Τα Πανεπιστήμια μπορούν να συμβάλλουν στο σύστημα υγείας κατά του κορωνοϊού

Με μικρότερους πόρους απ’ ότι οι ιδιωτικές δομές, είπε στο «Ράδιο-Ένα», ο πρύτανης του Π.Θ. Ζ. Μαμούρης

Το γεγονός οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας, μπορούν να συμβάλουν στο δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς διαθέτουν δομές που με μικρότερη χρηματοδότηση από ότι οι ιδιωτικές, μπορούν να είμαι άμεσα λειτουργικές, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης.
Ο πρύτανης αναφέρθηκε στην απόφαση της Συγκλήτου των Πανεπιστημίων και στο ότι οι Ιατρικές Σχολές Πανεπιστημίων όλης της χώρας ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή μέρος των οικονομικών πόρων που θα αποδεσμευτούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να κατευθυνθεί προς τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ειδικότερα προς τα Τμήματα εκείνα που μπορούν άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ευθύνες και να δημιουργήσουν τις συνθήκες, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον πρύτανη, τα βασικότερα όλων, είναι τα Ιατρικά Τμήματα και τα εργαστήριά τους, διότι θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που θα δοθούν, θα πάνε σε εστιασμένες ενέργειες και θα μπορέσουν να βοηθήσουν σημαντικά και άμεσα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο κ. Μαμούρης εκτίμησε ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι, όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και κυρίως αυτά που μπορούν να βοηθήσουν όπως τα Τμήμα Ιατρικής είναι ήδη ταγμένα σ’ αυτόν τον αγώνα. Ο πρύτανης διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσει να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.
«Αυτό που λέμε και αναφέρονται τα Τμήματα Ιατρικής είναι ότι θέλουν επιπλέον πόρους, γιατί όλοι οι πόροι και ο εξοπλισμός που μπορούσαν να διατεθούν, έχουν διατεθεί», τόνισε ο κ. Μαμούρης, που πρόσθεσε ότι το να εντάξουν τον ιδιωτικό τομέα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρατικής υγείας, ως προς την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί και αρκετούς πόρους. Από κει και πέρα, πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες δομές, οι οποίες με μια σχετικά μικρή ενίσχυση, θα μπορέσουν να είναι άμεσα λειτουργικές και πολύ πιο αποτελεσματικές απ’ ότι είναι σήμερα και αυτοί είναι που ζητά όλο το φάσμα των Πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις και οι Ιατρικές Σχολές.

Έχουμε δρόμο ακόμη για την πανδημία

Ο πρύτανης είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν τελείωσε, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, σε πολλά επίπεδα και κλιμακωτά, τα οποία θα μας οδηγήσουν ενδεχομένως στο να πούμε ότι έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Ο κ. Μαμούρης είπε ότι όλη η προσπάθεια χρειάζεται συντονισμό, όπως για παράδειγμα πάρα πολλά τεστ, για να διαπιστωθεί ποιοι είναι θετικοί και αρνητικοί, ώστε να μπορούν να επανεντάσσονται ομαλά στην παραγωγική διαδικασία, καθώς όλη η οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε κώμα και είναι πολύ δύσκολο να επανακάμψει, εάν δεν παρθούν γρήγορα μέτρα σε οποιοδήποτε επίπεδο.
«Αν κάτι μας έμαθε αυτή η απότομη κρίση, είναι ότι πρέπει, είναι απαραίτητο και επιτακτικό, να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία. Προφανώς δεν είναι εύκολο σε καιρούς ήρεμους και χωρίς πανδημίες να κρατάς πολλές κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε αν αυτό χρειαστεί, όλο το Δημόσιο σύστημα υγείας να μπορεί να προσφέρει το μέγιστο δυνατό», τόνισε.

Δραστηριοποιούνται 2.000 ερευνητές!

Ο πρύτανης επισήμανε ότι και στο Τμήμα Βιολογίας, που είναι η ειδικότητά του, θα μπορούσαν να ασχοληθούν επιστήμονες με τον κορωνοϊό, όπως μικροβιολόγοι, ενώ γενικότερα στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν 2000 ερευνητές περίπου, πολλοί από τους οποίους ασχολούνται με θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Π.Θ. κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου έχει μια αξιόλογη ομάδα, που κάνει εξαιρετική δουλειά σε επίπεδο κλινικολογίας, ενώ ο ίδιος είναι επικεφαλής μιας μεγάλης διεθνούς ομάδας για την προστασία των πλοίων, που αποδείχτηκε πολύ ευεργετικό για τα πλοία που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναμένουν κατευθύνσεις για να αντιμετωπίσουν τα επιπλέον προβλήματα που προσθέτει ο κορωνοϊός.

Η εκπαίδευση των φοιτητών

Αναφορικά με την εκπαίδευση των φοιτητών, ο πρύτανης είπε ότι το Π.Θ. προσπάθησε και κατάφερε σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των φοιτητών και αυτή τη στιγμή πολλοί διδάσκοντες προσπαθούν να οργανώσουν σε σεμινάρια εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες τμημάτων που έχουν σχέση με το ευ ζειν, όπως γυμναστική από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής των Τρικάλων, μαθήματα γιόγκα, η ομάδα ρομποτικής «Τάλος» ανέβασε βιντεάκια για να απασχοληθούν τα παιδιά στο σπίτι κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.