Σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων 15 – 17 ετών

Από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Στη σύσταση για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, αλλά και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα.

Στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας βρέθηκε η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τις Αρχές να προβαίνουν σε σύσταση εμβολιασμού για τις εν λόγω ηλικιακές ομάδες, σκέψη άλλωστε που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικά η Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως», η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει άμεσα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται -πιθανότατα- την προσεχή Δευτέρα. Το εμβόλιο μάλιστα που φαίνεται να προκρίνεται για τον εμβολιασμό των παραπάνω ηλικιών είναι αυτό της Pfizer.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως δεν εγείρεται ζήτημα υποχρεωτικότητας, αλλά πρόκειται επί της ουσίας για σύσταση προς τους γονείς, ότι βάσει δεδομένων τα εμβόλια κατά του κοροναϊού είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά. 

Η μετάλλαξη χτυπά νέους και ανεμβολίαστους

Όπως επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί, η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, έχουν καταστήσει σαφές πως το μόνο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας όπλο που υπάρχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίος αφενός εμφανίζεται πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα, αφετέρου δείχνει και πιο επικίνδυνο ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, είναι ο πλήρης εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο, με την Ελλάδα να μην μένει ανεπηρέαστη. Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 29 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης και στο μικροσκόπιο βρίσκονται Κρήτη, Αττική, και Κόρινθος.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα πως «η μοναδική μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν». 

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Ουσιαστικά, ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, προανήγγειλε τον εμβολιασμό των εφήβων στην χώρα μας.

«Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας» δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ της Δευτέρας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, διαμήνυσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους, αλλά και παιδιά, ωστόσο, όπως είπε, δεν φαίνεται να αναπτύσσονται σοβαρά συμπτώματα και καλύπτεται από όλα τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών, καθώς μιλάμε για ένα κομμάτι του πληθυσμού που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια.

Ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η αυξημένη ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητα της είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού. «Μεταδίδεται ακαριαία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε, επίσης, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα νοσήσουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά κυρίως οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα το περάσουν ελαφρά και δεν θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Στο ίδιο πνεύμα η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό. Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.