Θύελλα αντιδράσεων για την πώληση νερού από τη ΔΕΥΑΜΒ

Η πρόταση Γιώργου Τόρη βρίσκει έκπληκτους και άφωνους Ν. Καπούλα, Ι. Αποστολάκη, Α. Καλυβιώτη και Α. Φραγκουδάκη

Θυμηδία, ως επί το πλείστον, έχει προκαλέσει η δήλωση του νέου προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ κ. Γιώργου Τόρη για την πρόθεσή του να καταστήσει την δημοτική επιχείρηση κερδοφόρα, πλασάροντας στην παγκόσμια αγορά εμφιαλωμένο νερό από το Πήλιο! Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τα σχέδιά του ο κ. Τόρης τόνισε μεταξύ άλλων «με τα έργα που θα γίνουν θα πίνουμε το καλύτερο νερό στην Ελλάδα», το οποίο μάλιστα θα φθάσουν να πίνουν μέχρι και οι κάτοικοι των νησιών «Φίτζι», δίχως ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το σχέδιό του. Παρά τις φιλοδοξίες όμως ο κ. Τόρης ουσιαστικά αποκάλυψε ότι ουδεμία σχέση με το αντικείμενο έχει, ζητώντας παράταση χρόνου λίγων μηνών προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι ενώ ο κ. Τόρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της, μονοπωλιακής όπως πραγματικά είναι, επιχείρησης ύδρευσης, στην πραγματικότητα η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται υπό την απειλή νέων κατασχέσεων από την ΕΡΓΗΛ, ενώ η δημοτική αρχή Μπέου έχει εκφράσει επανειλημμένως την πρόθεσή της για την λύση και εκκαθάρισή της! Παράλληλα η αδυναμία διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγεί τη διοίκηση της επιχείρησης σε διαρκείς συστάσεις προς τους πολίτες για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού, το οποίο κατά τον κ. Τόρη στο μέλλον θα επαρκεί για να πωλείται κιόλας!
Μιλώντας χθες στο Ράδιο Ένα η επικεφαλής της παράταξης «Έξυπνη πόλη» κ. Νάνσυ Καπούλα δεν πίστευε στα αυτιά της όταν της μετέφερε τη δήλωση ο Γιώργος Καρεκλίδης, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» κ. Ιάσονας Αποστολάκης, αναρωτήθηκε πως θα πουλάει η ΔΕΥΜΑΒ νερό, αφού η δημοτική αρχή θέλει να την εκκαθαρίσει, ο κ. Αχιλλέας Καλυβιώτης, πρώην δημοτικός σύμβουλος υπογράμμισε πως οι πηγές βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, ενώ ο κ. Αριστείδης Φραγκουδάκης, μέλος της Κίνησης Πολιτών για το Νερό χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Τόρη ως …χοντρό αστείο.

Ν. Καπούλα: Ας βελτιώσουμε το νερό στις βρύσες μας και μετά συνεισφέρουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα

“Πραγματικά έχει γίνει αυτή η δήλωση;” ήταν η πρώτη αντίδραση της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου και προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυς Καπούλα όταν άκουσε τη δήλωση του νέου προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ κ. Γιώργου Τόρη, που θέλει να εμφιαλώνει και να πουλά η ΔΕΥΑΜΒ το νερό του Πηλίου. Η κ. Καπούλα μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να βελτιώσουμε το νερό στις βρύσες των νοικοκυριών του πολεοδομικού συγκροτήματος και ας συνεισφέρουμε μετά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η κ. Καπούλα αναρωτιόταν  εάν πραγματικά είχε γίνει αυτή η δήλωση από τον κ. Τόρη και μετά από κάποια δευτερόλεπτα αμηχανίας σχολίασε πως “Η δήλωση αυτή είναι κάπως άγουρη. Ως πρόεδρος θα αναλάβει πολύ σοβαρά θέματα να επιλύσει και θα περιμένω δηλώσεις και τοποθετήσεις πάνω σ’ αυτά. Τώρα αυτό το Project που παρουσιάζει είναι πάρα πολύ θεωρητικό”.
Η ίδια ανέφερε πως δεν υπάρχει καλή διαχείριση των πηγαίων νερών και αποδεικνύεται το καλοκαίρι, όπου το πολεοδομικό συγκρότημα τις περισσότερες χρονιές υποφέρει, με αποτέλεσμα να μπαίνουν μπρος οι γεωτρήσεις, που ρίχνουν και την ποιότητα του νερού και την επάρκεια.
” Όλα αυτά είναι θέματα για να ενημερωθεί ο κ. Τόρης του τι ακριβώς διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ, χιλιάδες νοικοκυριά μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα και τα οποία έχουν απαίτηση πρώτα απ΄ όλα, για καλής ποιότητας νερό. Η αναβάθμιση της ποιότητας του νερού είναι πρωταρχικός στόχος. Ας βελτιώσουμε πρώτα το νερό από τις βρύσες μας στο πολεοδομικό συγκρότημα και μακάρι, να είμαστε καλά και να συνεισφέρουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα.

Ι. Αποστολάκης: Από τη ΔΕΥΑΜΒ που θέλουν να κλείσουν θα κάνουν τόσο μεγάλα έργα;

Πρωταρχικός στόχος για τη ΔΕΥΑΜΒ θα έπρεπε να είναι η έλευση στο δίκτυο πηγαίου νερού καλής ποιότητας για να πίνει ο Βολιώτης, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5, ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου κ. Ιάσονος Αποστολάκης και αναρωτήθηκε πως και από ποιον θα γίνουν όλα αυτά τα μεγάλα έργα όταν πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να κλείσει τη ΔΕΥΑΜΒ.
Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε πως στο Πήλιο υπάρχει περισσότερο νερό, απ’ όσο νομίζουμε, ωστόσο το θέμα είναι, όπως συμπλήρωσε, ότι εδώ και χρόνια υπήρχε ένα αίτημα φορέων, των αντιπολιτεύσεων και γενικότερα όσων ασχολούνται με το θέμα των υδάτων στο Βόλο να γίνει επιτέλους και σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ και να τελειώσει, η μελέτη της υδρολογικής λεκάνης του Πηλίου και του Βόλου, ώστε να διερευνήσουμε τι αποθέματα νερού έχουμε και μετά να δούμε πως μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε.
Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας σχολίασε πως ο Βολιώτης επιλέγει να πίνει κατά κόρον εμφιαλωμένο νερό καθώς είναι θέμα γεύσης, εξαιτίας και της υπερβολικής χλωρίωσης, καθώς σε μεγάλο βαθμό το νερό προέρχεται από γεωτρήσεις κι όχι πηγαίο νερό..
“Εάν είναι στο όραμα της νέας διοίκηση να υπάρχει και εμφιαλωτήριο καλώς μεν, αλλά νομίζω ότι το βέλτιστο για μια σωστή διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ θα είναι να πίνει ο Βολιώτης πηγαίο νερό από το δίκτυο, ώστε να αποφεύγουμε και το πλαστικό”, σχολίασε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εξέφρασε και την παραδοξότητα που υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η δημοτική αρχή, η οποία έχει μία εκπεφρασμένη πρόθεση να κλείσει τη ΔΕΥΑΜΒ, να την εκκαθαρίσει θέλει παράλληλα να κάνει αυτά τα μεγάλα επιχειρηματικά πλάνα της, τα οποία απαιτούν την ύπαρξη μία ΔΕΥΑ.
“Δεν μπορούν να γίνουν από ένα Δήμο. Απαιτούν μεγάλα έργα ΕΣΠΑ, απαιτούν τεχνογνωσία, άρα αυτά που εξήγγειλε ο κ. Τόρης από του θα γίνουν; Από τη ΔΕΥΑΜΒ που θέλουν να την εκκαθαρίσουν”; είπε ο κ. Αποστολάκης.
Μάλιστα σχολίασε και την επιλογή του Δημάρχου να αποσυρθεί της προεδρίας της ΔΕΥΜΑΒ λέγοντας χαρακτηριστικά πως ” Επειδή χρειάζονται να σπάσουν πολλά και σκληρά αυγά στη ΔΕΥΑΜΒ το επόμενο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με το κλίμα που υπάρχει, θεωρώ ότι η δημοτική αρχή θα εκτεθεί με διάφορες αποφάσεις που έχει πάρει, ο Δήμαρχος μας έχει συνηθίσει να αδειάζει στην πρώτη στραβή με πολύ μεγάλη ευκολία παλαιότερους συνεργάτες του, τον κ. Γαλάτη κ.α είναι στο πίσω μέρους του μυαλού του να πει ότι φταίει η Διοίκηση Τόρη”.

Α. Καλυβιώτης: Στα ρέματα το πηγαίο νερό

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Βόλου Αχιλλέας Καλυβιώτης, λόγω της ιδιότητας αντιδημάρχου που είχε στον δήμαρχο Ιωλκού, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να βγει δημόσια και να πει πόσες και που βρίσκονται οι πηγές που θέλουν να εμφιαλώσουν.
Όπως είπε κανείς δεν γνωρίζει πόσες και που βρίσκονται οι πηγές, πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη και όλο το πηγαίο νερό πηγαίνει στα ρέματα, ενώ κανείς δεν έκανε υδρομάστευση και καλλιέργεια των πηγών.
«Παρόλο που έχουμε καλό νερό από τις πηγές, το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, πίνει κακής ποιότητας νερό και δουλεύουν οι γεωτρήσεις μέρα νύχτα ακόμη και τον χειμώνα», τόνισε και ζήτησε να φτιάξουμε την ποιότητα του νερού στο Βόλο και να κάνουμε καλλιέργεια των πηγών.
Για το θέμα της άρδευσης που θα παραχωρηθεί στις Δημοτικές Ενότητες, ο κ. Καλυβιώτης είπε ότι η Δημοτική Αρχή δεν αφήνει τους προέδρους των Ενοτήτων να ανέβουν ούτε στα έδρανα για να παρακολουθήσουν τα Δημοτικά Συμβούλια, τώρα θα τους δώσει ένα κομμάτι της αρμοδιότητας;
Όπως είπε, αν ο Δήμος θέλει να δει σοβαρά το θέμα της άρδευσης, πρέπει να καθίσει στις τοπικές κοινωνίες να συζητήσει, να κάνει τροποποίηση του κανονισμού άρδευσης, αλλά τη διαχείριση πρέπει να είναι στη ΔΕΥΑΜΒ και οι τοπικές κοινωνίες να προτείνουν τον τρόποι διαχείρισης, το κόστος και πως θα πληρώνει ο καθένας και προέβλεψε ότι οι πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων θα μαλώνουν μεταξύ τους.
Ο Αχ. Καλυβιώτης είπε ότι παλιότερα στους Δήμους Ιωλκού και Πορταριάς έβγαιναν πιστώσεις και πριν την αρδευτική περίοδο οι εργολάβοι έκαναν καθαρισμό φρεατίων και υδραυλάκων. Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, δεν καθαρίζεται τίποτα και ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο.
«Θεωρώ ότι υπάρχει τεράστια αδυναμία του Δήμου να διαχειριστεί αυτό το κομμάτι και βλέπουμε ευκαιριακά η Δημοτική Αρχή να το δίνει στις τοπικές κοινότητες, ενώ υπάρχει μεγάλο κομμάτι ευθύνης των αρμοδίων της ΔΕΥΑΜΒ», ανέφερε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος.

Αριστείδης Φραγκουδάκης: Χοντρό αστείο Τόρη για εμφιάλωση νερού

“Περάσανε από τη ΔΕΥΑΜΒ διάφοροι πρόεδροι με πολλά ευτράπελα και αστεία πράγματα, αλλά τέτοιο χοντρό αστείο δεν ξανακούσαμε. Δεν είναι τυχαίο το χλώριο που μπήκε στις πηγές του Πηλίου. Θα το δίνει με χλώριο το νερό από την πηγή ο κ. Τόρης; “, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστείδης Φραγκουδάκης, μέλος της Κίνησης Πολιτών για το Νερό.
Ο ίδιος ανέφερε πως στο Πήλιο υπάρχει πολύ καθαρό νερό, το οποίο όμως δεν φτάνει στο Βόλο.
“Το δίκτυο της ύδρευσης που χρόνια λέμε εμείς ως Κίνηση, που το Πανεπιστήμιο έχει πει και η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ ότι χάνεται το μισό νερό, επειδή είναι τρύπιο το δίκτυο, δεν έχει αντικατασταθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κι αυτά τα ήξερε η δημοτική αρχή Μπέου” και συμπλήρωσε πως “Ο κ. Τόρης πάνω στον ενθουσιασμό του, είναι και επιχειρηματίας ο ίδιος, νομίζει πως όλα πρέπει να συσχετίζονται με τα χρήματα. Ας πάρει να διαβάσει τη νομοθεσία για τη ΔΕΥΑΜΒ, να δει ότι δεν είναι οι ΔΕΥΑ επιχειρήσεις για να βγάζουν χρήματα. Είναι κοινωφελής οργανισμός που σκοπό έχει την ύδρευση και την αποχέτευση και να παρέχει αυτό το φυσικό αγαθό σε όλο τον κόσμο και στα σχολεία και στα νοσοκομεία και να μην βγάζει λεφτά. Απλώς ανταποδοτικά να παίρνει τα χρήματα που ξοδεύει”.
Ο κ. Φραγκουδάκης είπε πως το νερό του Πηλίου, εάν γίνουν έργα για να μην υπάρχουν διαρροές, εάν γίνουν κάποιες αποθηκεύσεις για το καλοκαίρι και μικρά ειδικά φράγματα, σταματήσουν οι βιομηχανίες και η τσιμεντοβιομηχανία να παίρνουν πόσιμο νερό, τότε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του Βόλου.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα της άρδευσης ανέφερε πως η άρδευση ανήκει στο Δήμο Βόλου, αυθαίρετα και παράνομα πήγε στη ΔΕΥΑΜΒ και σχολίασε πως ακόμη και προχθές κάτοικοι του Πηλίου λάμβαναν λογαριασμούς 300 και 500 ευρώ για την άρδευση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.