Τηλεφωνήματα και ετοιμότητα σε Βολιώτες εφέδρους, προκάλεσε η κλιμάκωση στο Αιγαίο

Αν και η κατάσταση στο Αιγαίο δείχνει να αποκλιμακώνεται, παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση

Παρά την εικόνα αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, με αφορμή τη Navtex της Τουρκίας για υποθαλάσσιες έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, τόσο ο ενεργός Στρατός, όσο και η εφεδρεία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του και είναι ο κυριότερος παράγοντας υποστήριξης σε καιρό γενικής επιστράτευσης.
Ο Κώστας Καραδήμας έφεδρος ταγματάρχης και πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και τόνισε ότι οι έφεδροι και δη ο ΣΕΑΝ, που είναι ΝΠΔΔ που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει κληθεί να μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος, να υποβοηθήσει το έργο του Ελληνικού Στρατού.

«Αυξημένη επαγρύπνηση»

«Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, έχουμε θέσει τους εφέδρους της Μαγνησίας σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ώστε όταν προσκληθούν, με Φύλα Ατομικής Προσκλήσεως, να είναι έτοιμοι να συνδράμουν άμεσα με την παρουσία τους, σε όποια μονάδα διαταχθούν να παρουσιαστούν», δήλωσε ο κ. Καραδήμας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι οι έφεδροι αξιωματικοί έδειξαν ενδιαφέρον, πήραν τις οδηγίες και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και αυξημένης επαγρύπνησης. Ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι συχνή, αλλά συμβαίνει σπάνια και σε περίοδο επιφυλακής πάντα βρίσκονται σε επαγρύπνηση, διότι οι έφεδροι αξιωματικοί έχουν σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία του Ελληνικού Στρατού και επανδρώνουν κομβικά σημεία. Όπως εξήγησε, σε εφεδρεία βρίσκονται αξιωματικοί και των τριών κλάδων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού, ενώ αναφορικά με τα τηλεφωνήματα που έγιναν και σε έφεδρους οπλίτες, που υπηρέτησαν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα τη θητεία τους, τόνισε ότι πάντα έτσι γίνεται, γιατί ο Στρατός δεν είναι μεγάλος σε αριθμό και η εφεδρεία είναι πρωταρχικός παράγοντας υποστήριξης.

Πλούσιο το έργο των Εφέδρων

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας, που ιδρύθηκε το 1945 και φέτος γιορτάζει τα 75 χρόνια ενεργής παρουσίας στο νομό, έχει πάνω από 700 ενεργά μέλη και των τριών κλάδων. Αναφερόμενος επιγραμματικά στο κοινωνικό έργο του Συνδέσμου ο κ. Καραδήμας είπε ότι βοήθησε στην ανασυγκρότηση του Βόλου από τους σεισμούς του 1955, συνέβαλαν στην ίδρυση της 1ης Στρατιάς, βοήθησαν στην αεράμυνα το 1974 δημιουργώντας πρόχειρο αεροδρόμιο στη Σούρπη, έγιναν πολλές δενδροφυτεύσεις σε καμένες περιοχές, αλσύλια και πάρκα, ελαιοχρωματισμοί σε σχολεία, διανομή αθλητικού υλικού σε στρατιώτες σε ακριτικά φυλάκια, ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στους εθελοντές της Μαγνησίας, σεμινάρια και ημερίδες για ιατρικού ενδιαφέροντος θέματα, διανομή ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων σε ευπαθείς ομάδες και καταστήματα κράτησης νέων, περίπολα έφιππα, εποχούμενα και πλωτά για πυροπροστασία, με ιδία μέσα και κόστος και πολλά άλλα.

Προσκλήθηκαν εύζωνες τον Οκτώβριο

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων του Συνδέσμου, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο κ. Καραδήμας είπε ότι κάλεσε την Προεδρική Φρουρά στον Βόλο 18 με 23 Οκτωβρίου, με αφορμή έκθεση Ευζωνικής Στολής του Ιωάννη Μυλωνά, μέσω 40 έργων ζωγραφικής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας και έχει προγραμματιστεί να παραστούν έξι εύζωνες με τις παραδοσιακές στολές της Προεδρικής Φρουράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκδήλωση συμπίπτει με τα 152 χρόνια από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς και των 76 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ θα κληθούν και τα σχολεία για να μάθουν για την Προεδρική Φρουρά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.