Τι διεκδικούν και τι περιμένουν οι συνταξιούχοι για κύριες, επικουρικές και συντάξεις χηρείας…

Με την πολιτική της η Ν.Δ. θα κόψει συντάξεις, τόνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Ν.Χατζόπουλος

Οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσουν σε κόψιμο συντάξεων επεσήμανε ο κ. Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή και αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνταξιούχοι. Ανέφερε πως ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου δεν το κάνει, ενώ τα προβλήματα των συνταξιούχων οξύνονται με τις περικοπές σε επικουρικές και συντάξεις θανάτου κατά κύριο λόγο.
Για τα αναδρομικά
Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, έγινε μεγάλη “σφαγή” στα αναδρομικά του 2012, καθώς το 80% της σύνταξης χάθηκε. “Εμείς από την πρώτη ημέρα ως Δίκτυο, από το 2015 που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012, δώρα (4093, 4051), ειδική εισφορά αλληλεγγύης, είχαμε πει σε όλους τους συνταξιούχους ότι πρέπει να κάνουν αγωγές. Κατηγορηθήκαμε τότε. Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Γιατί όλες οι αποφάσεις είναι θετικές και ο ΕΦΚΑ ήδη έχει πληρώσει απόφαση πρωτόδικη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει πληρώσει πρωτόδικη απόφαση, δικαστή συνταξιούχου”, ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος.
Οι συνταξιούχοι ζητούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων σημειώνοντας πως πρέπει να πληρώσουν. Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καμία σχέση με τις περικοπές του 2012. Ο νόμος Κατρούγκαλου έλεγε επαναϋπολογισμός στην κύρια σύνταξη, αναπροσαρμογή στην επικουρική που έχει γίνει κι εκεί χάσαμε πάνω από 100-150 ευρώ σύνολο. Ο επαναϋπολογισμός στην κύρια είναι από 1/1/2019. Το τρίτο κομμάτι είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού μεικτής και επικουρικής. Άρα πουθενά στην αίτηση ακύρωσης δεν έχουμε βάλει τις περικοπές του 2012. Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση άμεσα, όπως το είπαν και οι ίδιοι άλλωστε, να πληρώσουν τις αποφάσεις”, ζήτησε ο κ. Χατζόπουλος.

Δεν θα καταργηθεί στην ουσία ο νόμος Κατρούγκαλου

Μάλιστα ο πρόεδρος του Δικτύου συνταξιούχων σχολίασε πως υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου κι αυτό γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν του βγαίνει φυσικά αυτό, γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου επί της ουσίας πάει να νομιμοποιήσει τις περικοπές του 2012. Κι αυτό δεν του βγαίνει ,γιατί πρόσφατα πήραμε μία απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο που λέει ότι ο επαναϋπολογισμός είναι παράνομος. Κι εκεί θα δείτε το πολιτικό αδιέξοδο κι αυτής και της προηγούμενη κυβέρνησης”.

Συντάξεις θανάτου

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται και για τις συντάξεις θανάτου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο στις 17 Μαΐου η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε να λαμβάνεται από 50% της κύριας σύνταξης , το 70% . “Εμείς δεν ζητήσαμε αυτό. Εμείς ζητήσαμε από την ημερομηνία θανάτου, να φτιαχτεί αυτή η κατάσταση. Αν κάποιος πέθανε τον Ιούνιο του 2016, γιατί να μην πάρει τα αναδρομικά και να τα δώσει η κυβέρνηση από 17 Μάη. Να τα πάρει από την ημερομηνία θανάτου, που είναι λογικό”.
Ο κ. Χατζόπουλος, αναφορικά με τις συντάξεις θανάτου σημειώνει πως πλέον στα τρία χρόνια, να δίνουν όλη τη σύνταξη και από κει να κόβουν το 50%. “Αν η δεύτερη σύνταξή σου ήταν 700 ευρώ, πάει στα 350 ευρώ. Μιλάμε για 350 ευρώ κόψιμο το μήνα, τη στιγμή που ο άνθρωπος που έχει φύγει από τη ζωή, έχει πληρώσει τις εισφορές του. Εμείς θέλουμε να μην κόβεται το 50% μετά από τρία χρόνια. Να παίρνει για πάντα το 70% της σύνταξής του”, ανέφερε και συμπλήρωσε πως σε περιπτώσεις ασφαλισμένων και των δύο συζύγων στο δημόσιο δίνεται το 25%, γεγονός που είναι άδικο, καθώς γίνεται διαχωρισμός, τη στιγμή που από 1/1/2017 υπάρχει πλέον ένα ταμείο. Οι εν λόγω συνταξιούχοι χάνουν 350-400 ευρώ το μήνα.

“Θα μειώσουν τις συντάξεις”

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δικτύου σχολίασε πως στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο, το οποίο και ψήφισε και ο νυν πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στην 713 σελίδα, έλεγε να θεσπιστεί νομοθεσία για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες στο ΙΚΑ, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. “Έρχεται η κυβέρνηση σήμερα και θέλει να εφαρμόσει τις μνημονιακές πολιτικές του 2012 και λέει ότι θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% έχει μείωση 2,8 δις, όταν από το πρώην ΙΚΑ παίρνει 9 δις το χρόνο. Φανταστείτε τα 2,8 δις, που θα βρεθούν για να πάρουμε εμείς τα χρήματά μας;

Η επόμενη πλέον Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα…

Αλλά έχουν το σκεπτικό να μειώσουν τις συντάξεις. Δεν θα το αντιμετωπίσει αυτή η σημερινή κυβέρνηση αυτό το πράγμα, αλλά η επόμενη γιατί δεν θα το πάει 5% στο σύνολο, αλλά ανά έτος θα πάει 1.25% κλιμακωτά, οπότε η επόμενη κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κόψει τις συντάξεις”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.