Το ΔΝΤ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις 15 Ιουνίου

«Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου»

Εξαιρετικά φειδωλό εμφανίζεται το ΔΝΤ στις αναφορές του για το τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τα στελέχη του να αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένες δηλώσεις και να επιμένουν στη θέση πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου».Αυτοί που είναι πιο λαλίστατοι σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο στις 15 Ιουνίου είναι στελέχη του Ευρωσυστήματος που δηλώνουν απολύτως βέβαια πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με δωδεκάμηνο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα το ικανοποιεί.

Να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι έχουν εξαντλήσει όλη τους την επιρροή εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για να πάρουν μια συγκατάβαση για ένα πρόγραμμα «επί της αρχής» και ήδη η κατάσταση σε αυτό το μέτωπο είναι οριακή.
Πρέπει να σημειωθεί πως οι κανόνες του ΔΝΤ για τα όρια δημόσιου χρέους στο πλαίσιο των προγραμμάτων που στηρίζει το Ταμείο (Public Debt Limits in IMF-Supported Programs) έχουν αναθεωρηθεί σχετικά πρόσφατα το (Νοέμβριο 2014) και στην αναθεώρηση τους συνέβαλε και η αποτυχία των ελληνικών προγραμμάτων.

Οι νέοι κανόνες αναφέρουν πως όταν το προσωπικό του Ταμείου εισηγείται ένα νέο πρόγραμμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, η έκθεση βαθμολογίας που συνοδεύει το αίτημα περιέχει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες επιλογές που έγιναν και την ποιότητα των δεδομένων που σχετίζονται με την ικανότητα διαχείρισης του χρέους.

Όπως ρητά αναφέρουν οι σχετικοί κανόνες, σε περίπτωση που η χρήση της «προϋπόθεσης του χρέους» (debt conditionality) είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος το Ταμείο θα απαιτεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω, οι προϋποθέσεις για το χρέος να λαμβάνουν τη μορφή κριτηρίων απόδοσης.

Κατά τους ίδιους κανόνες, η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος σε σχέση με τις πολιτικές για τη συσσώρευση του χρέους θα πρέπει να εξετάζει την τήρηση των ποσοτικών στόχων. Στη βάση αυτή η τήρηση των ορίων για το χρέος που καθορίζονται ως κριτήρια απόδοσης είναι κρίσιμης σημασίας και εφόσον δεν τηρούνται το Ταμείο δύναται να μην προχωρεί στην εκταμίευση δόσης ή στην ολοκλήρωσης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ερωτηθείς προ ημερών για το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε πως υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο παρελθόν «όπου το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση» και είχε προσθέσει ότι «το Ταμείο μπορεί να δείξει κάποια ευελιξία ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας».

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.