Τι σχολίασε στο Ράδιο ΕΝΑ ο δήμαρχος Τρικκαίων για το εργοστάσιο srf στο Βόλο

Η Ελλάδα χωλαίνει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο Δήμος Τρικκαίων αποτελεί πρότυπο Δήμου σε όλη τη χώρα, καθώς εκεί πρωταγωνιστής είναι το ποδήλατο, η προστασία του περιβάλλοντος και η χρήση των τεχνολογιών με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φιλική προς το οικοσύστημα και ταυτόχρονα να εξυπηρετεί τους δημότες. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τη σχεδιαζόμενη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλία, ενώ σχολιάζοντας το εργοστάσιο παραγωγής srf στο Βόλο ανέφερε πως η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή, το πρόβλημα και οι αναδυόμενες αντιρρήσεις έγκεινται στο κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές , κατά πόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δουλεύουν και κατά πόσο αυτή η καύση είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία σε σχέση με τα υπολείμματα που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πως η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων που σχεδιάζεται να γίνει στα Τρίκαλα και η οποία «βγήκε» στην περασμένη Τετάρτη στο Εθνικό Σύστημα Δημοπρασιών , θα επεξεργάζεται περίπου 45.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων και 14.000 τόνους οργανικά και πράσινα απορρίμματα.
«Πρόκειται για μια μονάδα που θα δώσει παράταση ζωής για τα επόμενα περίπου 40 χρόνια στον ΧΥΤΑ των Τρικάλων, που είναι για όλη τη Δυτ. Θεσσαλία. Προφανώς μιλάμε για ενεργειακή ανάκτηση από τα απορρίμματα, το υπόλειμμα θα μπορούσε να γίνει κομποστ, όμως ζητάμε και προτάσεις από τις εταιρείες που θα κατεβούν στον διαγωνισμό για να δούμε τι θα κάνουμε με το υπόλειμμα, που είναι μεγάλο θέμα. Το πιο ουσιαστικό όμως για τους δημότες της Δυτ. Θεσσαλίας είναι ότι πρόκειται για μια μονάδα που γίνεται με δημόσια χρηματοδότηση, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος για τους πολίτες θα συνεχίσει να είναι πολύ χαμηλό», εξήγησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Αναφορικά με το κομποστ και που αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα κενό στο τι μπορεί να γίνει το υπόλειμμα αυτών των Μονάδων, σημειώνοντας πως και το κομποστ μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί μόνο σαν πρανή των κλειστών αυτοκινητοδρόμων. Για το λόγο αυτό στον διαγωνισμό που έχει βγει, βαθμολογούνται και αξιολογούνται διαφορετικά οι προτάσεις που καταθέτει κάθε εταιρεία σε σχέση με την καλύτερη διαχείριση του υπολείμματος.
Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων όμως, με την παραγωγή srf που θα οδηγείται προς καύση στην τοπική τσιμεντοβιομηχανία σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου και φαίνεται πως η λογική είναι διαφορετική από αυτή της Μονάδας που προωθείται στα Τρίκαλα.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Δήμου Βόλου για παραγωγή srf, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Δεν ξέρω τα δεδομένα του Βόλου, αλλά η καύση των υπολειμμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα. Εκεί όμως που χωλαίνουμε είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη Δυτική Θεσσαλονίκη με την αντίστοιχη μονάδα και το αντίστοιχο θέμα. Γενικά ως τεχνική δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν με βρίσκει αντίθετο. Αυτό όμως που ξέρω ότι θέλει τεράστια προσοχή κι υποθέτω πως οι αντιρρήσεις των πολιτών εδράζονται στο κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές, κατά πόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δουλεύουν και κατά πόσο αυτή η καύση είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία σε σχέση με τα υπολείμματα που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε πως οι διαδικασίες για τη Μονάδα και τα πράσινα σημεία «τρέχουν» παράλληλα, σημειώνοντας πως στο τέλος του μήνα τελειώνει η προθεσμία του ΠΕΠ Θεσσαλίας για τα πράσινα σημεία , με τους Δήμους Τρικκαίων και Καρδίτσας να είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους. «Παράλληλα δημοπρατείται και η Μονάδα Επεξεργασίας συνεπώς πλέον θα έχει νόημα να μπει ο καφέ κάδος διότι θα μπορούμε τα προϊόντα του καφέ κάδου να τα οδηγήσουμε στο ξεχωριστό ρεύμα για το προδιαγεγραμμένο οργανικό», συμπλήρωσε.

Δράσεις της ΚΕΔΕ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων
Η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων να δώσει περισσότερο δημόσιο χώρο στους δημότες και επισκέπτες της πρωτεύουσας, φαίνεται πως βρήκε πολύ θετικές αντιδράσεις με την ΚΕΔΕ, όπου πρόεδρός της είναι ο Δήμαρχος Τρικκαίων να ανακοινώνει μόλις χθες τη δράση «Έξι για έξω».
Εξηγώντας αυτή τη δράση ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Το έξι παραπέμπει στο sms που στέλναμε την περίοδο της καραντίνας για να αθληθούμε. Ουσιαστικά θέλουμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη των πολιτών τους δρόμους των πόλεων μας χωρίς κίνηση, με λιγότερους ρύπους όπως τους την περίοδο του κορωνοϊού. Προτείνουμε δράσεις στους δήμους για να σχεδιάσουν συμμετοχικά την πόλη του αύριο. Η δράση θέλει να προτείνουν οι Δήμου έξι πεζοδρομήσεις ή ποδηλατοδρόμους, οι πολίτες θα ψηφίσουν και ο κάθε δήμαρχος θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα υλοποιήσει τουλάχιστον τη μία πεζοδρόμηση. Προωθούμε παράλληλα ποδηλατάδες και θέλουμε τις φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες εικόνες που έχουμε από την προηγούμενη περίοδο να μην τις διαγράψουμε, αλλά να τις φέρουμε στο τώρα, καθώς εν τέλει η εικόνα των πόλεών μας, μας άρεσε έτσι».
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για τα εργαλεία που δίδονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στις πόλεις μέσω σκούτερ και ποδηλάτων, πρωτοβουλίες που θα υιοθετηθούν σύντομα από την πολιτεία και κατ’ επέκταση από τους Δήμους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.