Τι απαντά ο Κοπάνας για τα βουλωμένα φρεάτια

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο έλεγχος του δικτύου- Αναπόφευκτα παρουσιάζονται προβλήματα παροχέτευσης»

Επτά αντιπλημμυρικής θωράκισης έργα ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αργύρης Κοπάνας, ενώ μίλησε και για το δίκτυο ομβρίων το οποίο «βούλωσε» σε κεντρικά σημεία της πόλης, την περασμένη Παρασκευή, με μόλις 15 λεπτά βροχής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λίμνες νερού. Ουσιαστικά ο κ. Κοπάνας είπε ότι το δίκτυο είναι μπλοκαρισμένο από φερτές ύλες και λάσπη λόγω των περσινών κακοκαιριών και αναπόφευκτα «μπουκώνουν» το σύστημα…

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα δίκτυα ομβρίων είναι σχεδιασμένα να δέχονται 50 χιλιοστά βροχής, όμως την περασμένη Παρασκευή δέχτηκαν 135, δηλώνοντας ουσιαστικά πως κάθε φορά που θα έχει μία έντονη μπόρα, τμήματα δρόμων θα πλημμυρίζουν…

 

Τι είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ

Όπως σημειώνεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου της ΔΕΥΑΜΒ ο κ. Κοπάνας αναφέρθηκε σε κάποια καίρια ζητήματα σε σχέση με το δίκτυο ομβρίων ενημερώνοντας τους δημότες
μεταξύ άλλων για τα εξής:

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι το δίκτυο ομβρίων του πολεοδομικού συγκροτήματος διαθέτει αγωγούς μήκους 200 χλμ.  και 17.000 φρεάτια υδροσυλλογής.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η παρακολούθηση και ο έλεγχος του τεράστιου αυτού δικτύου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Μετά τον Daniel και τον Elias, εισχώρησαν φερτές ύλες και λάσπη στο δίκτυο, που συνεχώς μετακινούνται και μεταφέρονται υπογείως ακόμα και σήμερα και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία. Επίσης το δίκτυο ομβρίων έχει κατασκευαστεί για να υποδέχεται συγκεκριμένα ύψη βροχής. Αν αυτά ξεπεραστούν τότε αναπόφευκτα παρουσιάζονται προβλήματα παροχέτευσης.

Τα δίκτυα ομβρίων της πόλης μας και της χώρας μας, σχεδιάζονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας, οι οποίες ορίζουν ως βροχή σχεδιασμού την βροχή με επαναφορά δεκαετίας που αντιστοιχεί γενικά σε ρυθμό βροχής 50 χιλιοστών.

Επομένως είναι προφανές ότι τα δίκτυα ομβρίων, σε περιπτώσεις βροχής με ρυθμό μεγαλύτερο από την βροχή σχεδιασμού, θα δυσκολεύονται να παροχετεύσουν τα όμβρια νερά.

Οι δύο μπόρες της προηγούμενης εβδομάδας είχαν ρυθμό 135 χιλιοστών, οπότε είναι φυσικό φαινόμενο η προσωρινή συγκέντρωση νερού στα οδοστρώματα, το οποίο παροχετεύεται σιγά σιγά. Στις ιδιαίτερα ευπαθείς περιοχές της πόλης (Νεάπολη και Παλιό Λιμεναρχείο) το δίκτυο των ομβρίων έχει ενισχυθεί με την κατασκευή αντλιοστασίων και για αυτό δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα.

Όταν η βροχή είναι έντονη, όπως αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια ασύμμετρη απειλή, καθώς παρασέρνονται φύλλα και σκουπίδια τα οποία φράζουν τις σχάρες υδροσυλλογής, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η απορροή των νερών. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουμε με συνεργεία που επιχειρούν την ώρα εκδήλωσης του φαινομένου απομακρύνοντας τα φύλλα- σκουπίδια.

Τα φρεάτια ήταν και είναι καθαρισμένα και λειτουργικά. Άλλωστε αυτό πιστοποιείται από το γεγονός της μη παραμονής νερών στα οδοστρώματα μετά τη μπόρα.

Εμφανίστηκε στις μπόρες και το φαινόμενο της εκτίναξης καλυμμάτων φρεατίων ελέγχου. Αυτό συμβαίνει επειδή στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, είναι συνδεδεμένα και τα όμβρια σχεδόν του συνόλου των ακινήτων (πίσω πλευρές και ακάλυπτοι χώροι). Οπότε οι αγωγοί αποχέτευσης από βαρύτητας  μεταβάλλονται σε αγωγούς υπό πίεση, η οποία εκτονώνεται με την εκτίναξη του καλύμματος του φρεατίου.

Στο λιμάνι του Βόλου μετά τις θεομηνίες έπεσαν 1.000.000 κυβικά λάσπη. Αυτή η μάζα μετακινείται συνεχώς και για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της απόφραξης και της μείωσης της διατομής των απολήξεων των αγωγών ομβρίων στη θάλασσα- παραλία, προγραμματίζουμε επιχείρηση απομάκρυνσης της λάσπης και δημιουργίας ζώνης ασφαλείας έμπροσθεν των αγωγών».

 

Τέλος, ο Αργύρης Κοπάνας τόνισε ότι «Η προστασία της πόλης από τα όμβρια νερά είναι στο κέντρο της προσοχής της ΔΕΥΑΜΒ. Πέρα από ένα μόνιμο πρόγραμμα καθαρισμού των φρεατίων που υλοποιούμε, έχουμε εκπονήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων, οι οποίες θα προσφέρουν περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας του δικτύου ομβρίων».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.