Θανάσης Μόσχος: Από τη Λάρισα στο Βόλο για αγορά επίπλων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιπλοποιών Ξυλουργών & Συναφών Επαγγελμάτων Ν.Μαγνησίας, Θανάσης Μόσχος
Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιπλοποιών -Ξυλουργών

Καλύτερη και πιο αισιόδοξη είναι η φετινή χρονιά στον τομέα των επιπλοποιών, με τα νησιά των Β. Σποράδων να δείχνουν έντονα την προτίμησή τους, στους επαγγελματίες του είδους στη Μαγνησία. Επιπλέον σε ότι αφορά τη λιανική πώληση φαίνεται πως οι Λαρισαίοι έρχονται στο Βόλο για αγορές επίπλων, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Θανάση Μόσχο, πρόεδρο του Συλλόγου Επιπλοποιών Ξυλουργών και Συναφών Επαγγελμάτων Μαγνησίας, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, δυστυχώς δεν υπάρχουν νέοι επαγγελματίες στο χώρο, με τη ζήτηση όμως να είναι αρκετά υψηλή.

Όλα τα ζητήματα του κλάδου των επιπλοποιών και ξυλουργών θα τεθούν επί τάπητος την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, όπου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση διευρυμένου Πανθεσσαλικού σώματος, με τις διοικήσεις των Συλλόγων της περιοχής και παρόντα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξύλου.
Εκεί, οι επαγγελματίες θα συζητήσουν τα θέματα που τους αφορούν, με ανοιχτή ατζέντα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μόσχος, μεταξύ άλλων, θα θέσει και το ζήτημα της πιστοποίησης του επαγγέλματος, προκειμένου να ξεκινήσει μία διαβούλευση της Ομοσπονδίας με τα αρμόδια Υπουργεία.
Καλύτερη η φετινή χρονιά
στην αγορά επίπλων

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, στην διευρυμένη αυτή συνεδρίαση θα συζητηθεί και η εικόνα των επαγγελματιών σχετικά με την κίνηση που υπήρχε φέτος στον κλάδο. Στη Μαγνησία καταγράφεται, όπως σημείωσε ο ίδιος, μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι.
“Ο κόσμος έχει μάθει να ζει στην οικονομική κρίση και έχει πλέον ανοιχτεί. Έχει αλλάξει η ψυχολογία του, καθώς η χώρα βγήκε στις αγορές και δεν έχουμε πλέον μνημόνια. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το έχουν τα νησιά, κυρίως η Σκιάθος και η Σκόπελος. Την άνοιξη υπήρχε ένας οργασμός εργασιών. Έγιναν και διάφορες συντηρήσεις στα ξενοδοχεία, άνοιξαν πολλά τουριστικά μαγαζιά που εκεί σίγουρα χρειάστηκαν επισκευές. Γενικά οι νησιώτες προτιμούν την αγορά του Βόλου”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.
Αναφορικά με τη λιανική πώληση κι εδώ το κλίμα έχει μεταστραφεί. “Ο κόσμος μπαίνει στα μαγαζιά ρωτάει. Και το γεγονός ότι έρχεται στα μαγαζιά είναι θετικό. Εμείς έχουμε χαμηλώσει τιμές, βοηθάμε τον κόσμο. Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να προτιμήσουν τα καταστήματα της περιοχής, γιατί ο Βόλος έχει πολύ καλούς τεχνίτες και πολύ καλή ποιότητα προϊόντων . Ο Βόλος είναι ιστορική πόλη πάνω στο ξύλο. Ανέκαθεν έβγαζε καλούς μάστορες”, είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιπλοποιών.
Από τη Λάρισα στο Βόλο για έπιπλα

Κι ενώ αρκετοί Βολιώτες δείχνουν προτίμηση για τις αγορές τους στη γειτονική Λάρισα, όπως σχολίασε ο κ. Μόσχος, όταν πρόκειται για αγορά επίπλων, οι γείτονες… έρχονται στο Βόλο.
Η Λάρισα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πολλά μαγαζιά με έπιπλα, είναι όμως τα εμπορικά, αυτά που πωλούν έτοιμα έπιπλα. Ο Βόλος όμως κατασκευάζει έπιπλα κι αυτή είναι η διαφορά.
“Έχουμε κατασκευή και ποιότητα. Μπορεί στο Βόλο να μην έχουμε τις μεγάλες εκθέσεις με τα έπιπλα, αλλά αυτός που θα έρθει να πάρει έπιπλα, θα πάρει αυτό που θέλει, στα μέτρα που θέλει και στην ποιότητα που θέλει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.

Δεν υπάρχουν συνεχιστές στο χώρο του επίπλου

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος όμως είναι η έλλειψη συνεχιστών στο επάγγελμα του επιπλοποιού, παρά το γεγονός πως και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχει σχετικό Τμήμα. “Δυστυχώς δεν υπάρχουν άτομα. Οι νέοι δεν ακολουθούν το επάγγελμα του επιπλοποιού, του σκαλιστή, του τορναδόρου. Σε πολλά μαγαζιά που έχουν μεγαλύτερη παραγωγή, δηλαδή αυτά που πωλούν πόρτες, κουζίνες, θέλουν ανθρώπους να τοποθετήσουν τα προϊόντα και δεν έχουν. Αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν στα σχετικά Τμήματα δεν ξέρω που πηγαίνουν. Κάποιοι πηγαίνουν στην οικογενειακή επιχείρηση. Είναι όμως δύσκολο να σπουδάσεις και μετά να ανοίξεις μόνος σου μαγαζί”, είπε ο κ. Μόσχος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.