Θα πληρώσουμε παραπάνω φόρους λόγω διαφοράς εξαμήνων του 2016!

Άνοιξε το taxis αλλά πρακτικά το σύστημα είναι… ημιτελές

Βαθύτερα θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη περισσότεροι φορολογούμενοι, λόγω διαφοράς των εξαμήνων του 2016, που ήταν αποτέλεσμα μείωσης του αφορολόγητου, λόγω της πρώτης αξιολόγησης. Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Αλέκος Κεγαχιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, που εξήγησε ότι αυξητική θα είναι η τάση πληρωμής φόρων φέτος, διότι στα μέσα του 2016, μετά την πρώτη αξιολόγηση, έγινε μείωση του αφορολόγητου, οπότε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, το πρώτο εξάμηνο είχαν παρακράτηση φόρου με τις ευνοϊκές διατάξεις και τους υπόλοιπους έξι μήνες, με πληρωμή περισσότερου φόρου. «Φέτος, που θα γίνει η τελική εκκαθάριση, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο εξάμηνο του 2016, που δεν είχε παρακρατηθεί, με αποτέλεσμα αυξημένο ποσοστό φορολογούμενων να πληρώσουν φέτος φόρο», εξήγησε ο λογιστής.

Ξεκίνησαν αλλά με ημιτελές
σύστημα, οι φετινές δηλώσεις
Όσον αφορά στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δήλωσε ότι πριν το Πάσχα άνοιξε το taxis αλλά πρακτικά το σύστημα ήταν ημιτελές, διότι πολλές υπηρεσίες και ειδικά οι προερχόμενες από το Δημόσιο υπηρεσίες δεν είχαν στείλει τις βεβαιώσεις. Μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις οι απλές των περιπτώσεων, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, από πλευράς δηλωθέντων στοιχείων.
Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, όσοι έχουν κάτι περισσότερο και εμπλέκονται υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιαίτερες συντάξεις, δεν μπορούν να υποβάλουν ακόμη δήλωση, καθώς δεν έχουν ανέβει σωστά οι βεβαιώσεις και είναι καλύτερο να αναμείνουν.
Τον Απρίλιο, ανέφερε, τα λογιστήρια είναι φορτωμένα από άλλες υποχρεώσεις προερχόμενες από τον ΕΦΚΑ και τον ΦΠΑ, οπότε πρακτικά η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος για τους φορολογούμενους, πηγαίνει για τις αρχές Μαΐου.
Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου, με εξαίρεση τις δηλώσεις όσων συμμετέχουν σε εταιρίες που πρέπει να τις καταθέσουν μέχρι 15 Ιουλίου.

Έκπτωση φόρου από δαπάνες ιατρικές –
φαρμακευτικές, αλλά με προϋποθέσεις
Οι μόνες αποδείξεις που πρέπει να προσκομιστούν, είναι οι ιατρικές και οι φαρμακευτικές, για τις οποίες δεν σημαίνει ότι θα έχει κάποιος και έκπτωση φόρου, γιατί πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.
Αν κάποιος για παράδειγμα έχει εισόδημα 10.000 € οφείλει, αν θέλει να αναγνωρίσει ιατρικές αποδείξεις, να είναι πάνω από 500 € (5% του εισοδήματος) για να κερδίσει 10% του εισοδήματος, αλλά αν έχει λιγότερης αξίας, δεν αναγνωρίζονται… Δηλαδή οι ιατρικές και φαρμακευτικές αποδείξεις πρέπει να φθάνουν στο 5% του εισοδήματος.
Στις περιπτώσεις αγοράς ή πώλησης Ι.Χ. αυτοκινήτου, πρέπει να προσκομίσουν το έγγραφο του ποσού της αγοράς ή της πώλησης, ενώ αν κάποιος έχει κάνει αγοραπωλησία ακινήτου, πρέπει να προσκομίσει τα συμβόλαια.

Φορολογούμενοι ακόμη …
περιμένουν επιστροφή φόρου
Για όσους φορολογούμενους δεν έχει δοθεί το ποσό της επιστροφής φόρου, πρέπει να απευθυνθούν στις ΔΟΥ, διότι κάπου έχει «σκοντάψει» η υπόθεση, από την περίπτωση να μην υπάρχει IBAN, μέχρι να υπάρχει οφειλή που δεν γνωρίζουν. Οι φορολογούμενοι πρέπει να ξέρουν ότι όταν υπάρχει επιστροφή φόρου, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και σε διάστημα 90 ημερών, το κράτος οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα. Αν δεν το κάνει, μετά τις 90 ημέρες το ποσό τοκίζεται, έστω και με χαμηλότερο επιτόκιο απ’ αυτό που ζητάει σε περίπτωση των οφειλών φορολογούμενων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.