Θλίψη στον πολιτικό κόσμο και την τοπική κοινωνία απ΄το θάνατο του Παυσανία Ζακολίκου

Σήμερα Τρίτη στις 2 το μεσημέρι η κηδεία του, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο και την τοπική κοινωνία, έχει πρροκαλέσει η είδηση ότι την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου νοσηλευόταν, ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Παυσανίας Ζακολίκος. Γεννήθηκε το 1936 στον Αλμυρό και σπούδασε στην Πάντειο και στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1960 υπήρξε μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου και το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ και το 1982 ορκίζεται υφυπουργός Εθνικής Άμυνας έως το 1985, οπότε και επανεκλέγεται Βουλευτής. Το 1988 αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, ενέργειας και τεχνολογίας μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 2 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, του ΡΑΔΙΟ-Ένα και του www.magnesianews.gr , που συνεργάστηκαν μαζί του, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια. Σειρά συλλυπητήριων μηνυμάτων από πρόσωπα και πολιτικούς φορείς.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη έναν τίμιο σύντροφο, που κράτησε ψηλά τη σημαία του αγώνα για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας, τον Παυσανία Χρ. Ζακολίκο.

Ο Παυσανίας Ζακολίκος, γόνος οικογένειας καπνεργατών από τον Αλμυρό, με τον πατέρα του πρωτεργάτη του καπνεργατικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, βίωσε την Πολιτική από μικρό παιδί, ως αγώνα για μια καλύτερη ζωή όλων και όχι μόνο των ολίγων. Εντάχθηκε στη νεολαία του Γέρου της Δημοκρατίας και μετέπειτα, ως φοιτητής, αποτέλεσε ενεργό μέλος της γενιάς του 114. Ήταν από τους πρώτους οπαδούς της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο, καθώς και σημαντικό οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων του Ανδρέα Παπανδρέου στη Θεσσαλία στην προδικτατορική περίοδο. Μεταπολιτευτικά υπήρξε από τα Ιδρυτικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ιδρυτικό Μέλος του Τομέα Επιστημόνων, Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Εξελέγη το 1981 Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζοντας το τότε κάστρο της Συντηρητικής Παράταξης στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1996. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1982-1985, Εθνικής Οικονομίας 1988-1989 και Υπουργός Αναπληρωτής Βιομηχανίας το 1989. Με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία από το 1993 έως το 1996, διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι, κατά την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ανέλαβε την προεδρία του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), από το 2002 μέχρι το 2004.

Συνετέλεσε, πάντα σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς, σε διάφορα αναπτυξιακά έργα του Νομού Μαγνησίας. Δεν ενεπλάκη ποτέ σε εσωτερικές κομματικές έριδες και δεν επέτρεψε ποτέ να παρασυρθεί από ατομικιστικές αντιλήψεις της πολιτικής διεργασίας

Οι παλαιότεροι σύντροφοι, είτε αιρετοί είτε απλά μέλη του Κινήματος, θυμούνται έντονα την συναινετική του διάθεση, υπέρ της συνεργασίας με τον Συνασπισμό στη Μαγνησία, κατά τη διαδικασία εκλογής της πρώτης εκλεγμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 1994. Τα στελέχη τότε, διατηρούσαν ακόμα έντονες τις αρνητικές μνήμες από τη συγκυβέρνηση του 1989, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, η οποία μάλιστα είχε στόχο τον ίδιο τον Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο Παυσανίας Ζακολίκος όμως, εμπνεόμενος από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε συναινέσει επίσης στον ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στον Νομό, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια, αναλαμβάνοντας αβίαστα και το ανάλογο πολιτικό κόστος, έχοντας μοναδικούς στόχους την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Μαγνησίας συνολικά αλλά και της Παράταξης.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε και τη σύζυγό του Σοφία. Μετά τις σπουδές τους σταδιοδρόμησαν στο στίβο της μαχόμενης Δικηγορίας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος συντρόφου.

Ο Παυσανίας Ζακολίκος σε κοινωνική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο (αρχείο Γ. Παπατόλια)
Ο Παυσανίας Ζακολίκος σε ομιλία του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο (αρχείο Γ. Παπατόλια)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.