Θρ. Σταυριδόπουλος: Με καθαίρεσε το ΤΑΙΠΕΔ γιατί δεν συναινούσα στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Xαρακτήρισε ψέματα τις «διαρροές» ότι αρνήθηκε τον οικονομικό και νομικό έλεγχο

Βολές κατά του ΤΑΙΠΕΔ εξαπέλυσε σε συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΒ Α.Ε. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, με αφορμή την αποπομπή του από τη θέση που αποφασίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη.
Ο κ. Σταυριδόπουλος απέδωσε σε εκδικητική πράξη την εκδίωξη του καθώς ο ίδιος δεν συμφωνούσε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει αξιοποίηση, καθώς «γραμμή το ΤΑΙΠΕΔ είναι τα λιμάνια να πωληθούν, χωρίς να αξιοποιηθούν», κάτι που ήταν αντίθετο στην πολιτική εντολή που είχε λάβει ο ίδιος.

Όπως είπε, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση έχουν διαφορετική αντίληψη σε σχέση με την ανάπτυξη των λιμανιών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ελέγξει και εξέφρασε φόβους, ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι πρόεδροι περιφερειακών λιμανιών που θα απομακρυνθούν.

Ο κ. Σταυριδόπουλος, κατήγγειλε το ρόλο του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Θανάση Λιάγκο να δεχτεί ο ΟΛΒ πρόταση της ΑΓΕΤ, που ενώ είχε να πληρώσει επτά μήνες για τη διακίνηση φορτίων από το λιμάνι της και έκανε πρόταση για καταβολή του ενός τρίτου της οφειλής. «Αν η πρόταση γινόταν αποδεκτή ο ΟΛΒ και το Ελληνικό Δημόσιο θα έχαναν περίπου 4 εκ. €», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΒ.

Σύμπραξη με λιμενεργάτες και μέλος του ΟΛΒ
Ακόμη, κατήγγειλε για σύμπραξη τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ, με τον εκπρόσωπο των Λιμενεργατών Θ. Κρητικό, που ανέλαβε ρόλο «μεσάζοντα» με εργολάβο για παραχώρηση όλου του μεταφορικού έργου που εκτελείται στο λιμάνι, με παραγκωνισμό των υπαλλήλων του ΟΛΒ. Μάλιστα η εταιρία, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε στον ΟΛΒ με προσχέδιο σύμβασης το οποίο και απορρίφθηκε.
Ο κ. Κρητικός έβλεπε τα πράγματα με ένα λάθος τρόπο. Έβαζε το δικό του συμφέρον, και το συμφέρον συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων μπροστά από το συμφέροντα του λιμανιού, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΒ.
«Όταν αναλάβαμε εμείς τους τέσσερις χειριστές γερανών το λιμάνι τους απασχολούσε εργολαβικά με τον κ. Κρητικό, είχε συνεργασία με εργολάβους για κάποιες από αυτές τις εργολαβίες. Όμως εμείς θέλαμε να προσλάβουμε τέσσερις, γιατί θα ήταν πιο οικονομικό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριδόπουλο «μόλις μπορέσαμε μέσω ΑΣΕΠ άρχισαν να μειώνονται οι ανάγκες για εργολαβικούς. Επιπλέον ο κ. Κρητικός μας πρότεινε, αλλά δεν έγινε δεκτό, να κάνουμε σύμβαση, να δώσουμε σε γνωστό του εργολάβο όλη τη διακίνηση των φορτίων που γίνονται με γερανούς και τους λιμενεργάτες να τους απασχολήσουμε στα γραφεία και τις πλάστιγγες. Εμείς αντιδράσαμε. Αυτά είναι συμφέροντα και συγκρούσεις. Αλλά ο κ. Κρητικός πρέπει να καταλάβει ότι οι λιμενεργάτες δεν είναι η αντιπροσωπευτικότερη ομάδα με συμφέροντα στο λιμάνι». Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι ο νόμος άλλαξε και οι ναυτικοί πράκτορες που έπρεπε να είναι στο Δ.Σ. έπρεπε να εκπροσωπούνται.

Απειλούσε στο Δ.Σ.
Επίσης, είπε ότι ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ από το καλοκαίρι έδινε το παρών στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΟΛΒ και έφρασε στο σημείο να απειλεί ακόμη το Δ.Σ. σχετικά με την άμεση διενέργεια του ελέγχου.
Ο κ. Σταυριδόπουλος ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στα συμβούλια που παρέστη απειλούσε τους συμβούλους με εκφράσεις ότι «εάν δεν πραγματοποιηθεί ο έλεγχος με οποιοδήποτε τρόπο εντέλλεσθε ο μέτοχος θα σκεφθεί σοβαρά αν θα σας απαλλάξει από τα καθήκοντά σας…». Επίσης έκανε λόγο για ευθείες απειλές για θέματα που ούτως η άλλως ορίζουν οι νόμοι πως θα αντιμετωπιστούν. «Η πλειοψηφία του συμβουλίου και εγώ δεν θα θέλαμε να αποδεχθούμε πράγματα που θα ήταν κατά των αρχών μας των πολιτικών αντιλήψεων και του κύρους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία με τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ σε όλα τα θέματα, υπήρχε και με άλλο ένα μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, όπως ανέφερε ο κ. Σταυριδόπουλος.

Ψέματα τα περί άρνησης
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΒ χαρακτήρισε ψέματα τις «διαρροές» ότι αρνήθηκε τον οικονομικό και νομικό έλεγχο και τόνισε ότι η απάντησή του ήταν θετική, με την προϋπόθεση τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους ελεγκτές του ΤΑΙΠΕΔ, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.
Ο κ. Σταυριδόπουλος κατήγγειλε ότι σε επικοινωνία που είχε με ελεγκτή του ΤΑΙΠΕΔ, για να συζητήσουν τα του ελέγχου στην ΟΛΒ Α.Ε., ο ελεγκτής δεν έκλεισε το τηλέφωνο και τον άκουσε να μιλάει με άλλο άτομο λέγοντας ότι «έχει εντολή να τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖαίο πρόεδρο και άλλους, που δημιούργησαν στο ΤΑΙΠΕΔ προβλήματα και αντιστέκονται»…
Ο κ. Σταυριδόπουλος τόνισε ότι επειδή είχε καταλάβει τι γινόταν ενημέρωσε προφορικά και εγγράφως, τόσο το υπουργείο, όσο και τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο ήταν καθησυχαστικό.

Το λιμάνι δεν απαξιώθηκε
Σύμφωνα με τον Θρασ. Σταυριδόπολο, στα 2,5 χρόνια διοίκησης της ΟΛΒ Α.Ε. το λιμάνι κινείται ανοδικά, δεν έχει δάνεια και δεν οφείλει, εισέπραξε οφειλές, διέφυγε τον οικονομικό κίνδυνο και, το βασικότερο, δεν απαξιώθηκε.
Ο ίδιος είπε ότι το λιμάνι μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά αλλά και εμπορικά και να προχωρήσει και η συμφωνία με τη Χαλυβουργία για την απομάκρυνση του σκραπ. Όπως είπε μπορεί να γίνει μαρίνα σκαφών, που δεν υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μπορεί να αναπτυχθεί ΣΕΜΠΟ (Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων) και να προχωρήσει και η συμφωνία με τη Χαλυβουργία για την απομάκρυνση του σκραπ.
Όπως είπε, δεν γνωρίζει γιατί επελέγη ο κ. Τοζίδης ως διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος έχει κι αυτός συγκρουστεί με το ΤΑΙΠΕΔ όταν είχε την ευθύνη του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε φόβους, ότι μπορεί να αντικατασταθούν και άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι ΟΛΒ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.