Τα ανοιχτά θέματα της Μαγνησίας που αναμένουν τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με…προεκλογικό άρωμα η επίσκεψή του, προγραμματίζονται συναντήσεις με φορείς

Υψηλές προσδοκίες για τη Μαγνησία δημιουργεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την τελευταία που πραγματοποιήθηκε την προεκλογική περίοδο του Ιουλίου του 2019, οπότε και επισκέφθηκε τον Αλμυρό και τον Βόλο. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουλίου 2019 ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, επισκέφθηκε την περιοχή του Αλμυρού και στη συνέχεια έκανε βόλτα στην εμπορική αγορά του Βόλου και μίλησε σε καφετέρια στην παραλία και στη συνέχεια σε εκδήλωση νεολαίων στο υπαίθριο θέατρο στον Άναυρο. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως προεκλογική, αφού παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του περί εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση, όλοι ανεξαιρέτως προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Με αφορμή λοιπόν την ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης από την εταιρία «Κτηνοτροφική Μαγνησίας – Greek Family Farm» την οποία διευθύνει ο Ανδρέας Τσαγκάρης, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να επικυρώσει το φιλο-επενδυτικό προφίλ της κυβέρνησής του, εγκαινιάζοντας μια «πράσινη» μονάδα παραγωγής βιολογικής φέτας, η οποία εντάχθηκε επί της δικής του διακυβέρνησης στον Αναπτυξιακό Νόμο, σηματοδοτώντας παράλληλα την στήριξη στις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης, οι οποίες μάλιστα στρέφονται προς τις «πράσινες» επενδύσεις, επιδιώκοντας την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Μαγνησία, φέρνει όμως και τα ζητήματα που είναι ανοιχτά και σε μία ενδεχόμενη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του νομού θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης. Το λιμάνι του Βόλου και η δρομολογούμενη μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση με σκοπό με την περαιτέρω ανάπτυξή του είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού πρόκειται για την σημαντικότερη υποδομή στην περιοχή η οποία αναζητά επενδυτή που θα προχωρήσει στην αναβάθμισή του και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με το λιμάνι άλλωστε είναι συνδεδεμένες και άλλες επενδύσεις όπως η προοπτική δημιουργίας πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU από την Mediterranean Gas. Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να έχει βάλει θεωρητικά στον «πάγο» την προτεινόμενη επένδυση, η οποία δεν προβλέπεται στο Master Plan του ΟΛΒ, θα περιμένει κανείς ωστόσο να ακούσει από τα πιο επίσημη χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, αν η κυβέρνηση τάσσεται θετικά απέναντι σε αυτή την επένδυση, δεδομένου ότι αντίστοιχες με αυτή επιταχύνθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε επίπεδο επενδύσεων ο πρωθυπουργός αναμένεται να ερωτηθεί και για την επένδυση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ μέσω της θυγατρικής της SOVEL στον Αλμυρό, για την παραγωγή πλωτών αιολικών πάρκων, που ίσως να ξεπεράσει σε προϋπολογισμό ακόμη και τα 100 εκ. ευρώ. Στην ίδια περιοχή μάλιστα αναμένεται να διευκρινιστεί πόσο άμεσα και με τι κονδύλια θα δημιουργηθεί ο Ναύσταθμός του Πολεμικού Ναυτικού, για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού ήδη αποφάσισε την παραχώρηση έκτασης 70 στρεμμάτων στο «Τσιγκέλι». H προοπτική δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και παραγωγής RDF από τον Δήμο Βόλου, είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στο οποίο είχε μάλιστα αναφερθεί και ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά την επίσκεψή του στον Βόλο τον περασμένο Νοέμβριο. Το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι κορυφαίο για την πόλη και στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς του νομού είναι σίγουρο ότι θα τεθεί επί τάπητος, καθώς επίσης και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, με υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Ενδιαφέρον θα έχει το ενδεχόμενο να προγραμματιστεί συνάντηση, εκτός από τους επιστημονικούς φορείς και κομματικά στελέχη και με αυτοδιοικητικούς από τη Μαγνησία, όπου ενδεχομένως ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος να έχει την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο έχει εκφραστεί με εγκωμιαστικά σχόλια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.