Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ευπαθείς ομάδες, ασθενείς και ηλικιωμένοι

Για την «έξοδο» της Δευτέρας, όπως συμβουλεύει η Γεωργία Μπέλλου επεμβατικός καρδιολόγος

Συμβουλές προς ευπαθείς ομάδες, ασθενείς και ηλικιωμένους, έδωσε μέσω του «Ράδιο ΕΝΑ» η Γεωργία Μπέλλου επεμβατικός καρδιολόγος, ενόψει της Δευτέρας που αρχίζουμε σταδιακά να βγαίνουμε από το σπίτι. Επειδή ο ιός είναι νέος, όπως σημείωσε συνομιλώντας με τον Ηλία Κουτσερή, τα στοιχεία είναι λιγοστά και από τα μέχρι τώρα δεδομένα, η γιατρός ανέφερε, ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι μεγαλύτεροι των 70 χρόνων.

Καρδιολόγος Γεωργία Μπέλλου

Για τους καρδιοπαθείς θα πρέπει να υπάρχουν δύο καρδιαγγειακές νόσοι για να πούμε ότι ένας ασθενής στην ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν φτάνει κάποιος να έχει μόνο υπέρταση, τόνισε η κα Μπέλλου. Σύμφωνα με την γιατρό, η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, ενώ οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακή εγκεφαλική νόσο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα μέτρα αυτοπεριορισμού που ελήφθησαν σίγουρα έχουν προστατέψει αυτούς τους ασθενείς, όμως βρισκόμαστε στη σταδιακή έξοδο και αρχίζουν οι δυσκολίες.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Η κα Μπέλλου είπε ότι για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους ασθενείς δεν αλλάζει κάτι από τη Δευτέρα και αυτά που πρέπει να προσέχουν.
Σύμφωνα με την ίδια, η Σουηδική, σε συνάρτηση με την Ιταλική εταιρία Καρδιοπαθών, κατέληξαν σε εννέα συμβουλές για τους καρδιοπαθείς και πνευμονοπαθείς: Αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τον συνωστισμό σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, κάτι που σημαίνει ότι δέχονται βοήθεια από κάποιον που μπορεί να τους βοηθήσει. Αποφεύγουν τη φυσική παρουσία στον γιατρό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και τηλεφωνούν αν θέλουν συνταγές ή να ρωτήσουν κάτι. Κρατούν πάντα αποστάσεις, δεν κάνουν χειραψίες και αποφεύγουν τις αγκαλιές. Το πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού με τουλάχιστον 60% αλκοόλη, είναι απαραίτητα.
Βήχουν ή φτερνίζονται στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο, για να αποφύγουν τη μόλυνση των χεριών, που εύκολα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα. Οι χρόνια ασθενείς πάντα παίρνουν την αγωγή τους και είναι πολύ προσεκτικοί με τα φάρμακά τους και απολυμαίνουν τις επιφάνειες και τα αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε επαφή πιο συχνά, όπως κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κα Μπέλλου συνέστησε να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάτι που μπορεί να γίνει με πολύ εύκολους τρόπους, όπως με υγιεινή διατροφή, πολλά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια. Το ανοσοποιητικό ενισχύεται ακόμη με την άσκηση και κυρίως με το περπάτημα, αλλά πάντα με αποστάσεις, διότι μειώνεται το στρες στον οργανισμό.

«Τα μηνύματα των Ευρωπαίων επιστημόνων
είναι ότι …όλοι θα περάσουμε τον κορωνοϊό»

Η επεμβατικός καρδιολόγος, που εργάστηκε για χρόνια στη Σουηδία, είπε ότι τα μηνύματα των Ευρωπαίων επιστημόνων είναι ότι …όλοι μας θα περάσουμε τον κορωνοϊό, για το ποιοι θα νοσήσουν πιο σοβαρά αναμένεται να απαντήσουν οι ιατρικές έρευνες, οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προσέχουν γιατί αν νοσήσουν, υπάρχει ο κίνδυνος η υγεία τους να εξελιχθεί στην πιο σοβαρή μορφή, καθώς δεν έχουν τις εφεδρείες να ξεπεράσουν τυχόν επιπλοκές, όπως η πνευμονία.
Η καρδιολόγος συνέστησε στους ασθενείς, αν εμφανίσουν σύμπτωμα από κάποια σοβαρή ασθένεια όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, να μη διστάσουν να έρθουν σε επαφή με το νοσοκομείο και τον γιατρό, γιατί είναι πολύ πιο επικίνδυνο να μείνουν στο σπίτι, απ’ ότι να πάνε στο Νοσοκομείο, από φόβο μην κολλήσουν κορωνοϊό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.