Θάλεια Ρούσσου: «Ο ιός μπορεί να ξεθυμάνει, δεν θα εξαφανιστεί»

Η Ελληνίδα καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Queen Mary' s Med School του Λονδίνου, μιλά στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα του εμβολιασμού και της άρνησης αυτού, η ελληνική πολιτεία, όπως τόνισε η ρευματολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Queen Mary’ s Med School του Λονδίνου, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και Τομεάρχης Υγείας των Οικολόγων Πράσινων της Ελλάδας κ. Θάλεια Ρούσσου, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και  τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ για την πορεία της πανδημίας και την μετάλλαξη Όμικρον.

Η κ. Ρούσσου αναφέρθηκε στη βρετανική καθημερινότητα και στις διαφορές με την Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει όλοι να σκέφτονται πως είναι δυνητικά ασθενείς και ως ασθενείς να κοιτάξει ο καθένας πως θα περάσει τη νόσο ηπιότερα, υπερθεματίζοντας την συμβολή του εμβολιασμού.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Σε ότι αφορά δε τη ρευματολογία, η κ. Ρούσσου, ανέφερε πως ίσως στη μετά κορωνοϊού εποχή να ανακαλυφθεί πως… υπαίτιος για αυτοάνοσα νοσήματα είναι κάποιος κορωνοϊός.

«Στη Βρετανία οι περιορισμοί δεν

είναι τόσοι όσοι στην Ελλάδα»

“Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας και η διαφορά είναι κυρίως η νοοτροπία του Έλληνα, που όλα τα αμφισβητεί, όλα τα επεξεργάζεται. Υπάρχει μια καχυποψία απέναντι στην πολιτική κατάσταση κι αυτή τον προβληματίζει”, ανέφερε η έμπειρη ρευματολόγος, επισημαίνοντας πως στη Βρετανία οι περιορισμοί δεν είναι τόσοι όσοι στην Ελλάδα και οι Βρετανοί δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες με τον ίδιο ρυθμό όπως στην Ελλάδα.

Βέβαια, με την πολιτική της ιδιότητα σχολίασε και την πορεία που ακολούθησε η χώρα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έγινε κράτος -τιμωρός κι αυτό υποτιμά το έθνος μας, ωστόσο σχολίασε πως οι τακτικές που ακολουθήθηκαν γενικά είναι παρόμοιες, καθώς όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να κατευθύνουν τον κόσμο στον εμβολιασμό, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε επικείμενα κύματα και να προλάβουν όσο γίνεται εισαγωγές.

«Απαράδεκτο από τη μια να χειροκροτούμε

και από την άλλη να βάζουμε διαθεσιμότητα»

Εκεί όμως που η ίδια άσκηση κριτική στην πολιτεία είναι στο θέμα του εμβολιασμού και της διαχείρισής του. “Αυτό που δεν έγινε σωστά πιστεύω ότι ήταν ο τρόπος που η πολιτεία χειρίστηκε το θέμα του εμβολιασμού και της άρνησης,. Θεωρώ απαράδεκτο από τη μια να χειροκροτούμε τους εργαζόμενους στην υγεία και από την άλλη να τους βάζουμε σε διαθεσιμότητα. Και αυτοί είναι άνθρωποι και για να μην εμβολιαστούν έχουν κάποιο λόγο. Φοβούνται όπως οι περισσότεροι. Πρέπει να τους εξηγήσεις και οι λειτουργοί της υγείας οφείλουμε να τους εξηγήσουμε τα υπέρ και τα κατά. Δεν μπορεί να τους βγάζεις σε διαθεσιμότητα και να αφήσεις ένα υποστελεχωμένο ΕΣΥ, ακόμη πιο υποστελεχωμένο”, σχολίασε η ίδια.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα, λέγοντας πως το σύστημα υγείας που έχουμε στην Ελλάδα μπορεί να σηκώσει 400 κρεβάτια ΜΕΘ.” Αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψη. Πάνω από 400 κρεβάτια ανεβαίνει η θνητότητα. Άρα το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει παραπάνω. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να μην αναγκαστούμε να πάμε στη ΜΕΘ”, επεσήμανε.

Ο ιός μπορεί να ξεθυμάνει, δεν θα εξαφανιστεί

Η κ. Ρούσσου μιλώντας για την Όμικρον και το σενάριο που τη θέλει να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας, σχολίασε πως δεν μπορεί να ξέρει εάν θα υπάρξει κάποιο τέλος.

“Γιατρός είμαι, μέντιουμ… δεν είμαι. Από την εμπειρία από προηγούμενους ιούς, όπως τον ιό της Ισπανικής γρίπης το 1918, έχουμε δει ότι αυτοί  ξεθυμαίνουν, αλλά ο ιός μένει, δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Ελπίζουμε ότι ο κορωνοϊός θα χάσει την έντασή του. Η μετάλλαξη αυτή μας δίνει κάποιες ελπίδες, καθώς η Όμικρον δίνει εξασθενημένο νοσηρότητα και περιορισμένη θνητότητα. Όμως δεν  ξέρουμε εάν για παράδειγμα, προκύψει μία μετάλλαξη που η ακίδα της να είναι νευροτρόπος και να κάνει παραλύσεις. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθεί ο ιός. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εξασθενεί και κάθε μετάλλαξη είναι και πιο ήπια”, εξήγησε η ίδια.

Να συμπεριφερθούμε ως δυνητικά ασθενείς

Σε ότι αφορά την προστασία του καθενός, η κ. Ρούσσου επεσήμανε πως πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τον ιό όσο πιο εύκολα γίνεται. “Ο καθένας πιστεύω ότι θα το κολλήσει. Είναι αφέλεια αυτά που λένε κάθομαι μέσα, προφυλαγμένος , δεν κινδυνεύω , δεν εμβολιάζομαι. Δυνητικά είμαστε όλοι ασθενείς και ως ασθενείς πρέπει να κοιτάξει ο καθένας πως θα περάσει αυτή τη νόσο ηπιότερα”, επεσήμανε, υπερθεματίζοντας τη συμβολή του εμβολίου.

Από κορωνοϊό δημιουργήθηκαν τα αυτοάνοσα;

Τέλος, η ρευματολόγος που διαπρέπει στη Μεγάλη Βρετανία, συνδέει τον κορωνοϊό με αντιδράσεις που προκαλούν τα ρευματολογικά προβλήματα, όπως η κόπωση, ενώ σε μια πιο απλοϊκή εξήγηση τόνισε πως ίσως ο κορωνοϊός να συνδέεται και με αυτοάνοσα νοσήματα.

“Έχω την εντύπωση ότι στη μετά κορωνοϊού εποχή θα φανεί ότι αυτό το αντιγόνο, το οποίο αναζωπύρωσε τον οργανισμό και δημιουργούσε αυτοάνοσα ήταν μάλλον ένας … κορωνοϊός.  Όταν μαθαίναμε για τη ρευματολογία και την αιτία των νόσων λέγαμε ένας άγνωστος ιός βγάζει αυτοανοσία. Αυτός ο άγνωστος ιός, μάλλον θα είναι κορωνοϊός”, είπε η κ. Ρούσσου επισημαίνοντας πως αυτό το συμπέρασμα χρειάζεται βέβαια, επιστημονική έρευνα.

*Η κα Ευθαλία Ρούσσου

Γιατρός Ρευματολόγος , απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε ειδικότητα και Διδακτορικό στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Queen Mary’s Med School του Λονδίνου. Μέλος διεθνών επιστημονικών οργανώσεων για την μελέτη σπονδυλοαρθροπαθειών. Τα πολιτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος και των Κοινών Αγαθών. Είναι Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και Τομεάρχης Υγείας των Οικολόγων Πράσινων της Ελλάδας

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.