ΔΕΠΑ

Σε συναγερμό άνθρακα τέθηκαν χθες το μεσημέρι για τέσσερις ώρες, ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά την αποστολή φακέλου πιθανόν με ύποπτη σκόνη, με παραλήπτη τον πρύτανη του Π.Θ. Ζήση Μαμούρη, όπως συνέβη και σε άλλα ωστόσο πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τελικά στο Νοσοκομείο Βόλου και σε καραντίνα που στήθηκε, πήγαν προληπτικά στις 6.15 το απόγευμα και αφού έγινε προληπτικά απολύμανση και πλύση τους σε σκηνές με ντουσιέρες που είχαν στηθεί στην παραλία του Βόλου, ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς και τρεις ακόμη γυναίκες – υπάλληλοι της Πρυτανείας, όπου εστάλη ο φάκελος. Ο φάκελος, που εστάλη από την Ινδία, παρέμεινε κλειστός, παραλήφθηκε από την Αστυνομία και θα σταλεί στο Χημείο Αθήνας για εξέταση.

Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών Απειλών

Ο συναγερμός των υπηρεσιών ξεκίνησε μετά τις 12.30 το μεσημέρι, όταν οι αρχές ειδοποιήθηκαν για ύπαρξη φακέλου με ύποπτη σκόνη στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτος του Π.Θ. και άμεσα αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών Απειλών, που ισχύει γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Άμεσα ενημερώθηκε η ΕΜΑΚ από τη Λάρισα που έστειλε στο Βόλο ομάδα αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών απειλών και ξεκίνησε την προετοιμασία στήνοντας σκηνές για απολύμανση στην Αργοναυτών, ενώ στο σημείο πιο πριν, είχαν φτάσει Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ και Αστυνομία, ζητώντας από τους καθηγητές και τους υπαλλήλους στην Πρυτανεία, να παραμείνουν στο χώρο που ήταν σε καραντίνα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αντιμετώπισαν δύσπνοια ή άλλα προβλήματα υγείας, εξαιτίας της σκόνης στον φάκελο, ενώ έγιναν όλα, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών.

Σκηνικό ταινίας

Μετά τις 3 το μεσημέρι, το Πανεπιστήμιο είχε αποκλειστεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην παραλία βρισκόταν οι ειδικές σκηνές καραντίνας και το όλο σκηνικό θύμισε ταινία του Χόλιγουντ, καθώς περίπου μισή ώρα αργότερα, η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην οδό Ιάσονος από το ύψος της Κ. Καρτάλη και γενικά υπήρχε μια μεγάλη κινητοποίηση, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος ούτε στους φοιτητές, που περίμεναν έξω από τις κορδέλες που είχε τοποθετήσει η Αστυνομία.
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, το ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ πήγε στο 4ο όροφο του κτιρίου Παπαστράτος, όπου στεγάζεται η Πρυτανεία και μετά από διαδικασία αρκετών ωρών, αφού μπήκε σε καραντίνα ο χώρος και με ασφάλεια κατέβηκαν στην παραλία, οι πέντε καθηγητές και υπάλληλοι, που απολυμάνθηκαν στην ειδική ντουσιέρα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, το προσωπικού του οποίου φορούσε ειδικές στολές, σε καραντίνα που είχε ετοιμαστεί στο Νοσοκομείο Βόλου.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν ακόμη το Λιμεναρχείο Βόλου με 10 άνδρες και η εθελοντική ομάδα Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων.

Από την Ινδία ο φάκελος

Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες. ο φάκελος που εστάλη στην Πρυτανεία, ταχυδρομήθηκε από την Ινδία, ήταν κίτρινου χρώματος, ανάλογος με αυτούς που εστάλησαν σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ η διεύθυνση ήταν δακτυλογραφημένη σε ταμπελάκι, στην αγγλική γλώσσα με παραλήπτη τον πρύτανη του Π.Θ., χωρίς να αναγράφει το όνομά του.
Τον φάκελο τελικά παρέλαβε η Αστυνομία, αφού τοποθετήθηκε μέσα σε ειδικό κουτί, που θα τον μεταφέρει για εξέταση στο Χημείο της Αθήνας.
Ο φάκελος με άγνωστο μέχρι στιγμής περιεχόμενο εντοπίστηκε σε θυρίδα αλληλογραφίας, δεν παραλήφθηκε με την επίσημη αλληλογραφία και τον παρέλαβε η γραμματέας του Πρύτανη. Όταν έγινε αντιληπτό τι ακριβώς ήταν ο φάκελος, καθώς είχε σταλεί από Ινδία και ήδη είχε γίνει γνωστό τι είχε γίνει στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σήμανε συναγερμός.

Καλά στην υγεία τους οι πέντε

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο πρύτανης κ. Μαμούρης, η αντιπρύτανης κα Λαλιώτου, η γραμματέας του πρύτανη και άλλες δύο γυναίκες διοικητικό προσωπικό.
Επίσης, άλλες τρεις γυναίκες επίσης διοικητικό προσωπικό, που όμως δεν άγγιξαν τον φάκελο και τα γραφεία τους ήταν κοντά στα γραφεία της Πρυτανείας, έλαβαν οδηγίες από τους γιατρούς κι αποχώρησαν για τα σπίτια τους, ενώ αν νιώσουν δύσπνοια, φαγούρα, βήχα, και τσούξιμο στα μάτια τους ζητήθηκε να ενημερώσουν τους αρμόδιους.
Όσον αφορά στους πέντε που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε όροφο ανεξάρτητο από τις υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα που να είναι ανησυχητικά και δεν αποκλειόταν να αποχωρήσουν και χθες.


Είχε εμποτισθεί με ουσίες

Το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπίστωσε ότι ο φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε εμποτισθεί με ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μελάνια εκτύπωσης και παραγωγή συγκολλητικών ουσιών και εκτιμάται ότι το ίδιο υλικό περιέχει και ο φάκελος που εστάλη στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.