Τα κρούσματα και η αερογενής μετάδοση: Τι λέει ο καθ. Γώγος για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

«Πρέπει να υπάρχει ισχυρή ατομική ευθύνη»

Την έντονη ανησυχία του για την νέα διαμορφούμενη κατάσταση- έτσι όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα, αναφορικά με τα πολλά καθημερινά κρούσματα που καταγράφει το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό- εκφράζει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Παθολογική Κλινική του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ρίο, Χαράλαμπος Γώγος.

Μάλιστα, ο καθηγητής, αναφέρει ότι ανησυχεί περισσότερο για τα εγχώρια κρούσματα του COVID-19 στην κοινότητα και λιγότερο για τα εισαγόμενα.

Για τον λόγο αυτό, προτείνει εντατικοποίηση των μέτρων τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από την Πολιτική Προστασία.

Και ενώ πριν 15 περίπου ημέρες ο κ. Γώγος σε συνέντευξή του και πάλι στο CNN Greece, τόνιζε ότι μπορεί να υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σηματοδοτεί δεύτερο «κύμα», σήμερα ο καθηγητής εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία του ιού στην Ελλάδα, καθώς μετά το άνοιγμα του τουρισμού, έχει αρχίσει να παίρνει την ανιούσα…

Στοπ στην απόλυτη χαλάρωση
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, τα θετικά αποτελέσματα ανατρέπονται δυστυχώς γρήγορα -ιδιαίτερα εάν δεν προσέξουμε και αφεθούμε στην απόλυτη χαλάρωση.

Πρέπει σε κάθε κίνηση και πράξη μας αυτό το καλοκαίρι, να υπάρχει ισχυρή ατομική ευθύνη.

Και συνεχίζει:

«Επειδή είμαστε Έλληνες, και τα πήγαμε πράγματι καλά το προηγούμενο διάστημα, δεν σημαίνει ότι είμαστε τυχεροί και έχουμε το “κοκαλάκι της νυχτερίδας”, δεν αποτελούμε ξεχωριστό λαό. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να κλείσουμε για πάντα τα σύνορά μας, επομένως, απαιτείται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επισημαίνει, ότι η γνωστή τριάδα που θα μας εξασφαλίσει ασφάλεια και προστασία δεν αλλάζει -δηλαδή, αντισηψία χεριών, αποστάσεις και μάσκα.

Και αναφέρει στη συνέχεια:

«Βεβαίως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τους τουρίστες των Βαλκανίων μας προβληματίζει και μας ανησυχεί, όπως μας προβληματίζουν τα πανηγύρια και οι συναθροίσεις σε μπαρ και κάθε άλλου είδους συνάθροιση.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δεύτερο “κύμα” πανδημίας, καθώς η διασπορά του ιού είναι όντως χαμηλή αλλά και ο δείκτης R0, εξακολουθεί να είναι κάτω από το 1, στο 0,3».

SARS & MERS, μεταδίδονταν αερογενώς

Σε ερώτηση του CNN Greece, ποια η γνώμη του σχετικά με το εάν ο ιός μεταδίδεται αερογενώς, όπως αναφέρουν τελευταία πολλές μελέτες -κάτι που άλλωστε δεν αποκλείει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- ο καθηγητής Γώγος, τονίζει:

«Είναι πράγματι ζητούμενο, κατά πόσο ο κορωνοϊός, μεταδίδεται αερογενώς, δεν το γνωρίζουμε με ακρίβεια, όμως ερευνάται.

Όπως αναφέρει και ο ΠΟΥ, πράγματι, μερικά περιστατικά μετάδοσης σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους υποδηλώνουν την πιθανότητα μετάδοσης μέσω αερολύματος. Το αερόλυμα είναι μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν “πυρήνες” ιϊκών σωματιδίων. Τα σταγονίδια αυτά αιωρούνται στον αέρα για πολλή ώρα και σε μεγάλες αποστάσεις, παραμένοντας λοιμογόνα (μεταδοτικά).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περιστατικά που υποδηλώνουν μετάδοση μέσω αερολύματος έχουν αναφερθεί σε εστιατόρια, γυμναστήρια και σε πρόβες χορωδίας. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, ή χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς».

Πάντως, όπως σημειώνει ο καθηγητής Γώγος, και οι ιοί SARS & MERS, είχαν αερογενή μετάδοση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.