Θύμα απάτης Βολιώτης επαγγελματίας, κατήγγειλε ότι έχασε πάνω από 50.000 €

Προκαταρκτική από την Εισαγγελία για να διερευνηθεί που πήγαν τα χρήματα

Τέλος δεν έχουν οι απάτες με ηλεκτρονικά μέσα, στις οποίες πέφτουν συνεχώς συμπολίτες μας, κάτι που φαίνεται από τις μηνύσεις που κατατίθενται στις αρχές και δείχνουν ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Βολιώτη επαγγελματία, που έπεσε θύμα απατεώνων, που άγνωστο πως, πληροφορήθηκαν τη συναλλαγή του με προμηθευτή, τον πληροφόρησαν ότι άλλαξε το τραπεζικό IBAN, με αποτέλεσμα να δει τα χρήματά του να κάνουν «φτερά»…
Θύμα της απάτης είναι έμπορος που διατηρεί κατάστημα, έκανε παραγγελία από εταιρία αθλητικών ειδών και ενώ είχε επικοινωνία με εκπροσώπους της για την πληρωμή των ειδών που παρήγγειλε, παρεμβλήθηκε απατεώνας, που ενημέρωσε τον έμπορο με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι δήθεν άλλαξε το IBAN της προμηθεύτριας εταιρίας.
Χωρίς να υποψιαστεί το παραμικρό, ο επιχειρηματίας φέρεται να μετέφερε ποσό άνω των 50.000 € για τα είδη που είχε αγοράσει στο νέο IBAN που του είχε δοθεί.
Τελικά, ο επαγγελματίας ενημερώθηκε από την εταιρία ότι η παραγγελία δεν είχε πληρωθεί και τότε κατάλαβε ότι επρόκειτο για απάτη, καθώς τα χρήματα που είχε πληρώσει για την πληρωμή της παραγγελίας του, είχαν κάνει «φτερά».
Τότε πήγε στην Αστυνομία, κατέθεσε μήνυση που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, που διέταξε προκαταρκτική, μήπως από την έρευνα εντοπιστεί ο δράστης και βρεθούν τα χρήματα.

Πολλαπλασιάστηκαν οι διαδικτυακές απάτες

Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει στην Εισαγγελία Βόλου, από τις μηνύσεις, οι διαδικτυακές απάτες πολλαπλασιάστηκαν από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, που έγινε παραλαβή μηνύσεων σε σύνολο περίπου 60, ποσοστό περίπου 10% αφορούσε απάτες, ενώ το προηγούμενο διάστημα, ήταν πολύ λιγότερες.
Ο συνηθισμένος τρόπος εξαπάτησης των συμπολιτών είναι να υποκλέπτουν τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών των θυμάτων τους, μέσω υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων και να κάνουν αγορές ή μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό τους…
Από την έρευνα που γίνεται, προκύπτει ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν καρτοκινητά τηλέφωνα, οι αριθμοί των οποίων είναι καταχωρημένοι σε αλλοδαπούς, e mail που δεν υπάρχουν ή αριθμό IP, που οδηγούν σε ηλικιωμένους άλλων χωρών ή και αριθμούς λογαριασμών Ελληνικών τραπεζών, που όμως ανήκουν κυρίως σε ηλικιωμένους, που δεν έχουν καμία σχέση με την απάτη. Επίσης μεγάλη συχνότητα έχουν διαδικτυακές απάτες που μεταφέρουν τον ανυποψίαστο σε περιβάλλον τράπεζας, που όμως δεν είναι, του αποσπούν τους κωδικούς και ανενόχλητοι κατεβάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Κύκλοι της Εισαγγελίας τονίζουν ότι σχετική ασφάλεια μπορεί να έχει ο καθένας αν έχει διασυνδέσει τον τραπεζικό του λογαριασμό με το κινητό του τηλέφωνο, ώστε να λαμβάνει ειδοποιήσεις στην κάθε συναλλαγή και να μπορεί να αντιδράσει άμεσα, αν πέσει θύμα απάτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.