«Θετικά» και … “καλοδεχούμενα” τα μέτρα στήριξης σε θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα»

«Να γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό των δικαιούχων», ανέφεραν Β. Κοντοχρήστου και ο Δ. Βασιλείου

Θετικά προσκείμενες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στο άκουσμα των νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τα οποία ανέρχονται στα 500 εκ. ευρώ, και στόχο έχουν να βάλουν όσο το δυνατόν «φρένο» στην ενεργειακή παγκόσμια κρίση που φέρνει ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών, βάζοντας «φωτιά» στο πορτοφόλι των πολιτών. Το πακέτο μέτρων είναι καλοδεχούμενο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μαγνησίας, ενώ ως θετικά τα χαρακτήρισε και ο κ. Δημήτρης Βασιλείου, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου, μιλώντας και εκφράζοντας τις απόψεις τους στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ».


Ο Υπουργός Οικονομικών, χθες το πρωί, ανακοίνωσε την ενίσχυση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, με τον διπλασιασμό της, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αυξάνεται και το επίδομα θέρμανσης με κάποια κριτήρια. Αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος αυτής της πολιτικής ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ.

«Απουσία αναφοράς στη μείωση
του ειδικού φόρου κατανάλωσης»

«Είναι καλοδεχούμενη η κάθε βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοντοχρήστου, δεν δίστασε όμως να σχολιάσει την απουσία αναφοράς σχετικά με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. «Η λύση του προβλήματος είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος σήμερα αγγίζει το 50%», τόνισε η ίδια. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης είναι αρκετά βοηθητική, αλλά πρέπει να αυξηθεί και το ποσοστό των δικαιούχων. «Ως κλάδος, θέλουμε να πάρουν περισσότεροι πολίτες την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και να βοηθηθούν περισσότερα νοικοκυριά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για να αποδοθεί και αριθμητικά το μέτρο της αύξησης του επιδόματος, η κ. Κοντοχρήστου προβαίνει σε παράδειγμα, λέγοντας ότι αν η τιμή του πετρελαίου κυμανθεί στα 1,15 λ., με την αύξηση του επιδόματος μειώνεται στα 85 λ., ποσό το οποίο είναι εφικτό για τον καταναλωτή, όπως σημειώνει η ίδια.

«Τις ελαφρύνσεις αυτές θα έπρεπε να
τις δικαιούται περισσότερος κόσμος»

Υπάρχει σύμπνοια απόψεων και με τον κ. Βασιλείου, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα ως θετικά, συμπλήρωσεόμως ότι τις ελαφρύνσεις αυτές θα έπρεπε να τις δικαιούται περισσότερος κόσμος. «Τα μέτρα είναι θετικά και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθεί μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών», επεσήμανε ο ίδιος.
Μεταξύ άλλων, με αφορμή τα μέτρα για τη στήριξη κυρίως των «αδύναμων»νοικοκυριών, τόνισε τη σημασία όχι μόνο παρόμοιων βοηθητικών πακέτων, αλλά και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και περισσότερων ευκαιριών για δουλειά, στηρίζοντας ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη, που, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου, «είναι η ραχοκοκαλιά της χώρας, η οποία στερήθηκε πολλά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.