Τα ενοίκια καταβλήθηκαν, ο ΕΝΦΙΑ έρχεται…

Αλλαγές αναμένονται στη φορολογία ακινήτων όπως τόνισε η πρόεδρος ιδιοκτητών Μαγνησίας, Λία Κρατήρα

Με την καταβολή 103 εκατομμυρίων ευρώ ήδη από την περασμένη Παρασκευή, η Πολιτεία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των ενοικίων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μειώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, και κάπως έτσι λύθηκαν τα περισσότερα προβλήματα που είχαν προκύψει. Αυτό τόνισε και η πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΟΜΙΔΑ Μαγνησίας, Λία Κρατήρα στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.

Μέχρι 20 Αυγούστου να δηλώσουν
τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου

Βέβαια, όπως σημείωσε κάποια λάθη δεν έχουν ακόμη διορθωθεί και αναμένεται να περαστούν ως μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε συνεργασία με τους φοροτεχνικούς τους θα πρέπει μέχρι 20 Αυγούστου να δηλώσουν τα μειωμένα ενοίκια του περασμένου Ιουνίου, τη στιγμή βέβαια που από τον Ιούλιο και μετά ελάχιστες μισθώσεις είναι με μείωση. «Δεν βλέπουμε πάντως να υπάρχει θέληση ούτε δυνατότητα να ξανακλείσει η οικονομία όπως έγινε στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021» σημείωσε η κα Κρατήρα, οπότε εκτιμά ότι το μέτρο δεν θα συνεχιστεί.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων μαγνησίας, αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ που αναμένεται σύντομα, με τα ποσά να εξοφλούνται σε έξι δόσεις και πάλι και δεν φαίνεται να αυξάνονται αυτές, όπως λεγόταν. «Ζητούμε βέβαια να υπάρχει κάποια μείωση σε εφάπαξ και ολοσχερή εξόφληση, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, έστω και με χρήση πιστωτικής κάρτας» τόνισε η κα Κρατήρα, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη ανοίξει και η συζήτηση για αλλαγές στον συγκεκριμένο φόρο, με φόντο και τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. «Δεδομένου ότι το κράτος θα μελετήσει το ποσό των 2,4 δις ευρώ που εισπράττει σταθερά από τον ΕΝΦΙΑ, προσπαθούν με κάποιες μελέτες να εντοπίσουν, ποιες περιοχές θα υποστούν αυξομειώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών εμπορικότητας και παλαιότητας που δεν έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες» τόνισε χαρακτηριστικά, αφού αναμένονται αλλαγές σε κάποιους δείκτες εμπορικότητας και παλαιότητας των ακινήτων, και το Υπουργείο θα μελετήσει τα σχετικά σενάρια για το τι θ’ ακολουθήσει για τον ΕΝΦΙΑ. «Πιστεύουμε ότι θα εξομαλυνθεί κάπως η αγορά, γιατί μέχρι στιγμής υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε πολλές περιοχές μεταξύ αξίας ακινήτων και ΕΝΦΙΑ» κατέληξε η πρόεδρος του παραρτήματος ΠΟΜΙΔΑ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.