Τα προβλήματα της αγοράς από τους τους παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας

«Έρχεται προσαρμογή αντίστοιχη του μνημονίου 2022-23» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι έρχεται δημοσιονομική προσαρμογή αντίστοιχη με εκείνη στα χρόνια του μνημονίου τα έτη 2022-23, τόνισε προς τους παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που επίσης τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν άμεσα, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και επιχειρήσεις.

Αφού άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των φορέων (ξενοδόχοι, έμποροι, καταστηματάρχες εστίασης, φοροτεχνικοί ελεύθεροι επαγγελματίες, βιομήχανοι, ΟΕΒΕΜ, καταστηματάρχες Αλμυρού, Επιμελητήριο, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων Μαγνησίας, πωλητές λαϊκών αγορών βιομηχανικών ειδών και κοσμηματοπώλες), ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους εκπροσώπους της εστίασης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επιτακτικά έθεσαν ζήτημα των επιστρεπτέων προκαταβολών.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ένα μέρος 20% των συναδέλφων σας πήρε χρήματα, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου εστίασης, είχε μεγάλες ζημιές. Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε την εικόνα τι θα συμβεί από δω και στο εξής, διότι η κυβέρνηση ψήφισε ένα μεσοπρόθεσμο τον Ιούλιο, το οποίο αφορά το 2022 και το 2023», τόνισε.

“Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει μια μείωση του ελλείμματος που έχει φτάσει στο 7%  για το 2021, κατά έξι μονάδες το 2022 και κατά τρεις μονάδες το 2023. Μιλάμε δηλαδή για μία δημοσιονομική προσαρμογή, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και δεσμεύεται έναντι των εταίρων μας ως προς αυτό. Αν λάβουμε υπόψη μας σοβαρά αυτά τα οποία έχει ψηφίσει, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μία δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία είναι αντίστοιχη της προσαρμογής που έγινε στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου 2012-13. Προφανώς ένα μέρος της, αναμένεται να καλυφθεί από τη ισχυρή ανάκαμψη, διότι δεν τη θεωρώ ανάπτυξη, διότι το 2021 κλείνουμε με χαμηλότερο ΑΕΠ απ’ ότι είχαμε το 2019”, τόνισε ο κ, Τσίπρας.

«Δύσκολο να πιαστούν οι στόχοι»

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ένα μέρος της μείωσης του ελλείμματος θα καλυφθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιαστούν αυτοί οι στόχοι, ιδιαίτερα δε αν πρέπει να αντιμετωπιστούν – κι εγώ λέω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν – οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.

“Συνεπώς το πρώτο θέμα που θέλω να θίξω είναι ότι αυτοί οι στόχοι είναι μη ρεαλιστικοί στόχοι και πρέπει να αναθεωρηθούν και εδώ σε ό,τι αφορά τον «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», θα είμαστε σύμμαχοι στην κυβέρνηση αν υπάρξει ένα σχέδιο διεκδίκησης και με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στη μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα για το “σε ποιό γήπεδο θα προσγειωθεί η Ευρώπη μετά την πανδημία” και ότι δεν μπορούμε σ’ αυτές τις συνθήκες να μιλάμε για τέτοιου μνημονιακή δημοσιονομική προσαρμογή στην περίοδο της πανδημίας. Με αυτά που έχουν συμβεί στην Ευρώπη,  όχι την επιστρεπτέα προκαταβολή θα ζητήσουν, όχι δεν μπορούν να δώσουν τη στοιχειώδη στήριξη στις επαγγελματικές ομάδες, αλλά σε περικοπές θα οδηγηθούμε το επόμενο διάστημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απευθείας αναθέσεις και κλειστοί διαγωνισμοί

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση λέει ότι έχει δαπανήσει στα δύο χρόνια της πανδημίας περί τα 42 δις € (17% του ΑΕΠ). Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει που πήγαν αυτά τα χρήματα, τη στιγμή που όποια επαγγελματική κατηγορία και αν συναντά, μιλά για τεράστιες δυσκολίες, είναι δυσαρεστημένη και η όποια στήριξη δόθηκε, θεωρείται λίγη.

“Προφανώς ένα μέρος των χρημάτων, είναι εγγυήσεις και χρήματα που δεν πήγαν στην πραγματική οικονομία. Από την άλλη πλευρά είναι εξίσου προφανές ότι υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων, που διοχετεύτηκαν όχι για να στηριχτούν πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και όχι με διαφανή τρόπο. Αναφέρομαι στην τεράστια αύξηση,  δυσανάλογη με κάθε προηγούμενο, των απευθείας αναθέσεων κατά την περίοδο του κορωνοϊού, όπου είχαμε 4,9 δις €, από τα οποία 2,7 δις σε απευθείας αναθέσεις και άλλα 2.7 δις σε κλειστούς διαγωνισμούς. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα διαφάνειας,  λογοδοσίας, δημοκρατίας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Να μην είναι χαμένη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρά τις δυσκολίες των αριθμών,  ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μπροστά μας έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι πόροι, οι οποίοι την επόμενη επταετία πρέπει να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία για να δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική και να στηρίξουν με δικαιοσύνη και ισόρροπα, το κέντρο και την περιφέρεια, τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και όχι να είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

“Φοβάμαι ότι θα είναι μία ακόμη χαμένη ευκαιρία. Πρώτα από όλα υπάρχει ένα μείζον ζήτημα σε σχέση με την απορροφητικότητα. Η κυβέρνηση προέβλεπε στον περυσινό προϋπολογισμό, ότι θα μπορέσει να απορροφήσει 2,6 δις € το 2021. Στο μεσοπρόθεσμο που ψήφισε τον Ιούλη είπε ότι θα είναι τελικά 1,6 δις €. Τελικά φτάνουμε να τελειώνει το έτος και να είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν τελικά να έχουν απορροφηθεί 150 εκ. €. Αυτό, δείχνει προχειρότητα και ανικανότητα.

Πέραν του ζητήματος της απορροφητικότητας, που είναι μείζον ζήτημα, υπάρχουν και ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και ζήτημα στρατηγικής. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι ένας σχεδιασμός που ενισχύει ισόρροπα την περιφέρεια και ταυτόχρονα αφήνει έξω τη μεγάλη πλειοψηφία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν ο τρόπος που διοχετευτούν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία είναι μέσω των συστημικών τραπεζών, αφήνουν εκτός χρηματοδότησης και μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων”, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχτεί και μια στρατηγική για τη βιομηχανική ανάπτυξη, τη μεταποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.

 

Μέτρα για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στο μεγάλο κύμα της ακρίβειας που αφορά από μικρό νοικοκυριό και την οικογένεια, μέχρι τη Μικρομεσαία Επιχείρηση, τον αγρότη, τη μεταποιητική βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τις μεγάλες βιομηχανίες, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε γιατί σε μια περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση εκχώρησε το 17% της ΔΕΗ και στο όνομα της εξυγίανσης της επιχείρησης να μπει σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος πριν την κρίση, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επίσης, είπε ότι σε μια τέτοια περίοδο, η ΔΕΗ έρχεται να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία της μετακυλίοντας το κόστος στους καταναλωτές, τη στιγμή που πάντα έπαιζε έναν ρόλο εξισορροπιστικό στην αγορά και όχι να ανταγωνίζεται με τους ιδιώτες παρόχους στο ράλι αύξησης των τιμών.  Ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της ατολμίας και απραξίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να μπορέσει να επιβάλει ελέγχου, πρόστιμα, όταν διαπιστώνει πρακτικές που αυξάνουν τόσο την τιμή του ρεύματος.

Χαμηλό το μισθολογικό κόστος

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και πολύ πιο κάτω απ’ ότι ήταν το 2009-10.

“Οι δυνατότητες που υπάρχουν για αυξήσεις, είναι σημαντικές, διότι έχει αποδειχτεί ότι η αύξηση του μισθού έχει και μια αναπτυξιακή δυναμική, διότι κάποιος που θα έχει να δαπανήσει περισσότερα, τα χρήματα αυτά θα πάμε στη μικρομεσαία επιχείρηση, θα τονωθεί η ενεργός ζήτηση, θα κινηθεί η οικονομία”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Απέτυχαν τα lockdown

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα lockdown απέτυχαν και είναι δραματικό να βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο δίλημμα. Από την άλλη όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το lockdown θα επιβληθεί στην πράξη, ακόμη και αν δεν αποφασιστεί, διότι αν τάσουμε μέσα στις γιορτές να έχουμε 120 νεκρούς την ημέρα και 8.000-10.000 κρούσματα, τότε τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, αλλά ο κόσμος δεν θα πηγαίνει.

Όπως είπε, θα φοβάται και είναι λογικό, βλέποντας αυτή τη δραματική εικόνα να επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.

“Θεωρώ ότι αυτή η δραματική εξέλιξη, είναι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι εδώ είναι μία δύσκολη συνθήκη, όλη η Ευρώπη είναι δύσκολο, δεν μπορεί να είσαι πρωταθλήτρια χώρα σε θανάτους και δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις μια κρίση με τέτοια προχειρότητα δύο χρόνια τώρα, ώστε να μην έχεις φροντίσει να έχεις τουλάχιστον μία εικόνα αντίστοιχη με αυτή του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να έχει καλύτερα επίπεδα στον εμβολιασμό, για να μπορέσεις να κρατήσεις την κοινωνία και την οικονομία σε κάποια επίπεδα κανονικότητας”, επισήμανε.

Ο Α. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες σε αυτό  και ότι έστω στο “και πέντε”, είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεννόηση και η βούληση, για μέτρα που θα αποτρέψουν μια τέτοια δραματική εξέλιξη για την κοινωνία και για την οικονομία.

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα

Στην τοποθέτησή του προς τους εκπροσώπους των φορέων, πριν τη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν άμεσα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και επιχειρήσεις. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πάρα πολύ σοβαρά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας την αγωνία του για να στηριχθεί η κοινωνία στη «διπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε ως χώρα», αυτή της πανδημίας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων.

Με αφορμή αυτή τη διπλή κρίση έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου», επισημαίνοντας ότι αν και μπορεί να είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, «νομίζω ότι η χώρα μας την βιώνει και αυτή με δραματική μορφή».

«Είμαστε πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη στην χονδρική τιμή της ενέργειας. Κάτι που επιβαρύνει ήδη τους λογαριασμούς του ρεύματος για κάθε νοικοκυριό αλλά και για κάθε επιχείρηση και θα δημιουργήσει μια νέα αλυσίδα ανατιμήσεων σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε πως η κρίση της ακρίβειας δεν χτυπά το ίδιο όλους τους πολίτες και επαγγελματίες, καθώς όπως είπε, είναι άλλο να καλούνται να βγάλουν το μήνα με ένα συγκεκριμένο, περιορισμένο εισόδημα και να βλέπουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τα βασικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ που ξεπερνάνε το εισόδημά τους, χωρίς δυνατότητες για δαπάνες την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα, και είναι άλλο να βλέπεις απλά κάποιες αυξήσεις που μειώνουν την δυνατότητά σου να αποταμιεύσεις.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέλαβε τις προτάσεις που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:

– μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και το αγροτικό πετρέλαιο στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.

– αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

– διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε μια μακρά χρονική διάρκεια και με πολλές δόσεις

– υιοθέτηση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, ώστε να σταματήσουν οι ρευματοκλοπές και να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις τις αυξήσεις του ρεύματος.

Πρόκειται, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για μέτρα που πήραν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Όχι σε μόνιμη βάση αλλά όσο διαρκέσει η κρίση, γιατί φοβάμαι ότι δεν θα είναι τόσο παροδική όσο νομίζουν κάποιοι» ανέφερε.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.