«Ταξίδεψε» σε πολλές γωνιές της χώρας μας, αλλά … και εκτός συνόρων, η έκδοση για τη Μικρά Ασία!

Εμπλουτίστηκαν βιβλιοθήκες σε μουσεία, ιδρύματα, συλλόγους, φορείς …

Σε πολλές γωνιές της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της χώρας ευρύτερα, αλλά και σε σημεία εκτός των συνόρων, «ταξίδεψε» απ΄την έκδοσή του μέχρι και σήμερα, το βιβλίο «100 χρόνια μνήμες. Η πορεία … ως τη Μικρασιατική Καταστροφή και ο ερχομός των προσφύγων στον Βόλο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο «Όμιλος Καρεκλίδη», μαζί με την εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του Ηλία Κουτσερή και την συγγραφική συνδρομή σχεδόν 50 σημαντικών προσώπων.
Αρχικά, τη γνώση των συμπολιτών και τις βιβλιοθήκες τους, εμπλούτισε το συγκεκριμένο βιβλίο με τη διανομή που έγινε μέσω της εφημερίδας και το οποίο, εξαντλήθηκε από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του! Ήταν χαρακτηριστικό, ότι αιτήματα και παραγγελίες του εντύπου, έγιναν από αναγνώστες και εκτός νομού, που είχαν πληροφορηθεί διαδικτυακά την έκδοσή του, ενώ πολλά ήταν τα συγχαρητήρια που δόθηκαν από αναγνώστες και εκτός των τειχών της Ελλάδας.

Η συγγραφική προσπάθεια

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συλλεκτικό, συλλογικό έργο, γραμμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν και μελέτησαν στοιχεία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, έχοντας ασχοληθεί από διάφορες θέσεις, τόσο λόγω του εργασιακού τους καθήκοντος, όσο και στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της δράσης στους συλλόγους τους.
Εκδόθηκε απ΄ τον «Όμιλο Καρεκλίδη», με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Ηλία Κουτσερή και την εθελοντική συνδρομή, με έρευνα, κείμενο και αρχειακό υλικό, συγγραφέων, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, ιστορικών, Μικρασιατών , εκπροσώπων συλλόγων και άλλων προσώπων. Αφορμή, στάθηκαν τα εκατό χρόνια που συμπληρώνονται φέτος απ΄ τη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός στη νεότερη ιστορία του. Τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μέσα απ΄ το συγκεκριμένο συλλογικό διπλό έργο (α΄ και β΄ τόμος μαζί) , δόθηκαν στους αναγνώστες, στοιχεία που αφορούν στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί σε όλα τα επίπεδα, μέχρι και το 1922 αρχικά, (α΄ μέρος) και την πορεία που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων σε διάφορες πόλεις, όπως και στον Βόλο (β΄ μέρος).
Θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα εκδοτικό πολυσέλιδο εγχείρημα, το οποίο, θα παραμείνει στις βιβλιοθήκες και θα καταγραφεί στην εκδοτική ιστορία του νομού, έγινε προσπάθεια να γνωστοποιηθούν και να συγκεντρωθούν στοιχεία, ακόμη και σπάνιες μαρτυρίες και ντοκουμέντα, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον, έχοντας παράλληλα ιστορική βάση και αξία γνώσης.

Εντός και εκτός Ελλάδας !

Αξίζει βεβαίως να αναφερθεί, ότι πέραν των αναγνωστών και συνδρομητών, έγινε προσπάθεια να σταλούν και να δοθούν παράλληλα, αντίτυπα του συγκεκριμένου βιβλίου (με αποστολή αλλά και τη συνδρομή φορέων και προσώπων που μερίμνησαν εθελοντικά για προσωπική επίδοση του βιβλίου), σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, συλλόγους, φορείς, τους ίδιους τους συγγραφείς, καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικούς, δημοσιογράφους, βουλευτές, απογόνους προσώπων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο κ.α.
Μεταξύ αυτών, στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων, σε εκπροσώπους θεσσαλικών συλλόγων, τη Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, το Σύλλογο Μικρασιατών Νέες Κυδωνίες, το Δίκτυο Μικρασιάτης , το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης & Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη, το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος), την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο ISBN της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδoς , τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), την «Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας», την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης, την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου & Νήσων, την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, το Α.Π.Θ. Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ , το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, την πρόεδρο του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης (ΠΟΦΑ), σε ομογενείς και συλλόγους τους, στον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας και αρχιερατικού επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία π. Απ. Μαλαμούση, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς , τη Βιβλιοθήκη Απόδημου Ελληνισμού στο Queen’s College της Νέας Υόρκης και τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας Νίκο Αλεξίου, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης , τις εκδόσεις Ραδάμανθυς, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη “Οι Τρεις Ιεράρχες” , τη «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή», το Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, τη Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου κ.α.

Και … σε άλλα σημεία της Ευρώπης!

Στόχος, είναι να ολοκληρωθεί η διανομή- αποστολή, προ-κρατημένων εντύπων, σε συγκεκριμένα ακόμη σημεία – βιβλιοθήκες του εξωτερικού, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται ομογενείς, όπως στο Βέλγιο, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Γερμανία κ.α. Τις επόμενες ημέρες, στο μεταξύ, θα γίνει πιο λεπτομερής αναφορά και καταγραφή σε ρεπορτάζ, πολλών εκ των μηνυμάτων που έφθασαν στα δημοσιογραφικά μας γραφεία και τα οποία αποτελούν ηθική αποζημίωση για την προσπάθεια που καταβλήθηκε, απ΄ όλους τους συμμετέχοντες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.