Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία και τις ρυθμίσεις χρεών

Τι είπε για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών, την προστασία πρώτης κατοικίας και τις ρυθμίσεις χρεών
Στο "Ράδιο-Ένα" μίλησε ο Γ.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης

Σημαντικές κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν όσοι πρέπει και μπορούν να κάνουν χρήση του νέου Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά και για την εξέλιξη του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», έδωσε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης.
Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής, η μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων που ελέγχονται στη ΓΕΦΥΡΑ, διαπιστώνεται ότι πληρούν τα κριτήρια του νόμου και προχωρά η έγκριση της επιδότησης. Ο κ. Κουρμούσης, προανήγγειλε επιτάχυνση της εκδίκασης όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν στο Νόμο Κατσέλη και σε έναν χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκδικάσεις.
Παράλληλα, με αφορμή το Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, τόνισε ότι «όλοι όσοι έχουν χρέη που συγκεντρώθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού και αδυνατούν να τα πληρώσουν, μόλις τελειώσει η πανδημία, θα πρέπει να κάνουν αίτηση να τα ρυθμίσουν»

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το ιδιωτικό χρέος αυτή την περίοδο;

Αυτή τη στιγμή, λόγω του κορωνοϊού τα χρέη σε τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών και έχουν παγώσει. Άρα, στο ιδιωτικό χρέος, όπως καταγράφεται στις επίσημες αναφορές, δεν αποτυπώνεται αύξηση. Προφανώς, όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, θα αποτυπωθεί η αύξηση του ιδιωτικού χρέους.
Για παράδειγμα για τα κόκκινα δάνεια οι διεθνείς εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα είναι της τάξης των 10 δις € περίπου, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10% περίπου.

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» έτυχε θερμής υποδοχής, υπήρξαν χαρακτηριστικά που έπεισαν και ίσως διαφορετικά σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα επιδότησης των δανείων;

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», αφορά όλους όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό. Επειδή η πανδημία έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, υπήρχαν αντίστοιχα πολλές χιλιάδες αιτήσεις που ξεπέρασαν τις 160.000.
Αυτή τη στιγμή γίνονται οι έλεγχοι των αιτήσεων, αν πληρούν τα σχετικά κριτήρια και καθημερινά εγκρίνονται εκατοντάδες επιδοτήσεις. Για όσους εγκρίνεται η επιδότηση, αν είχαν εξυπηρετούμενο δάνειο, θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν με την αναστολή πληρωμών. Εάν το δάνειο είναι παγωμένο, προφανώς δεν θα ξεκινήσει η επιδότηση. Κάποιοι έχουν επιλέξει, να ξεπαγώσει το δάνειο, να ξεκινήσουν να το πληρώνουν σιγά -σιγά από τώρα και γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα καταβάλουμε την πρώτη δόση της επιδότησης από την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.
Για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο τους έρχεται ειδοποίηση ότι εγκρίθηκε η επιδότηση και θα πρέπει να μιλήσουν με την τράπεζά τους ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να το ρυθμίσουν. Μόλις το ρυθμίσουν, τότε θα ξεκινήσουμε να καταβάλουμε την επιδότηση».

Αναφέρθηκαν ωστόσο κ. Γενικέ, περιπτώσεις δανειοληπτών που εισπρακτικές εταιρίες ζητούσαν την καταβολή δόσης που αντιστοιχεί στο ποσό που οφείλει να δώσει το Δημόσιο, παρόλο που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, ισχύει κάτι τέτοιο;

Αυτό δεν ισχύει. Κάθε πολίτης έχει μια ημερομηνία που πληρώνει το δάνειό του. Αν, για παράδειγμα η ημερομηνία πληρωμής είναι στις 10 του μήνα και η έγκριση επιδότησης ήρθε στις 11 του μήνα, ορθώς στις 10 του μήνα ζητήθηκε ολόκληρη η δόση, γιατί η επιδότηση εγκρίθηκε στις 11 του μήνα και θα καταβληθεί τον επόμενο μήνα. Αν όμως σε κάποιον η έγκριση ήρθε μια μέρα πριν την πληρωμή της δόσης του δανείου του, θα του ζητούσε μειωμένη τη δόση. Άρα έχει σχέση με την ημερομηνία της πληρωμής, η οποία συγκρίνεται με την ημερομηνία έγκρισης της επιδότησης.

Σε τι ποσοστό ικανοποίησης αναφέρεται το πρόγραμμα για όσους έχουν κάνει τις αιτήσεις;

Μέχρι στιγμής, η μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων που ελέγχονται, διαπιστώνεται ότι πληρούν τα κριτήρια του νόμου και προχωρούμε στην έγκριση της επιδότησης.
Στο άλλο θέμα της υπερχρέωσης κ. Κουρμούση, που έρχεται να αντιμετωπίσει ο νέος Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας… Αν κάνουμε προηγουμένως έναν απολογισμό του Νόμου Κατσέλη, μπορούμε να πούμε ότι βοήθησε στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους;
«Προφανώς και βοήθησε, διότι ρύθμισαν χιλιάδες πολίτες τα χρέη τους, ειδικά για την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις, που υπερφόρτωσαν τα Δικαστήρια της χώρας και ακόμη και σήμερα – 10 χρόνια μετά – εκκρεμούν περίπου 70.000 υποθέσεις προς εκδίκαση και η τελευταία προθεσμία εκδίκασης είναι το 2032, δηλαδή κάποιες υποθέσεις πρόκειται να εκδικαστούν σε 12 χρόνια!
Αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση και γι’ αυτό μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενεργοποιείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου όλοι οι πολίτες, που δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους, θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση, ώστε να τους δοθεί ημερομηνία, μέσα στο 2021. Μέσω της πλατφόρμας θα γίνει μια επιτάχυνση της εκδίκασης όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν στο Νόμο Κατσέλη και σε έναν χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκδικάσεις».

Όσοι δεν είχαν ενταχθεί στο Ν. Κατσέλη ή όσοι θέλησαν να ενταχθούν αλλά απορρίφθηκαν, μπορούν να ενταχθούν στον νέο Κώδικα που θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά; Ισχύει η 1η Ιανουαρίου;

«Επειδή βρισκόμαστε σε εθνική καραντίνα, δεν είναι εφικτή η εφαρμογή κανενός νέου νόμου, γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις. Ενδεχομένως αυτό το χρονοδιάγραμμα να πάει προς τα πίσω, αλλά σίγουρα στις αρχές του 2021 θα ενεργοποιηθεί ο νέος νόμος, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και μόλις τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου νόμου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Αν κάποιος έχει ρυθμίσει τα χρέη του με τν Ν. Κατσέλη ή με κάποιον άλλον νόμο, πλαίσιο ή απευθείας με την τράπεζα, δεν χρειάζεται να ξανακάνει αίτηση.
Όμως, όλοι όσοι έχουν χρέη που συγκεντρώθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού και αδυνατούν να τα πληρώσουν, μόλις τελειώσει η πανδημία, θα πρέπει να κάνουν αίτηση να τα ρυθμίσουν, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που θα έχουν στην μετά κορωνοϊό εποχή».

Το σημαντικό που σκεφτόμαστε σ’ αυτή την περίπτωση είναι βέβαια, αν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό είχε επιτευχθεί με τον Ν. Κατσέλη. Με τον νέο Κώδικα, πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις;

«Και στο νέο νόμο υπάρχουν κάποιες πρόνοιες κοινωνικής προστασίας. Στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, που ρυθμίζει κάποιος όλα τα χρέη, παρέχεται και κρατική επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας, που έχει διάρκεια 5 έτη.
Άρα το κράτος έρχεται και πληρώνει κάθε μήνα μέρος των δανείων πρώτης κατοικίας των πολιτών που είναι και ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να τους βοηθήσει να διασώσουν την πρώτη τους κατοικία.
Αν κάποιος έχει πλήρη οικονομική αδυναμία και πτωχεύσει, όπως ένας άνεργος που δεν μπορεί να πληρώσει καθόλου χρήματα, ο νόμος, με σκοπό να αποτραπούν οι εξώσεις, έχει μέριμνα ώστε να αποφευχθούν εξώσεις από πλειστηριασμούς ακινήτων. Ορίζει ότι θα δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός φορέας, που θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και θα υποχρεούται να τη δώσει πίσω με ενοίκιο.
Όσοι πτωχεύσουν γιατί έχουν παντελή οικονομική αδυναμία, θα χάσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους, αλλά θα παραμείνουν στο σπίτι, πληρώνοντας ένα ενοίκιο. Για να μπορέσουν να καλύψουν το ενοίκιο, το κράτος τους δίνει επίδομα ενοικίου, το γνωστό επίδομα στέγασης που έχει ψηφιστεί το 2017 από το υπουργείο Εργασίας.
Οι πολίτες επίσης έχουν το δικαίωμα εντός 12 ετών να αγοράσουν πίσω το σπίτι, εφόσον ανακάμψουν οικονομικά».

Με τον Κώδικα αντιμετωπίζονται και οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές»;

«Έχουν τεθεί ειδικές ρήτρες και δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έχουν υψηλή περιουσία και εισοδήματα και προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν, εις βάρος όλων των υπολοίπων. Τέτοιες δικλείδες ασφαλείας είναι η άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, η διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, η διενέργεια ελέγχων από το κράτος και από ιδιώτες πιστωτές και τέλος, ο έλεγχος που κάνει ο δικαστής σχετικά με την ύπαρξη δόλου. Με τα μέτρα αυτά προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών».

INFO

Οι βασικοί θετικοί παράγοντες του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ»:
• το αυξηµένο ποσοστό επιδότησης (90% µέγιστη Κρατική επιδότηση),
• η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, αφού επιδοτούνται και τα εξυπηρετούµενα δάνεια και µάλιστα µε αυξηµένο ποσοστό (έναντι των λοιπών δανείων),
• η διευρυµένη περίµετρος κάλυψης των δικαιούχων, καθώς το πρόγραµµα έχει αυξηµένα όρια επιλεξιµότητας (π.χ. 57 χιλιάδες ευρώ µέγιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα, 300 χιλιάδες ευρώ µέγιστη αξία 1ης κατοικίας, 300 χιλιάδες ευρώ υπόλοιπο δανείου),
• η πλήρως αυτοµατοποιηµένη και ταχύτατη διαδικασία της αίτησης, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή κανενός δικαιολογητικού (π.χ. πιστοποιητικό βαρών),
• η ενεργή προώθηση του προγράµµατος από τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων (µε αποστολή sms και email στους δικαιούχους οφειλέτες).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.