Το… 99% των πυρκαγιών σε Μαγνησία -Θεσσαλία οφείλεται σε αμέλεια και λάθος εκτίμηση

Όπως τόνισε ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας

Το γεγονός ότι ποσοστό 99% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια , όπως όταν για παράδειγμα κάποιος καίει χόρτα, χωρίς να εκτιμήσει σωστά τον καιρό ή να αδιαφόρησε να λάβει μέτρα αποτροπής της πυρκαγιάς, επισήμανε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο Ευάγγελος Φαλάρας αρχιπύραρχος και διοικητικής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, με αφορμή τις επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν πρόσφατα στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό, άργησαν να καθαρίσουν οι αγρότες τα κτήματα και τα οικόπεδά τους και στη βιασύνη τους πάνω, κάποιοι από αυτούς, υπερέβαλαν εαυτόν, είτε γιατί θέλουν να τελειώσουν νωρίτερα, είτε γιατί κάποιοι δεν υπολόγισαν σωστά τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες στη Μαγνησία και στη Λάρισα, να σημειωθούν 35 ενάρξεις πυρκαγιών και κάποιες από αυτές, όπως η πυρκαγιά στον Πλατανιά, εξελίχτηκαν υπέρ του δέοντος επικίνδυνα.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Προσοχή στις καιρικές συνθήκες»
Οι πυροσβέστες συστήνουν στους αγρότες να καθαρίζουν τα χωράφια τους, να το κάνουν συντεταγμένα και με έναν τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δική τους περιουσία και την περιουσία των συμπολιτών μας, που βιώνουν και χαίρονται τη ζωή δίπλα τους.
Ο ανώτατος αξιωματικός εξήγησε ότι δεν χρειάζεται καν άδεια καύσης ξερών χόρτων και η νομοθεσία προβλέπει ότι ο καθένας μπορεί να κάψει χόρτα ή υπολείμματα καλλιεργειών, δίνοντας όμως έμφαση στην πρόληψη και παίρνοντας κάποια μέτρα που θα αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς, δίνοντας παράλληλα προσοχή στις καιρικές συνθήκες.
«Όταν πνέουν άνεμοι 5 και 6 μποφόρ και γύρω μας βρίσκεται ένα δάσος, τότε η επικινδυνότητα αυτή μπορεί να φέρει το ανεπιθύμητο και μεγάλες ζημιές, όχι μόνο για μας, αλλά για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας και δεν έχουν καμία ευθύνη και όταν συμβαίνει αυτό, ξεπερνάμε τα όρια της διοικητικής ανοχής και μπαίνουμε στα όρια του δικαστικού ελέγχου, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς που θα προκαλέσουν τέτοια προβλήματα να βρεθούν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις», επισήμανε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.

«Εκπονούνται τα σχέδια, εντοπίζονται τα λάθη»
Ο κ. Φαλάρας συνέστησε στους πολίτες να καθαρίσουν τα κτήματα και τα χωράφια τους, μειώνοντας την καύσιμη ύλη και να περιορίσουν τις αιτίες έναρξης της πυρκαγιάς που μπορεί να προκληθεί από γυμνή φλόγα, βραχυκύκλωμα ή κάποιες εργασίες. Όπως είπε, όλοι λίγο – πολύ έχουμε κάποια εμπειρία ή έχουμε ακούσει κάποια πράγματα, αλλά αν δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο, μπορούμε, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) να ενημερωθούμε για τους κινδύνους και πως μπορούμε να αποτρέψουμε ενδεχόμενες ενάρξεις νέων πυρκαγιών.
Ο αρχιπύραρχος τόνισε ότι, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε μια περίοδο προετοιμασίας, εκπονούνται τα σχέδια, εντοπίζονται τα λάθη και τα σημεία που δεν είναι ακόμη έτοιμα, ώστε να προλάβουν να διορθωθούν. Ο κ. Φαλάρας τόνισε ότι ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, με την ίδια απόδοση που υπήρχε και πέρυσι, για να πάμε καλύτερα ως χώρα και ως Πυροσβεστικό Σώμα στη διαχείριση των πυρκαγιών.
Βέβαια τόνισε ότι πέρυσι η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη και πρόσθεσε ότι πρέπει να το δούμε ως μελέτη περίπτωσης και να βγουν συμπεράσματα για πως θα επιδείξουμε την απαιτούμενη προσοχή και πως θα ενεργήσουμε κάθε φορά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.