Την απόκτηση νέων σταθμών μέτρησης ρύπανσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια

Ενώ ξεκίνησε μελέτη του ΑΠΘ για την ποιότητα και τις πηγές ρύπανσης στη Μαγνησία

Εντός του Μαΐου θα ανοίξει πρόσκληση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, για την προμήθεια νέων σταθμών μέτρησης, που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5», η Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων. Παράλληλα, ξεκίνησε μελέτη του ΑΠΘ, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και θα καταδείξει την ποιότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις πηγές από τις οποίες προέρχεται το αποτέλεσμα που θα βγει.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, πρόσφατα δεσμεύτηκαν 60.000 €, για να γίνει δειγματοληψία στο έδαφος και να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, ενώ η Περιφέρεια ήρθε σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις επόμενες μέρες, θα γίνουν 100 δειγματοληψίες αέριων ρύπων και δέσμευσε ποσό 100.000 € γι’ αυτό το σκοπό.
«Η μελέτη που ξεκίνησε από το ΑΠΘ, θα καταδείξει την ποιότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις πηγές από τις οποίες προέρχεται το αποτέλεσμα που θα βγει», τόνισε.

Δε χρηματοδότησε τη μελέτη το Υπ. Περιβάλλοντος

Ακόμη είπε ότι εντός του Μαΐου θα ανοίξει πρόσκληση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, για την προμήθεια και νέων σταθμών μέτρησης, που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, κάτι που είχε ξεκινήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι θα έχουμε στοιχεία που θα συσχετίζονται μεταξύ τους, θα αθροίζονται και θα δείχνουν την εικόνα της ρύπανσης και από πού προέρχεται.
Η κα Κολυνδρίνη εξήγησε ότι ήδη υποβλήθηκε αίτημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος πριν ένα χρόνο, που είχε ειδική πρόσκληση, αλλά δεν χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια σταθμών μέτρησης.
«Αν δεν καταπολεμηθούν οι αιτίες της όποιας πρόκλησης μόλυνσης και ρύπανσης, δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί το πρόβλημα, όση ευαισθησία και αν έχει κάποιος. Η Περιφέρεια κάνει ελέγχους, επιβάλει πρόστιμα που ορίζει ο νόμος, που μπορεί αν λειτουργήσουν ανασταλτικά, μπορεί όπως να είναι κάτι παροδικό και πρόσκαιρο και το πρόβλημα να επανέλθει. Είναι εμβαλωματικά μέτρα, που για την Περιφέρεια είναι επιβεβλημένα να γίνουν, καθώς την ΑΕΠΟ των βιομηχανιών καθορίζει, ελέγχει και τροποποιεί μόνο το υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιβαλλοντική συνείδηση

Όπως είπε, αν δεν υπάρξει μια περιβαλλοντική συνείδηση σε σχέση με τις μορφές ενέργειας που χρησιμοποιεί το κάθε εργοστάσιο, αν δε γίνει μείωση των εναλλακτικών μορφών καυσίμων, αν δεν υπάρξει ενεργειακή εκμετάλλευση φυσικών πόρων και αν δεν επιδοτηθούν αυτές οι ενεργειακές πηγές, τότε δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα.

Άλλες δράσεις για το περιβάλλον

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν χρηματοδοτηθεί και έχουν υλοποιηθεί 234 περιβαλλοντικά έργα, προϋπολογισμού περίπου 400 εκ. €. Το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό έργο είναι της Κάρλας, η λιμνοδεξαμενή στον Ξηριά Αλμυρού, τα αντιπλημμυρικά στους χειμάρρους Κραυσίδωνα, Ξηριά, το φράγμα στο Μαυρομμάτι κλπ.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν υπάρχει κανένας χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, οι τρεις ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων, επεκτάθηκαν χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα, εντάχθηκε το έργο μονάδας επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 31,3 εκ. €, διότι οι ΧΥΤΑ πρέπει να τροποποιηθούν σε ΧΥΤΥ, διαφορετικά υπάρχουν πολύ μεγάλα πρόστιμα ανά τόνο σκουπιδιών σε κάθε Δήμο. Ανάλογες μονάδες δημιουργούνται στο Βόλο και στη Λάρισα, δήλωσε η κα Κολυνδρίνη.
Όπως ανέφερε, όλες αυτές οι υποδομές είναι δημόσιες, δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη, ενώ δημιουργούνται βιολογικοί καθαρισμοί για οικισμούς με πληθυσμό 2.500 ως 15.000 κατοίκους.

Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων

Για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε 11 εκ. €, ενώ εντός των ημερών θα ανοίξει πρόσκληση για την επιδότηση σε ποσοστό 50% για χρήση φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 10 εκ. €.
Ακόμη, η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι στο πλαίσιο της αστικής βιώσιμης ανάπλασης, γίνονται 45 έργα, προϋπολογισμού 45 εκ. € στην πόλη του Βόλου, όπως δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, παρεμβάσεις για ποδηλατόδρομους, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και δημιουργία χώρων πρασίνου κλπ.
«Όλα αυτά, που είναι υπαρκτά ως έργα, καταδεικνύουν ποια είναι η περιβαλλοντική πολιτική μιας Περιφέρειας. Ήδη υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και είναι προς δημοπράτηση, έργου αντιπλημμυρικής προστασίας των ρεμάτων στη Σκιάθο, προϋπολογισμού 2,3 εκ. €, ενώ μόνο στην Π.Ε. Μαγνησίας έγινε καθαρισμός 8.000 χλμ. ρεμάτων, ενώ έχουν δρομολογηθεί, χωρίς τους ανάλογους πόρους, αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης, άνω των 10 εκ. €», ανέφερε η κα Κολυνδρίνη.

«Δεσμεύθηκαν 500 χιλ. ευρώ για μετρήσεις»

Απαντώντας στις δηλώσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα ότι «η Περιφέρεια έμεινε μεταξεταστέα στον τομέα του περιβάλλοντος», η Δωροθέα Κολυνδρίνη είπε ότι όλα αυτά που λέγονται αθροίζοντας νούμερα, είναι αντίστοιχα του στρεψόδικου επιχειρήματος περί της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, το οποίο αναιρέθηκε άμεσα.
«Ο κ. Κουρέτας πρέπει να γνωρίζει πως το θέμα του ελέγχου των ατμοσφαιρικών ρύπων, στους οποίους αναφέρεται, αφορά καθ΄αυτού το υπουργείο Περιβάλλοντος», δήλωσε η κα Κολυνδρίνη.
Επίσης ανέφερε ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης πρέπει να γνωρίζει πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Π.Ε. Μαγνησίας, που έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, μετά τη χρήση του RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, δέσμευσε 500.000 € περίπου τον τελευταίο χρόνο, για μετρήσεις, για να εξωραΐσει τον υπάρχοντα σταθμό μέτρησης στο κέντρο του Βόλου και να μετρά pm 2,5 και pm 10, για να έρθει ο «Δημόκριτος» για τρία συνεχή 24ωρα και να κάνει μετρήσεις, για να επιβάλουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο, να γίνεται on line μέτρηση των ρύπων την ώρα της καύσης RDF, να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης και όχι μόνο οι υπηρεσίες.
Η κα Κολυνδρίνη τόνισε, ότι όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν τις ενέργειες της Περιφέρειας, για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάγκη να έχουμε δεδομένα και την περιβαλλοντική ευαισθησία που διέπει όχι μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, αλλά και όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.