Τίνα Κλάρα: Η πανδημία …φρέναρε την προσέλευση ασθενών στα οδοντιατρεία

Ασθενείς με βεβαρημένα συμπτώματα κορωνοϊού, είχαν περιοδοντίτιδα που δεν την είχαν θεραπεύσει!

Όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, στις εξόδους και στη διαβίωσή μας επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και στις επισκέψεις μας σε γιατρούς αλλά και οδοντιάτρους. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Τίνα Κλάρα, ανέφερε πως η πανδημία μείωσε αισθητά τον αριθμό των ασθενών στα οδοντιατρεία, αν και οι οδοντίατροι τόσο σε τοπικό, εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τήρησαν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα διασποράς του ιού. Το θέμα της πρόληψης έθεσε για ακόμη μία φορά η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Τίνα Κλάρα με αφορμή και τον πρόσφατο εορτασμό στις 20 Μαρτίου της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Αν και για δεύτερη φορά ο εν λόγω εορτασμός πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της πανδημίας και δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν καμπάνιες και δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι, οι οδοντίατροι εξακολουθούν να επισημαίνουν πως η τακτική φροντίδα των δοντιών και του στόματος και η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι τα κλειδιά της καλής στοματικής υγείας.

Ο κορωνοϊός έμεινε… εκτός των οδοντιατρείων

Δυστυχώς, όπως επεσήμανε η κ. Κλάρα η πανδημία μείωσε πάρα πολύ την προσέλευση των ασθενών στα οδοντιατρεία, καθώς κανείς πια δεν μπορεί να χτυπήσει απλώς την πόρτα ενός οδοντιάτρου και να εξεταστεί. Από την άλλη πλευρά, τα ιδιαίτερα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι ήταν ικανά να αφήσουν τον κορωνοϊό …εκτός των οδοντιατρείων, μιας και δεν υπήρξε παγκοσμίως κανένα κρούσμα εντός αυτών και δεν σημειώθηκε διασπορά του ιού.
Ωστόσο, η μείωση αυτή στην προσέλευση των ασθενών ήρθε να προστεθεί στην τάση που υπάρχει πάνω από μία δεκαετία, με τους πολίτες να μην επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρό τους. Πριν χρόνια, σύμφωνα με την κ. Κλάρα σταμάτησε η κάλυψη οδοντιατρικών εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και μαζί με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε από το 2010 η τάση του κόσμου να επισκεφθεί τα οδοντιατρεία και να φροντίσει την στοματική του υγεία περιορίστηκε πολύ.

Η πρόληψη είναι το μήνυμα

«Το μήνυμα όλα αυτά τα χρόνια είναι η πρόληψη. Μην περιμένετε να έρθει το πρόβλημα για να έρθετε στα ιατρεία μας. Πρέπει να κάνετε την εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο ασχέτως προβλήματος, γιατί εκείνος είναι που θα βρει το πρόβλημα πριν ξεκινήσει και πριν γίνει μεγάλο, είτε καταλήξει σε πόνο, είτε σε μεγάλο πρόβλημα τόσο από θέμα χρόνου, αλλά και οικονομικό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλάρα επισημαίνοντας πως φέτος το σλόγκαν είναι «περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες», λέγοντας όμως πως οι μάσκες κάποτε θα πέσουν και θα πρέπει το χαμόγελό μας να είναι αστραφτερό, λευκό και υγιές.
Η κ. Κλάρα συνέδεσε την καλή στοματική υγεία με την υγεία του σώματος και αναφέρθηκε και σε βαριά περιστατικά με ασθενείς covid, που αποδείχθηκε πως είχαν προβλήματα στο στόμα τους.
«Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του σώματος. Εάν έχουμε γερό στόμα δεν κινδυνεύουμε από πάρα πολλές αρρώστιες κι έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και στον κορωνοϊό, στο μέγεθος των συμπτωμάτων, παίζει ρόλο κάποια προϋπάρχουσα, όχι υποθεραπεία, περιοδοντίτιδα . Ασθενείς που έδειξαν βεβαρυμένα συμπτώματα είχαν και κάποια περιοδοντίτιδα στο στόμα, που δεν την είχαν θεραπεύσει ποτέ. Επιπλέον η στοματική υγεία είναι συνδεδεμένη με το αλτσχάιμερ, τον διαβήτη, ενώ ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει από την εικόνα των δοντιών και του στόματος ακόμη και περιπτώσεις βουλιμίας, που είναι μία διατροφική διαταραχή», εξήγησε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η πρόληψη είναι ανώδυνη- Να σταματήσει πια ο φόβος

Σε πολλούς η λέξη και μόνο οδοντίατρος είναι συνυφασμένη με τον πόνο. Ωστόσο η κ. Κλάρα ξεκαθάρισε πως πρέπει αυτό να σταματήσει, μιας και η οδοντιατρική έχει εξελιχθεί, όπως και τα αναισθητικά που χρησιμοποιούνται όταν πρέπει.
«Ο πόνος εμφανίζεται όταν ο ασθενής έρχεται με σοβαρή αιτία. Όταν έρχεται για την πρόληψη και προλάβουμε, με έναν σωστό καθαρισμό ή μικρό σφράγισμα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με πόνο. Η οδοντιατρική θεραπεία κλείνει να είναι ανώδυνη πια. Δεν μιλάμε για φόβο και πόνο στα οδοντιατρεία. Ο οδοντίατρος είναι ο σύμμαχός μας για καλή στοματική υγεία. Θα μας δώσει συμβουλές όχι μόνο για το σωστό βουρτσισμα, αλλά και διατροφικές και είναι αυτός που κάθε εξάμηνο να παρατηρήσει διάφορες αλλαγές και θα προλάβει διάφορα προβλήματα που μερικες φορές δεν είναι και εμφανή», είπε η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και συμβούλευσε να γίνεται επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύμπτωμα.
Τέλος, η κ. Κλάρα σχολιάζοντας το αυξημένο πρωτόκολλα επαγρύπνησης που τηρούν οι οδοντίατροι, τόνισε πως αυτό πέτυχε απόλυτα, εξέφρασε όμως το παράπονο των οδοντιάτρων πως πολλά από τα υλικά, πέρα από τις μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούν, είναι με ΦΠΑ 24%. Εξήγησε όμως τέλος, πως το οικονομικό αυτό βάρος το τράβηξε ο οδοντιατρικός κόσμος και όχι οι πολίτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.