Τι ισχύει με το κλουβί στην «Κιβωτό» του Βόλου

«Υπήρχαν χώροι "συνέτισης" των παιδιών» αποκαλύπτει μέλος του νέου ΔΣ

Αδιανόητα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για όσα συνέβαιναν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Το νέο μέλος του Δ. Σ της «Κιβωτού του Κόσμου», και γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS», Γιώργος Πρωτόπαππας, μίλησε στο Mega και την εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» για τα ευρήματα του νέου διοικητικού συμβουλίου από τους ελέγχους, για την ασφάλεια των παιδιών και για την λειτουργία των δομών.

«Στις ατυχείς στιγμές, οι υπόλοιποι φορείς πρέπει να συνεχίζουμε να προσπαθούμε»
«Όσον αφορά στο κομμάτι της «Κιβωτού» δεν θα μπορώ να είμαι πολύ λεπτομερής, γιατί εμείς εκεί είμαστε για συγκεκριμένο λόγο. Η παιδαγωγική προσέγγιση του κάθε φορέα είναι διαφορετική. Ευτυχώς τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία μέριμνα από το κράτος και του υπουργείου σχετικά με τη μέθοδο αποτύπωσης και συνθηκών στελέχωσης του προσωπικού», ανέφερε αρχικά.

Όπως επισήμανε: «Το ένα κομμάτι είναι η παιδαγωγική προσέγγιση και το κατά πόσον είναι σωστή και αυτή που πρέπει και το δεύτερο κομμάτι αναφορικά με τους δωρητές, η συνέχιση της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη, ωστόσο από εμάς είναι σημαντικό να χτίζουμε και να επαληθεύουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Η δημοσιότητα μας δίνει το βήμα να μπορούμε να προβάλλουμε το έργο μας αλλά το έργο που γίνεται “πίσω από τις πόρτες” είναι δική μας ευθύνη. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει ότι ακόμα και στις ατυχείς στιγμές, οι υπόλοιποι φορείς πρέπει να συνεχίζουμε να προσπαθούμε».

«Δεν έχω πάει σε όλες τις δομές, έχουμε μοιράσει τις ευθύνες ανάμεσα στο νέο Δ.Σ. Η κ. Μαρτίνου που έχει αναλάβει το βαρύ έργο της διαχείρισης είναι το άτομο που έχει αναλάβει την ευθύνη της ουσιαστικής επικοινωνίας σε ζητήματα που εγείρονται για τις δομές», πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαππας.

Σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της δομής, ο κ. Πρωτόπαππας δήλωσε πως, «όλα τα μέλη έχουμε κάνει επικοινωνία και συνομιλίες με όλους τους υπεύθυνους παιδαγωγούς και με πολλά παιδιά. Αυτό το περίφημο κλουβί στον Βόλο, ναι μεν υπάρχει, αλλά είναι για φιλοξενία πτηνών και όχι παιδιών. Υπήρχαν χώροι «συνέτισης», αλλά το κομμάτι της χρήσης αυτών των χώρων, δεν ανήκει στην ευθύνη της δημοσιότητας».

«Η Κιβωτός του Κόσμου έχει 135 παιδιά τα οποία δεν μπορούν να φιλοξενηθούν αλλού, η λειτουργία αυτού του φορέα πρέπει να συνεχιστεί, και ανάλογα με την παιδαγωγική αντίληψη που έχουμε εμείς, εάν μπορεί κάτι να βελτιωθεί είτε αναφορικά με το προσωπικό είτε αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών υποστήριξης προς τα παιδιά», ανέφερε το νέ μέλος του ΔΣ.

«Η “Κιβωτός του Κόσμου” στηρίζεται περισσότερο στους εθελοντές»
Σχετικά με το πρωτόκολλο που έπρεπε να τηρείται στην «Κιβωτό του Κόσμου» ο κ. Πρωτόπαππας, που είναι και διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS», διευκρίνισε πως, «οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν ήταν στον υποχρεωτικό αριθμό που πρέπει να είναι. Οι ψυχολόγοι επίσης σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν ή ήταν εθελοντές. Είναι μία οργάνωση που στηρίζεται πάρα πολύ στους εθελοντές.

Στα «Παιδικά Χωριά SOS» είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτό, πιστεύουμε ότι εάν θέλεις να έχεις μία συνέχεια και ένα αποτέλεσμα πρέπει να δημιουργείς επαγγελματικές σχέσεις με επαγγελματίες. Εμείς θα δούμε το ελάχιστο που έχει ο νέος πολύ βοηθητικός νόμος της κυβέρνησης, και πανω σε αυτό θα αυξήσουμε όπου υπάρχει, τα δεδομένα».

«Το στοίχημά μας ήταν τα παιδιά να αισθανθούν ότι έχουν “αύριο”»
«Η παρουσία όλων των μελών σε όλες τις δομές, ήταν για να δηλώσεις παρουσία και να χτίσεις εμπιστοσύνη στα παιδιά ότι όλα θα συνεχιστούν. Τίποτα δεν θα διαφοροποιηθεί όσον αφορά τη δική τους φιλοξενία. Βλέπουν τα τεκταινόμενα και σαφώς ρωτάνε. Αλλα το δικό μας στοίχημα ήταν να μπορέσουν αυτά τα παιδια να ασθανθούν ότι έχουν “αύριο”. Το ποιο “αύριο” θα έχουν είναι στους δικούς μας ώμους να το χαράξουμε», πρόσθεσε.
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.