Τέλης Μπασδάνης: Να μην χαθεί το “τρένο” του ηλεκτρονικού εμπορίου

Αναγκαία η μετεξέλιξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψηφιοποίησης μετέχει το Επιμελητήριο

Το μέλλον της μικρομεσαίας επιχείρησης και η είσοδός της στο ηλεκτρονικό εμπόριο έγιναν το επίκεντρο της ανάλυσης του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλη Μπασδάνη στο Γιώργο Καρεκλίδη και το Ράδιο ΕΝΑ 102,5.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα μετεξέλιξης της μικρομεσαίας επιχείρησης στον τομέα της πώλησης, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, έτσι ώστε να έχει μελλοντική διάρκεια και υπόσταση.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας αναγνωρίζοντας την αλλαγή των δεδομένων στο χώρο του εμπορίου και της πώλησης συμμετέχει, σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη, σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της ψηφιοποίησης για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν το επόμενο εξάμηνο και θα δείξουν πως κινείται η αγορά, τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, έτσι ώστε η μικρομεσαία επιχείρηση να μετεξελιχθεί, ώστε να μην χάσει τα οφέλη της ηλεκτρονικής πώλησης.

«Αλλαγή μέσα από τη χρήση των νέων εργαλείων»

«Το εμπόριο αλλάζει άρδην και βαδίζουμε ολοένα προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο εμπορικός κόσμος πρέπει να δει πως θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτονταν και διενεργούσε τις πωλήσεις του, έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικό το προϊόν προς τους μελλοντικούς και τους νέους καταναλωτές. Διότι οι νέοι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο στο internet για να κάνουν τις αγορές τους.
Εμείς επιμένουμε πως η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να γίνει κτήμα μας, να είμαστε ευέλικτοι σ’ αυτό τον τομέα κι έτσι να προχωρήσουμε στο αύριο, το οποίο έχει πολλές απαιτήσεις. Επομένως θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την τοπική αγορά και όχι μόνο», υπογράμμισε ο κ. Μπασδάνης.
Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σχολίασε πως κι εκείνες θα πρέπει να εισέλθουν σε μια τροχιά ανάπτυξης αλλά και αλλαγής μέσα από τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η τεχνολογία.

«Να συγκεντρωθούν πολλές μικρές επιχειρήσεις μαζί»

«Μέσα από διάφορες διαδικασίες, αλλά και μέσα από συμπράξεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να δουν πως οργανωμένα- γιατί όσο πιο μικρή είναι μία επιχείρηση, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθει στις δαπάνες ενός τέτοιου εγχειρήματος- να συγκεντρωθούν πολλές μικρές επιχειρήσεις μαζί και μέσα από κοινές πλατφόρμες να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να έχουν γρήγορες πωλήσεις και έτσι να δουν επιτέλους να αλλάζει κάτι στα οικονομικά τους στοιχεία», σχολίασε ο ίδιος.
Το ηλεκτρονικό όμως εμπόριο θα επηρεάσει τα καταστήματα; Ο κ. Μπασδάνης επεσήμανε πως πάντα σε κάθε αλλαγή θα υπάρχουν επιπτώσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πάψει να υπάρχει η αγορά. Πολλοί είναι εκείνοι, όπως και ο ίδιος, που βγαίνουν στην αγορά, βλέπουν από κοντά το προϊόν και προχωρούν στην αγορά του.
Ωστόσο οι νέοι καταναλωτές λειτουργούν διαφορετικά. « Ο νέος βλέπει το προϊόν, του αρέσει, μπαίνει στο ίντερνετ, το επιλέγει, το παραγγέλνει κι αν δεν του κάνει το επιστρέφει. Επειδή πλέον δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας για να ασχοληθούμε με αγορές, προτιμούμε να κάνουμε τις αγορές μας μέσω internet.

Στηρίζει τη «Λευκή Νύχτα» το Επιμελητήριο

Βεβαίως όμως, το φυσικό κατάστημα πάντα θα υπάρχει. Η ομορφιά του να αγοράζει κανείς σε μια οργανωμένη αγορά, σε μια αγορά που προσφέρει ανέσεις και έχει και σύγχρονες δυνατότητες δεν θα χαθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Μάλιστα ο ίδιος μίλησε με θερμά λόγια και για τις πρωτοβουλίες του Εμπορικού Συλλόγου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, αλλά και για τις δράσεις όπως η Λευκή Νύχτα στις 30 Αυγούστου, όπου και το Επιμελητήριο θα τη στηρίξει.
«Αυτές είναι πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν, δίνουν ζωή και κίνητρο στους επαγγελματίες και στους καταναλωτές να ψωνίσουν, αλλά παράλληλα έρχονται σε συνδυασμό με δράσεις που προσφέρουν αυτή την ψυχαγωγία, που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη όλοι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.