Τι προέβλεπαν τα «σχέδια πλημμύρας» για τη Θεσσαλία και τι έφεραν «Ιανός» και «Διομήδης»!

Στο επίκεντρο η Θεσσαλία, χρειάζεται συζήτηση , καινοτόμα έργα και επανασχεδιασμός

Ακραία χαρακτήρισε τα φαινόμενα του Ιανού αλλά και του Διομήδη, που προκάλεσαν ζημιές στη Μαγνησία αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, ο Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας και μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή επεσήμανε την ανάγκη επανασχεδιασμού των έργων αλλά και ανασυγκρότηση στο θέμα της αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, που είναι πλέον μία «κανονικότητα».
Ο κ. Λέκκας τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν νέα και καινοτόμα έργα, ενώ σχολίασε πως η Θεσσαλία είναι μία περιοχή με ιδιάζοντα χαρακτηριστικά και πρέπει όλοι να σκύψουν, ώστε να γίνει ολική συζήτηση και επαναχάραξη των προτεραιοτήτων και όλου του σχεδιασμού αντιμετώπισης φαινομένων.

Δεν έκρυψε τον φόβο του…

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως μέσα σε ενάμιση χρόνο η Θεσσαλία “χτυπήθηκε” από έντονα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία έδωσαν μεγάλες καταστροφές, χαρακτηρίζοντας και τον Ιανό και τον Διομήδη ως ακραία φαινόμενα, τα οποία συναντούμε πλέον με αυξανόμενη συχνότητα κι επειδή μεσολαβεί και η κλιματική κρίση ο ίδιος δεν έκρυψε τον φόβο του ότι πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε λόγο για επανασύνταξη δυνάμεων και σχεδιασμών για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, που είναι πια μια καθημερινότητα.
Αναφέρθηκε δε και στη συνάντησή του με τον Υπ. Περιβάλλοντος κ. Αμυρά τον οποίο και ενημέρωσε πως “τα επίσημα σχέδια της πλημμύρας του 2017 του Υπουργείου, τα οποία έγιναν με πάρα πολύ καλό τρόπο και με καλούς επιστήμονες, προέβλεπαν κάποιες περιοχές στην Θεσσαλία ότι θα κατακλυστούν από την επόμενη βροχόπτωση, που θα ήταν της τάξεως των 1000 ετών. Στον Ιανό, αυτές οι προγνώσεις και εκδοχές που κάναμε, υπερκεράστηκαν κατά 3,5 φορές. Ήταν βροχή χιλιετίας. Βροχή που συναντάμε δηλαδή κάθε 3.500 χρόνια”.

«Μην εγκλωβιστούμε μόνο στα έργα
που είχαν σχεδιαστεί πριν 10-20 χρόνια»

Επειδή τα φαινόμενα πια είναι διαφορετικά και πολύ έντονα ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός όλων και των έργων.
“Δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε μόνο στα παλιά έργα που είχαν σχεδιαστεί πριν 10-20 χρόνια. Πρέπει να εκτελούνται έργα που να είναι καινοτόμα, να είναι σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, να είναι με ένα νέο πνεύμα σχεδιασμού γιατί ο παλιός σχεδιασμός όσο καλός κι αν είναι δεν επαρκεί πια με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας συνέχισε λέγοντας πως οι σεισμοί, το τσουνάμι, οι κατολισθήσεις λέγονται γεωδυναμικά φαινόμενα γιατί συμβαίνουν στην επιφάνεια και κάτω από την επιφάνεια της γης. Τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα είναι ο παγετός, το χαλάζι, οι άνεμοι, οι βροχοπτώσεις.
“Και τα δύο αυτά εξελίσσονται τον τελευταίο καιρό με μια ταχύτητα και συμπλέκονται. Δηλαδή εκεί που έχουμε επιπτώσεις από τη μία κατηγορία φαινομένων, εκεί ακριβώς έχουμε επιπτώσεις και από την άλλη κατηγορία των φαινομένων, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Συνειδητοποιούμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι καθημερινή διαδικασία και είναι μια κανονικότητα. Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, τον τρόπο διαχείρισης του περιβάλλοντος σε επίπεδο πρόληψης, δηλαδή σε επίπεδο προκαταστροφικό, σε επίπεδο έκτακτης ανάγκης και επέμβασης, και σε επίπεδο μετα-καταστροφικό που είναι η απόκριση, η αποκατάσταση και ο ενέργειες που απαιτούνται για την επαναφορά της περιοχές στην πρότερη κατάσταση”, τόνισε ο Καθηγητής.

Τα κορμοφράγματα προκάλεσαν πλημμύρα!

Επεσήμανε δε, πως όλα αυτά που παλιά θεωρούνταν σωστά βήματα για την πρόληψη από τις πλημμύρες, φαίνεται πως τώρα δεν βρίσκουν έδαφος, φέρνοντας το παράδειγμα των κορμοφραγμάτων. “Συνειδητοποιούμε ότι και στις δυο περιπτώσεις της κακοκαιρίας, αντί να προστατεύουν τα κορμοφράγματα από την έντονη ροή υδάτων , είναι τα ίδια τα φράγματα που προκάλεσαν την πλημμύρα, γιατί παρασύρονται από την σφοδρότητα, κι όπου βρουν κόντρα σε γέφυρα, σταματάνε και εκεί γίνεται η πλημμύρα”, εξήγησε.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε και την περίπτωση της Μάνδρας θέλοντας να καταδείξει πως είναι αναγκαία η μεταστροφή της νοοτροπίας στον σχεδιασμό και τα έργα για την αντιμετώπιση των φαινομένων.
“Στη Μάνδρα προτείνονταν φαραωνικά έργα και είδαμε ότι αυτά τα έργα αχρηστεύτηκαν. Τα έργα ήταν για 300 κυβικά βροχής το δευτερόλεπτο και τα κυβικά έφτασαν τα 1200. Αυτά τα έργα επιβαρύνουν και περισσότερο το περιβάλλον αντί να βοηθούν. Χρειάζονται στοχευμένα έργα, που να μην επιβαρύνουν περιβάλλον και να δούμε πως θα κάνουμε επιχειρησιακά σχέδια για να αντιμετωπίσουμε ως ένα βαθμό τα φαινόμενα”, σημείωσε.

Να σχεδιάσουμε από την αρχή
τα σχέδια της Θεσσαλίας

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, η Θεσσαλία η οποία επλήγη και από τον Ιανό και από τον Διομήδη, χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση.
“Η Θεσσαλία έχει ένα ιδιότυπο γεωδυναμικό, γεωτεχνικό και μορφολογικό περιβάλλον που πρέπει να της δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Και το τονίζω προς κάθε κατεύθυνση. Να σχεδιάσουμε τι θα γίνει στη Θεσσαλία, το περιβάλλον, τα τεχνικά έργα, πού θα δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα. Να καθίσουμε να συζητήσουμε ως Θεσσαλοί. Η Θεσσαλία αποτελεί μία αυτόνομη γεωπεριβαλλοντική ενότητα και οικονομική και πολιτιστική και απ’ όλες τις πλευρές γιατί μας ενώνει ο κάμπος. Πρέπει να συζητήσουμε, να θέσουμε προτεραιότητες, που πάμε, και τι μπορέσουμε να κάνουμε με τη βοήθεια όλων”, κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.