Τέλης Μπασδάνης στο Ράδιο ΕΝΑ: Να τριπλασιαστούν τα κονδύλια στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ

Σήμερα το έκτακτο διοικητικό Συμβούλιο των Επιμελητηρίων με την παρουσία του Κων. Μίχαλου

Να αυξηθεί το διατιθέμενο ποσό του προγράμματος ΑΝΑΣΑ ζητά το Επιμελητήριο Μαγνησίας όπως και τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Κεντρικής Ελλάδος, προκειμένου να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και να αξιοποιηθούν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανακούφιση και την ρευστότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν και από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και από τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Ιανός. Αυτή είναι η βούληση των Επιμελητηρίων που θα διαφανεί και σήμερα, στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο των Επιμελητηρίων που θα διεξαχθεί στην Καρδίτσα, με την παρουσία και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Μίχαλου.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης έκανε λόγο για την κρίση του κορωνοϊού, που διέκοψε την ανοδική τάση της οικονομίας, επισημαίνοντας πως πρέπει να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, το 2015 υπήρξε ένα πισωγύρισμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. “Ευτυχώς έγινε αντιληπτό από την τότε κυβέρνηση και κατάλαβαν ότι η κόντρα δεν οδηγούσε πουθενά με την ΕΕ, συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία και το πως πρέπει να κινηθούν πολιτικά και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Έκτοτε, αλλάζοντας την πολιτική, η χώρα άρχισε να μπαίνει πάλι στον σωστό δρόμο, δηλαδή στήριξη της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη δεκαετή πολύ επώδυνη περίοδο”, ανέφερε ο κ. Μπασδάνης κάνοντας μία αναδρομή και φτάνοντας στο σήμερα που ενώ είδαμε να αλλάζει το κλίμα, ήρθε ο κορωνοϊός και ανέκοψε την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, το καλό κλίμα στην οικονομία φάνηκε τα τελευταία τρία χρόνια που υπήρχε θετικό πρόσημο μεταξύ των ενάρξεων και των διακοπών των επιχειρήσεων.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε πως η αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι πολύ σωστή σε μεγάλο βαθμό, όμως τα προβλήματα δεν σταματούν, καθώς εκτός από τον κορωνοϊό ήρθε και ο Ιανός που “χτύπησε” και τη Μαγνησία, όπως και τη Θεσσαλία.
Μάλιστα ο Ιανός δεν έπληξε μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και επιχειρήσεις κυρίως στην περιοχή της Καρδίτσας, γι’ αυτό και είναι αδήριτη ανάγκη η στήριξή τους.
“Με αυτό το σκεπτικό οργανώνουμε ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στην Καρδίτσα και ζήτησε να παρευρεθεί και ο κ. Μίχαλος, προέδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, για να περάσουμε ένα μήνυμα με αφορμή και το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ , πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερες επιχειρήσεις”, ανέφερε ο κ. Μπασδάνης.
Το διατιθέμενο ποσό των 30εκ. από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας το χαρακτήρισε πολύ μικρό και σημείωσε πως θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί και ταυτόχρονα να μειωθεί το πόσο κι αντί από 5000 έως 50.000 ευρώ να δίνονται 3000-30.000 ευρώ, προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότεροι επωφελούμενοι.

“Το ζητούμενο είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία , για να βοηθήσουμε περισσότερες επιχειρήσεις. Ζητάμε να πάρει παράταση τουλάχιστον 15 ημερών και να γίνει μεγιστοποίηση των χρημάτων , καθώς υπάρχουν κι άλλα εργαλεία από την εργαλειοθήκη της ΕΕ και της Περιφέρειας. Μπορούν να δοθούν κι άλλα χρήματα. Η περιφέρεια έχει πολλούς αδιάθετους πόρους, άρα θα μπορέσει να τους αξιοποιήσει. Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα των οποίων μπορεί να κάνει χρήση και να αξιοποιήσει. Έχει γίνει σε άλλες περιφέρειες. Επιπλέον, ζητάμε από την Περιφέρεια να τρέξει το voucher καινοτομίας για μικρές επιχειρήσεις, που είναι από 5000 ως 15000 ευρώ με 100% χρηματοδότηση για να μπορέσουν οι μικρές επιχειρήσεις να κάνουν ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop)”, ανέφερε ο κ. Μπασδάνης σχετικά με τα δύο μεγάλα ζητήματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση.
Μάλιστα, σε ότι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, υπογράμμισε πως με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες, έχοντας δημιουργήσει ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ για την Καρδίτσα που επλήγη σοβαρά από τον Ιανό ούτε το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ επαρκεί, αλλά ούτε και η βοήθεια της πολιτείας.
Χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη κι άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Ανάπτυξης να πρέπει να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας επεσήμανε πως οι αποφάσεις των Επιμελητηρίων θα βρίσκονται αύριο στο γραφείο του Περιφερειάρχη και αναμένουν να λάβει δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Τέλος, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί έστω κι ένα ολιγοήμερο lockdown, καθώς τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι εκατονταπλάσια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.