Θ. Τζούμας: Σε αντιδικία με δύο επενδύσεις στις Κουκουναριές ο Δήμος

Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία τακτικής νομής για το παλιό Ξενία και ανάκλησης του ΠΔ

Στο θέμα της αντιδικίας που βρίσκεται ο Δήμος με τον επενδυτή δύο ξενοδοχειακών μονάδων στο παλιό Ξενία και σε έκταση που ανήκε στον εφοπλιστή Γουλανδρή, στις Κουκουναριές, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, που μίλησε στο Ράδιο Ένα.
Σχετικά με την κοπή δένδρων στην παραλία Κουκουναριών από τον ιδιώτη, σε χώρο που ανήκει στο Δήμο, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι εκδόθηκε άδεια από το Δασαρχείο, που όμως δεν γνώριζε σε ποιόν ανήκει η έκταση!

Για το θέμα της αντιδικίας με τον ιδιοκτήτη των δύο επενδύσεων ο Θοδωρής Τζούμας είπε ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ξεκίνησε να διερευνά το θέμα των επενδύσεων στις Κουκουκαριές, που είναι δύο περιπτώσεις που αφορούν τον ίδιο ιδιοκτήτη, που αγόρασε το παλιό Ξενία από το ΤΑΙΠΕΔ και με το συμβόλαιο αγοράς, έπρεπε να παραχωρηθούν στο Δήμο κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι περίπου 15 στρεμ., στο τέλος του περιφερειακού, προς την παραλία Κουκουναριών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούμα, ο ανάδοχος διαχειριζόταν την περιοχή μέχρι τώρα, σα να ήταν δική του, τον περίφραξε, έκανε αθλητικές εγκαταστάσεις, χωρίς άδεια και τη χρησιμοποιούσε ως πάρκιγκ του ξενοδοχείου.
«Εκτός από τις περιοχές αυτές, έπρεπε να παραχωρηθεί στο Δήμο και ένα δίκτυο πεζόδρομων που οδηγούν στην παραλία Αμπελάκια, αλλά και αυτό δεν έγινε», ανέφερε.

Η άλλη περίπτωση, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι η όμορη ιδιοκτησία που αγόρασε ο ίδιος από την οικογένεια Γουλανδρή, που αφορά έκταση 110 στρ., στην οποία υπήρχε ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1979, του Κων. Τσάτσου, που επέτρεπε δόμηση με υψηλό συντελεστή, με αντάλλαγμα στο Δήμο κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και με παραχώρηση 60 στρ. δασικής έκτασης.

«Με την αγορά της ιδιοκτησίας και εφόσον ο επενδυτής αποφάσισε να κάνει χρήση του Π.Δ. και ξεκίνησε να χτίζει σύμφωνα με αυτό, δεν παραχώρησε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, περίπου 16 στρ., όπως και οι πεζόδρομοι που οδηγούν στη θάλασσα (όπου τοποθέτησε μπάρες), ενώ η δασική έκταση 60 στρ. έχει περάσει στον Δήμο», τόνισε.
Ο Θ. Τζούμας είπε ότι η Δημοτική Αρχή έστειλε δύο επιστολές προς την εταιρία στις 16 Σεπτεμβρίου, για την κάθε περίπτωση, αλλά δεν απάντησε. Ακολούθησε ένα εξώδικο που έληγε 4 Δεκεμβρίου 2019, όπου η εταιρία απάντησε με δύο εξώδικα, στην μεν περίπτωση του Ξενία, όπου ο Δήμος έπρεπε να δει θετικά την αξιοποίηση με αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ για την περίπτωση της πρώην ιδιοκτησίας Γουλανδρή, παραδέχεται ότι υπάρχουν χώροι που έπρεπε να αποδοθούν, αλλά δεν συμφωνεί με τους όρους του Π.Δ. και θα κινηθεί προς την ανάκλησή τους.
«Σε ότι αφορά την τοποθέτηση των μπαρών, εξισώθηκε με τον Δήμο, αναφέροντας στο εξώδικο, ότι και ο Δήμος βάζει μπάρες σε πεζόδρομους για να ελέγχει την κίνηση (που όμως ελέγχει ο ίδιος και όχι ιδιώτες), κάτι που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σουρεάλ προσέγγιση της κατάστασης», ανέφερε.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος έχει δρομολογήσει για την περίπτωση του παλιού Ξενία να γίνει η διαδικασία της τακτικής νομής και για την περίπτωση της πρώην ιδιοκτησίας Γουλανδρή, να γίνει ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος και να ανακληθούν οι όροι δόμησης.

Ο κ. Τζούμας είπε ότι από την έρευνα που έγινε στο Π.Δ. του Οκτωβρίου 1979, στα σχετικά έγγραφα, γίνεται αναφορά σε γνωμοδότηση του ΣτΕ 979/79, που αναφέρει ότι το σχέδιο του ΠΔ ήταν μη νόμιμο και ένα μήνα μετά υπογράφηκε από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο ως Προεδρικό Διάταγμα.

Κόπηκαν ξερές κουκουναριές
Ο Θ. Τζούμας ανέφερε ότι χθες ο ιδιοκτήτης της έκτασης άρχισε να κόβει ξερές κουκουναριές, κάτι που έχει καταγγελθεί στη Διεύθυνση Δασών, ζητήθηκε έρευνα και η απάντηση ήταν ότι μάλλον πρόκειται για δολιοφθορά και αν κοπούν θα είναι παρούσα η υπηρεσία να πάρει δείγματα για να τα εξετάσει.
Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για την περιοχή που γειτνιάζει στις Κουκουναριές και σε δίκτυο NATURA.
«Χθες διαπιστώσαμε ότι άρχισε να γίνεται αποψίλωση των κουκουναριών, σήμερα μίλησα με το Δασαρχείο Σκοπέλου, έχει δοθεί άδεια, αλλά για την περιοχή που ανήκει στο Δήμο Σκιάθου. Ενημέρωσα το Δασαρχείο Σκοπέλου και τη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας πως έδωσαν άδεια για μια περιοχή που δεν ανήκει στον ανάδοχο και απάντησαν ότι δεν γνώριζαν ότι η περιοχή δεν τους ανήκει», τόνισε.
Ο Δήμος σήμερα θα στείλει έγγραφο με τα τοπογραφικά και με τα συμβόλαια, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για περιοχή του Δήμου, ενώ η υπηρεσία είπε ότι ο χώρος έπρεπε να καθαριστεί.
Ο ίδιος διερωτήθηκε πως δόθηκε άδεια χωρίς να εξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.