Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία

Μεταβατική η περίοδος για το σύστημα με τον οικογενειακό γιατρό

Το γεγονός ότι για την εφαρμογή του νέου συστήματος με τους οικογενειακούς γιατρούς, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, και οι ασφαλισμένοι ή μη, μπορούν όπως μέχρι σήμερα να πηγαίνουν, είτε στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας Βόλου (πρώην ΙΚΑ) ή στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου (Αλμυρό, Αργαλαστή, Βελεστίνο, Σκιάθο, Σκόπελο), είτε στον ιδιώτη γιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, είτε στο Νοσοκομείο Βόλου, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα» ο Γιώργος Μπακούλας, διευθυντής του ΠΕΔΥ Βόλου.
Όπως είπε, το σύστημα των οικογενειακών γιατρών προβλέπει ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και ο οικογενειακός γιατρός για συνταγογράφηση ή παραπομπές σε Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία, λογικά θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται από 1 Ιανουαρίου 2019.
«Μέχρι τότε οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, μπορούν να πηγαίνουν είτε στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας Βόλου (πρώην ΙΚΑ) ή στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου (Αλμυρό, Αργαλαστή, Βελεστίνο, Σκιάθο, Σκόπελο), στον ιδιώτη γιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, είτε στο Νοσοκομείο Βόλου», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Βόλου.

Πώς θα οριστεί ο οικογενειακός γιατρός

Σύμφωνα με τον κ. Μπακούλα, στο Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην ΙΚΑ), που είναι υπεύθυνο για τον αστικό πληθυσμό και επικουρείται από δύο ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας και Αγριάς, διαθέτει δύο οικογενειακούς γιατρούς, έναν γενικής ιατρικής και έναν δεύτερο παθολόγο και οι πολίτες, αφού εγγραφούν, μπορούν να απευθυνθούν σε όποιον από τους δύο θέλουν.
Για τους υπόλοιπους ιδιώτες γιατρούς που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον έκαναν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ως συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, για τις ειδικότητες γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, στους οποίους μπορούν να ορίζουν ως οικογενειακό γιατρό και να απευθύνονται. Ακόμη, μπορούν να ορίσουν οικογενειακό γιατρό μέσω ΚΕΠ και για ηλικιωμένους κ.α. είπε ότι μπορούν να την υποβάλουν ακόμη και μέσω taxisnet και του λογιστή τους.

Δεν λήγουν οι συμβάσεις των άλλων γιατρών

Ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Βόλου, είπε ότι αφού εγκριθεί το ηλεκτρονικό αίτημα στη συνέχεια ο γιατρός χρειάζεται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν, αν και ο ΕΟΠΥΥ τα παραλαμβάνει από τώρα, με την προϋπόθεση ότι το αίτημα του ασφαλισμένου θα εγκριθεί.
Με τους υπόλοιπους γιατρούς ειδικοτήτων (οφθαλμίατρους, ΩΡΛ, χειρουργούς) που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δεν λήγουν οι συμβάσεις και οι πολίτες μπορούν να τους επισκέπτονται απρόσκοπτα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018, τόνισε ο κ. Μπακούλας.

Άλλες δύο μονάδες ΤΟΜΥ

Ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Βόλου είπε ότι για το Δήμο Βόλου, προβλέπεται η δημιουργία άλλων δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
Όπως είπε η μία πρόκειται να δημιουργηθεί προς τον Άνω Βόλο και η δεύτερη προς Ν. Αγχίαλο, ώστε να καλύπτονται και αυτές οι περιοχές.

Το νέο σύστημα συμβάσεων
του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς

Διευκρινήσεις έδωσε πρόσφατα το Υπ. Υγείας για το νέο σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς και σε ανακοίνωση, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι Το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:
 Η δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα
 την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα,
Διευκρινίζεται ότι:
Α) Με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.
Να συνυπολογιστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του και ήδη καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ – των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης- ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.
Β) Το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων είναι γνωστό ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.
Μέχρι 1/1/2019 οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Τέλος επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.