ΤΕΕ: Θα γίνουμε σκουπιδότοπος αν γίνει η μονάδα srf στον Βόλο!

Η πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα εκτιμά ότι θα έρχονται και από άλλες περιοχές

Τον κίνδυνο η περιοχή μας να γίνει σκουπιδότοπος, καθώς μόνο με σκουπίδια και από άλλες περιοχές, η μονάδα παραγωγής srf, που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή, θα μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμη, εξέφρασε η Νάνσυ Καπούλα πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και υποψήφια δήμαρχος Βόλου, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα».
Το ΤΕΕ ήταν ο φορέας που κοινοποίησε το πρόβλημα με την κατασκευή της μονάδας παραγωγής srf, που σε δημοτικό συμβούλιο δεν είχε εξεταστεί σοβαρά και ο ισχυρισμός του δημάρχου ήταν ότι ήταν μονάδα ανακύκλωσης. «Ζητήσαμε και πήραμε την προμελέτη που είχαν καταθέσει και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μονάδα παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου (srf) που μάλιστα θα αφήνει ένα τεράστιο υπόλειμμα, γιατί βάζει τα σκουπίδια σύμμικτα (όπως παραλαμβάνονται από τους κάδους) και στη μελέτη να αναγράφεται ότι αυτό το υπόλειμμα θα επιστρέφει στον ΧΥΤΑ και θα θάβεται», ανέφερε.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το τονάζ των 50.000 τόνων, προφανώς δεν είναι αρκετό για να δώσει οικονομική βιωσιμότητα στη μονάδα, καθώς θα παράγει 15.000 τ. προϊόν, που είναι …τίποτα.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ, είπε ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει κάνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης, καθώς δεν έχει ορίσει και δεν χρηματοδότησε πράσινα σημεία διαλογής στην πηγή . Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει καμία δαπάνη, με συνέπεια να καταργεί κάθε δυνατότητα ανακύκλωσης μέσα στην πόλη, γιατί αυτή η μέθοδος, μας δίνει ουσιαστικά τη μείωση των απορριμμάτων και μας οδηγεί στη μείωση του υπολείμματος που καταλήγει στον ΧΥΤΑ.

Ίσως σκουπίδια από άλλες περιοχές

Η ίδια τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει κανένα στόχο να μειώσει το υπόλειμμα και για να μπορέσει να λειτουργήσει η μονάδα, το πιο πιθανό είναι να γίνουμε εμείς ο σκουπιδότοπος, καθώς δεν ξέρουμε από πού θα παραλαμβάνονται σκουπίδια για να λειτουργήσει η μονάδα.
Σύμφωνα με την κα Καπούλα, η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας είναι καθαρά πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, ενώ για το γεγονός ότι δεν θα δημιουργηθεί ανάλογη μονάδα στα Τρίκαλα, είπε ότι ο δήμαρχος της πόλης είναι μηχανικός, γνώστης του θέματος και αυτό που προσπάθησε να κάνει για την πόλη, είναι το σωστό.
«Όταν είσαι κάποιος που θες το σωστό και αυτό που μελλοντικά θα δώσει πνοή στην πόλη, θα επιλέξεις τη σωστή μεθοδολογία. Δεν είναι σύνηθες να λες ότι θα κάνω μονάδα παραγωγής srf, όταν ξέρεις ότι θα επιβαρύνει τον ΧΥΤΑ με ένα τεράστιο υπόλειμμα και όταν ολοφάνερα δεν βάζεις την πόλη σε χρηματοδότηση για διαλογή στην πηγή με πράσινα σημεία», δήλωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ.

Πως από προσχέδιο μελέτης,
τελικά … χρηματοδοτείται;

Όπως ανέφερε, η Δημοτική Αρχή δεν θέλει ο Βόλος να διέπεται από σωστές πολιτικές, ενώ εξέφρασε απορία πως το έργο από ένα επίπεδο προσχεδίου μελέτης έφτασε στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ενώ διερωτήθηκε πότε έγιναν τα υπόλοιπα, ποιος τα είδε, ποιος ρωτήθηκε και γιατί δεν απασχόλησαν την κοινωνία του Βόλου.
«Και εδώ έχουμε δικαίωμα στη γνώση των θεμάτων που μας αφορούν και θα καθορίσουν το μέλλον μας, ενώ θα πρέπει να καταλάβουν όσοι ασχολούνται ενεργά με τα κοινά, το πρόβλημα με τη μονάδα παραγωγής, διότι περνάει σε δεύτερη φάση ότι ένα τέτοιο εργοστάσιο είναι καταστροφικό για το Βόλο και κυρίαρχο θέμα είναι που θα πωληθεί το προϊόν που θα παράγει και όχι ότι θα γίνουμε ένας απέραντος σκουπιδότοπος που δεν θα μπορούμε να τον χειριστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.