Τα “Πάθη” τετραμελούς οικογένειας στον Βόλο…

Χωρίς ρεύμα και χωρίς χρήματα τρία παιδιά και η μητέρα τους, για τέσσερις μήνες…

Νέα περίπτωση μαθητή σχολείου του Βόλου που ζει σε ένδεια και χωρίς ρεύμα, εδώ και τέσσερις μήνες, στο σπίτι όπου διαμένει με την οικογένειά του, βγήκε στην επιφάνεια προ ημερών και ήδη η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, της ΔΔΕ, της Εκκλησίας, της ΔΕΗ, του συλλόγου γονέων, της Ένωσης Γονέων και των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου ήταν άμεση και αναμένεται μέχρι αύριο Μ. Πέμπτη, επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι του.
Ο μαθητής Λυκείου, έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια το ένα από τα οποία, χρειάζεται υποστήριξη με οξυγόνο, ενώ η οικογένεια, που αποτελείται από τέσσερα άτομα, σιτίζεται στην Εκκλησία και η τέταρτη κατά σειρά περίπτωση μαθητή με μεγάλη δυσχέρεια διαβίωσης στη Μαγνησία, έρχεται στην επιφάνεια τη Μεγάλη Εβδομάδα, κάτι που ίσως είναι ενδεικτικό των «παθών», του αγοριού που δεν ευθύνεται για την όλη κατάσταση.
Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, ενώ το δράμα του μαθητή, που ζει εδώ και τέσσερις μήνες χωρίς ρεύμα, ήταν γενικότερα γνωστό, τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση φέρεται να επιδεινώθηκε, από πληροφορίες που μετέφεραν μαθητές στη διευθύντρια του σχολείου την περασμένη εβδομάδα.
Από την έρευνα και την επαφή που είχε η καθηγήτρια με τον μαθητή και την οικογένειά του, προέκυψε ότι η μητέρα και τα τρία παιδιά της (ο μαθητής είναι ο μικρότερος) ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και τέσσερις μήνες, τη στιγμή που ο μεγαλύτερος αδελφός του μαθητή έχει ανάγκη υποστήριξης με οξυγόνο, χρήματα δεν υπάρχουν και η κατάσταση που επικρατεί είναι οικτρή.
Όσον αφορά στην προσωπικότητα του μαθητή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι λογικός, ήσυχος και αγαπητός μεταξύ των συμμαθητών του. Μάλιστα, για να εξασφαλίζει το χαρτζιλίκι του, προσπαθεί και εργάζεται, τα Σαββατοκύριακα που δεν έχει μαθήματα, στις επιχειρήσεις της γειτονιάς του.

Κινητοποίηση όλων

Άμεσα η διευθύντρια του σχολείου ανέλαβε πρωτοβουλία, ενημέρωσε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», η Μητρόπολη Δημητριάδος, η ΔΕΗ, αλλά και οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, ενώ χθες γνωστοποιήθηκε η περίπτωση και στην Ένωση Συλλόγων Γονέων, μιας που ο σύλλογος γονέων του σχολείου, προσπαθεί και συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή στην οικογένεια.
Ήδη ο «Εσταυρωμένος» εξασφάλισε για τον μαθητή είδη ένδυσης, ενώ άμεση και θετική ήταν η αντίδραση της ΔΕΗ, που διαπίστωσε ότι η οικογένεια μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά δεν το γνώριζε για να κινήσει τις διαδικασίες.
Επίσης, πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, που ενημερώθηκαν για την οικογένεια, ενώ ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, ανέλαβε χωρίς χρήματα να κάνει τη διαδικασία για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και η ΔΕΗ αναμένει την αίτηση για να ηλεκτροδοτήσει ξανά το σπίτι.
Για τη σίτιση της οικογένειας, φροντίζει ήδη η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, που θα εξασφαλίσει ένδυση για τα τρία παιδιά, ενώ με χρήματα των καθηγητών, ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου φρόντισε ώστε ο μαθητής να έχει ένα χαρτζιλίκι.

Ρυθμίσεις προστασίας των μαθητών

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε ότι η διευθύντρια του σχολείου, οι καθηγητές, ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Μητρόπολη και άλλοι φορείς, έδρασαν άμεσα και αντιμετώπισαν το πρόβλημα.
«Όμως μια ευνομούμενη Πολιτεία, δεν πρέπει να βασίζεται στη θετικώς εννοούμενη υπέρβαση των καθηγητών, ούτε στη φιλανθρωπία της Εκκλησίας και των πολιτών, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τους ανήλικους νέους και μαθητές, οι οποίοι δεν ευθύνονται γι’ αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε ο προϊστάμενος εκπαίδευσης.

Άλλες τρεις περιπτώσεις

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας απασχόλησαν άλλες τρεις περιπτώσεις μαθητών, που βρισκόταν σε σοβαρή διαβιωτική δυσχέρεια.
Πρόκειται για μαθητή, που λόγω κομμένου ρεύματος διάβαζε με «γκαζάκι – φως», για μαθητή που επίσης έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι της οικογένειά του και ο αδελφός του χρειαζόταν υποστήριξη με μηχανήματα, αλλά και μαθήτρια που διάβαζε στην Αγριά κάτω από τον στύλο της ΔΕΗ, γιατί δεν είχε ρεύμα στο σπίτι της. Άλλωστε το γεγονός ότι 241 μαθητές -τριες σιτίζονται σε Γυμνάσια και Λύκεια με μέριμνα κυρίως της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στο θέμα της διαβίωσής τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.