Τίνα Κλάρα: «Παράταση για δύο χρόνια στο dentist pass για παιδιά»

Στόχος να ξεκινήσουν τα παιδιά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο, ενισχύοντας την πρόληψη

«Μουδιασμένα» ξεκίνησε το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά με το γνωστό πλέον dentist pass. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας το οδοντιατρικό αυτό pass δεν είναι αρχικά την αποδοχή που περίμενε ο κλάδος, ενώ τον Σεπτέμβριο οι καταστροφικές πλημμύρες φρέναραν στη Μαγνησία για τη Θεσσαλία την υλοποίηση του προγράμματος. Μιλώντας η κ. Κλάρα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή εξέφρασε την ελπίδα της ότι το dentist pass θα αγκαλιαστεί από τους γονείς καθώς παίρνει παράταση για 2 χρόνια.
Σύμφωνα με την κ. Κλάρα αποτελούσε απαίτηση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας η δημιουργία ενός προληπτικού πακέτου για τις μικρές ηλικίες προκειμένου τα παιδιά να μπουν στα οδοντιατρεία και να ενημερωθούν οι γονείς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου, όπως επειδή ήταν η αρχή του καλοκαιριού και οι περισσότεροι γονείς προγραμματίζουν διακοπές δεν είχε την ανταπόκριση που αναμένονταν. Έπειτα, τον Σεπτέμβριο η Μαγνησία και η Θεσσαλία «χτυπήθηκαν» από τις πλημμύρες, όταν ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον μήνα έναρξης των σχολείων, με τους γονείς να προγραμματίζουν τις προληπτικές εξετάσεις των παιδιών τους και τις δικές τους, οπότε χάθηκε και αυτό το διάστημα.
Για τον λόγο αυτό η Ομοσπονδία ζήτησε παράταση του προγράμματος, το οποίο θα συνεχιστεί για δύο χρόνια.

Πως και ποιος ωφελείται απ΄το πρόγραμμα

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας εξήγησε σε τι αφορά το dentist pass λέγοντας ότι «αφορά στα παιδιά γεννημένα από 2011 έως 2017. Είναι μία άυλη κάρτα που κατεβαίνει στο κινητό του γονιού με το ποσό των 40 ευρώ και καλύπτει έλεγχο οδοντιατρικό, ενημέρωση του γονέα και του παιδιού για τις οδηγίες στοματικής υγιεινής και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να έχει το κάθε παιδί, γιατί η οδοντιατρική και η θεραπεία και η πρόληψη είναι εξατομικευμένα. Κάθε στόμα είναι διαφορετικό».
Η κ. Κλάρα επεσήμανε ότι στις μικρές ηλικίες, εκτός του ότι πρέπει να δώσουν οι οδοντίατροι τις οδηγίες για τη στοματική υγιεινή, για τη διατροφή, πρέπει να δουν ορθοδοντικές ανωμαλίες που μπορεί να εμφανίζονται, να έχουν ήδη παγιωθεί ή αν είναι εν εξελίξει να προωθήσουμε τον γονέα να δει έναν ορθοδοντικό. Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να μιλήσουν και για άλλα ζητήματα, όπως εάν υπάρχουν παιδιά που πιπιλάνε ένα δάχτυλο ή τρώνε τα νύχια τους, για τη χρήση των αθλητικών ναρθηκών κι έπειτα να γίνει στίλβωση και φθορίωση, καθώς φθόριο δυναμώνει το σμάλτο των δοντιών.

«Η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο
θα πρέπει να είναι πια υποχρεωτική»

«Η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι πια υποχρεωτική και αυτό θα συνεχιστεί για τα επόμενα δυο χρόνια. Προτείνουμε να το αγκαλιάσουν το πρόγραμμα οι γονείς και τα παιδιά. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε διαθέσιμοι να δούμε τα παιδιά και να φροντίσουμε το μέλλον τους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλάρα.
Τόνισε δε, πως η πρόληψη αποτελεί την βάση ακόμη και για την στοματική κοιλότητα, καθώς προλαμβάνει προβλήματα και μειώνει και το κόστος.
Παρόλα αυτά τόνισε πως γενικότερα ο Έλληνας δεν έχει μάθει να προλαμβάνει, είτε αφορά στα δόντια του είτε αφορά στο σώμα του, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν καλύψεις από τα ταμεία για τις οδοντιατρικές εργασίες, ενώ τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία δεν παρέχουν ιδιαίτερες θεραπείες στην οδοντιατρική.
«Υπάρχει κενό στην παροχή δημόσιας περίθαλψης για τα δόντια γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας πριν υπάρξει πρόβλημα. Ως Ομοσπονδία πασχίζουμε και για κάποιο πακέτο ενηλίκων για να καλυφθούν και άνθρωποι σε πιο δυσμενή οικονομική θέση», ανέφερε η ίδια, τονίζοντας ότι από το 2014 και έπειτα δεν υπάρχουν στατιστικά για την στοματική υγεία των Ελλήνων και κανείς δεν γνωρίζει την εικόνα της στοματικής υγείας των Ελλήνων σε οποιαδήποτε ηλικία.
Τέλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει οι ενήλικες να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους μία φορά το εξάμηνο, ενώ το ίδιο ισχύει και για παιδιά από 1,5 ετών και άνω.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.