Θ. Παπαδημόπουλος: «Δεν μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή του οκταώρου στην τηλεργασία»!

«Ανεργία και ΟΑΕΔ για τους εποχικούς εργαζόμενους», όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΚΒ στο «Ράδιο ΕΝΑ»

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στις εποχιακές κυρίως επιχειρήσεις, είναι κακή και αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή. Συγχρόνως στάθηκε στο θέμα της τηλεργασίας, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να χάσουν πολλά, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή του εργασιακού οκτάωρου.
«Θεωρώ ότι ο κλάδος της βιομηχανίας δεν είχε επηρεαστεί από την όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό, γιατί πήραν μέτρα προφύλαξης και οι επιχειρήσεις λειτούργησαν. Τα μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στον καλλιτεχνικό χώρο, στην αναψυχή, στον τουρισμό και στην εστίαση. Είναι κλάδοι που δεν επανήλθαν στους κανονικούς τους ρυθμούς και από εκεί και πέρα αρχίζει και φαίνεται πάλι ένα μεγάλο κύμα με κλείσιμο, και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και κλείνουν, είτε πρόκειται με ξενοδοχεία ή με εποχιακά καταστήματα, όπως είναι παραθεριστικά και τουριστικά» σημείωσε ο κ. Παπαδημόπουλος, συμπληρώνοντας ότι πολλοί ήταν αυτοί που φέτος το καλοκαίρι δεν μπόρεσαν έτσι κι αλλιώς να βρουν θέση εργασίας. Το αποτέλεσμα για όλους άλλωστε σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ΕΚΒ είναι ο δρόμος προς τον ΟΑΕΔ και το Ταμείο Ανεργίας.

«Συνθήκες μεγαλύτερης εκμετάλλευσης»

Σ’ αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται συνθήκες μεγαλύτερης εκμετάλλευσης, όπως σχολίασε ο κ Παπαδημόπουλος, εκμετάλλευση που προϋπήρχε αλλά που τώρα διογκώνεται περαιτέρω αφού η κατάσταση με βάση και την πανδημία του κορωνοϊού ήταν εξ αρχής πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. «Με τις συμβάσεις εργασίας που ήταν σε αναστολή, με την παρεμβατικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να μην μπορεί να είναι αυτή που θα έπρεπε και γιατί υπάρχει και κορωνοϊός και χρειάζεται η σχετική προφύλαξη, ήταν πιο δύσκολοι έλεγχοι και πολύ πιο εύκολο να παρανομήσει κάποιος» δήλωσε χαρακτηριστικά. Από εδώ και πέρα και ενόψει χειμώνα, ο κ. Παπαδημόπουλος στάθηκε στην τηλεργασία, που παίρνει μεγάλες διαστάσεις, διότι πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και την καθιερώνουν. Έτσι και η εκμετάλλευση διογκώνεται γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί με κάποιον τρόπο ο χρόνος και η διάρκεια της εργασίας. Αν δεν λυθεί αυτό το θέμα θα ξεφύγει πολύ η κατάσταση και θα μιλάμε για εργαζόμενους που θα εργάζονται 10-12 ώρες. Σε μια επιχείρηση μπορείς να χτυπήσεις κάρτα για παράδειγμα. Στο σπίτι πώς θα γίνεται;» υπογράμμισε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει ότι οι εργαζόμενοι είναι ο μόνοι που ζημιώνονται από αυτήν την κατάσταση.
Τέλος και ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, ο πρόεδρος του ΕΚΒ σημείωσε ότι όλοι περιμένουν το τι θ’ αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβουν αποφάσεις για τις δράσεις που θ’ ακολουθήσουν. ΔΕΘ ουσιαστικά φέτος δεν υπήρξε, οπότε μετά τις εξαγγελίες θα ακολουθήσουν οι ανάλογες κινήσεις από την πλευρά των συνδικαλιστικών φορέων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.