η εργατική παραβατικότητα, γιατί οι ξενοδόχοι πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το προσωπικό. “Ο καιρός που πηγαίναμε για δουλειά για 500 και 600 € τελείωσε. Δεν θα πάμε για δουλειά με τέτοιους μισθούς, έχουμε διαμηνύσει σε όλους του τόνους”, ανέφερε ο κ. Χότζογλου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν άντεξαν πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό στον εμπαιγμό από την κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα με τα επιδόματα πείνας των 534 € (αποζημίωση ειδικού σκοπού) και το επίδομα ανεργίας 400 € και αν θα παραταθεί ή όχι και αποχώρησαν από τον κλάδο, προκειμένου να έχουν ένα εισόδημα για 12 μήνες ετησίως.

Ο τρίτος λόγος, ανέφερε ο πρόεδρος, έχει να κάνει με την κυβέρνηση και πάλι, η οποία τους νεκρούς (χειμερινούς μήνες) αφήνει τους εργαζόμενους στον τουρισμό ξεκρέμαστους.

Όπως είπε , δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τρεις μήνες ταμείο ανεργίας και θύμισε ότι ταμείο ανεργίας 3 μηνών θεσμοθετήθηκε το 2013 με τα μνημόνια, έχουν περάσει εννέα χρόνια και παραμένουν οι τρεις μήνες, ενώ παλιότερα το ταμείο ήταν πέντε μήνες και μάλιστα αναλογικά με την εργασία και ασφάλιση του κάθε εργαζόμενου.

“Αυτό ζητά να επανέλθει για να δώσουμε κίνητρο να επιστρέψουν οι συνάδελφοι στον κλάδο, να επανέλθει η απονομή του εφάπαξ στην 20ετία στους εποχικούς, γιατί τώρα κατάλαβαν η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, πόσο λάθος είναι”, τόνισε ο κ. Χότζογλου.

Συνθήκες γαλέρας

Ο πρόεδρος τόνισε, ότι τα προβλήματα στον κλάδο παραμένουν για τους εργαζόμενους, η Ομοσπονδία έφερε στην επιφάνεια την περίπτωση εργαζόμενης στη Μύκονο που έμενε στο αυτοκίνητό της επί τρεις μήνες, παλιότερα είχε φέρει στην επιφάνεια τις φαβέλες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπου εργαζόμενοι έμεναν σε κοντέινερ, σε αποθήκες και κάτω από τις πισίνες και τόνισε ότι όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν αν θέλουμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό και εργαζόμενους, αλλιώς οι επιχειρηματίες θα μείνουν μόνοι τους να δουλεύουν μαζί με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πάει να δουλέψει 30 μέρες τον μήνα, 12 ώρες την ημέρα για 600 και 700 € και μια κατηγορία εργαζομένων συνειδητοποιημένα δεν πάει πλέον για δουλειά, προτιμάει να κάτσει στο σπίτι και να πεινάει, παρά να πάει σαν «πρόβατο» χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.

 Άκρως εξειδικευμένο προσωπικό

με γνώσεις και εμπειρία

“Είμαστε ένα άκρως εξειδικευμένο προσωπικό, μιλάμε 3 και 4 ο καθένας ξένες γλώσσες, βγάλαμε σχολές, δαπανήσαμε χρήματα για να σπουδάσουμε, δεν είναι η εποχή που ο φοιτητής πήγαινε στην Ίο  και στην Κρήτη για διακοπές και έλεγε να πάει να δουλέψει σερβιτόρος για να βγάλει το χαρτζιλίκι του, αυτά έχουν τελειώσει. Όσο δεν το καταλαβαίνουν αυτό εργοδοσία και κυβέρνηση, είμαστε απέναντι σ’ αυτό που λέγεται Ελληνικός τουρισμός”, επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει υποχρεωτικές οι υπόλοιπες τοπικές κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, να γίνει υποχρεωτική η σύμβαση στον επισιτισμό που αφορά 400.000 εργαζόμενους και να ενεργοποιήσει την επιθεώρηση εργασία για να κάνει ελέγχους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.